Satul Pleșcoi este atracția turistică ce nu poate fi evitată într-o vizită în Buzău. Locul de baștină al cârnaților de Pleșcoi aparține de comuna Berca, aflată la poalele Subcarpaților de Curbură, și atrage, an de an, în special turiștii pasionați de gastronomie tradițională, dar și pe simplii pofticioși.
Potrivit istoricilor, cârnații de Pleșcoi se făceau chiar și cu 400 de ani în urmă, aroma lor picantă și amestecul unic de condimente făcându-i foarte repede cunoscuți în întreaga țară și nu numai. În jurul apariției cârnaților de Pleșcoi se vehiculează și o legendă. Se spune că, în urmă cu foarte mulți ani, cârnații se preparau din carnea oilor care coborau toamna de la munte. Străzile satului se umpleau atunci de turmele ciobanilor, erau sute de oi răspândite pe toate ulițele. De îmbulzeala creată profitau pleșcoienii care trăgeau în curte câte o oaie, două, le tăiau și făceau cârnați sau pastramă din ele.
Chiar și acum renumiții cârnați se fac din carnea oilor de la stânele din comună, deoarece iarba de aici ajută la obținerea gustului autentic (solul este sărăturos și face carnea mai fragedă, după cum spun meșterii bucătari). Inițial, rețeta de cârnați de Pleșcoi presupunea ingrediente - pe lângă carne și seu de oaie tocate cu barda - usturoi, cimbru, busuioc și sare. Nu demult a fost adăugat ardeiul iute, care a devenit preponderent, iar pe lângă carne de oaie s-a adăugat și de vită, dar puțină, pentru a nu schimba gustul unic al cârnaților. După amestecarea ingredientelor, cârnații se umplu și se afumă, moment în care sunt și ușor presați.
Se mai spune că familiile din Pleșcoi au un ingredient secret pentru acești cârnați deveniți o tradiție, care se transmite numai în sânul familiilor.
Citește și: Comuna Dognecea, un colț de rai în Banatul de munte!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: https://produseoneste.ro/product/carnati-de-plescoi/