Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
STIRI TURISM
Adaugat: 31 Decembrie 2019

        Cea mai mare varietate și bogăție de manifestări folclorice legate de Anul Nou se regăsește în satele din Bucovina. Deși sunt transmise pe cale orală din generație în generație, tradițiile și obiceiurile de Anul Nou sunt din ce în ce mai frumoase cu fiecare sezon. Această zonă a țării se distinge de restul, la pragul trecerii dintre ani, prin urăturile și jocurile cu măști.

 

        Plugușorul - dorința bucovinenilor pentru holde bogate se transpune în cunoscutul Plugușor, datină prin excelență agrară, care este evidențiată de recuzită (plug, bici, clopote, buhai), de scenariu (marcarea unei brazde) și în mod special de textul literar (o descriere hiperbolizată a unei culturi ideale). Plugușorul este pornit de copii în preajma amiezii de 31 decembrie, aceștia încep să umble pe la case și să rostească urări de bun augur, iar în schimb primesc daruri. Plugușorul este amplificat noaptea de cetele de feciori care umblă pe la casele unde sunt fete de măritat sau pe la rude.

        Jocul caprei - în societățile ancestrale capra simbolizează personificarea prolificității zoologice și fertilității telurice. În timpul jocului, care se desfășoară pe muzica unui ciobănaș cu fluier, capra își subordonează toate personajele și trece prin mai multe etape: se urcă în copac, se îmbolnăvește, moare și reînvie. De-a lungul timpului, jocul caprei și-a pierdut din încărcătura mitică, iar astăzi are aspect doar de divertisment.

        Jocul ursului - o prezență foarte agreată în Bucovina fiind practicată și astăzi în majoritatea satelor. Geto-dacii considerau ursul un animal sacru. Dacă în majoritatea așezărilor din Bucovina corpul mascatului în urs este coperit cu blană de oaie sau un cojoc gros întors pe dos, în părțile Humorului există obiceiul ursului de paie, cea mai arhaică formă a animalului în cadrul obiceiurilor de Anul Nou. Cei mai spectaculoși urși de Anul Nou se pot admira la Bosanci, Udești, Chilișeni, Știrbăț, Poieni, Boroaia și în zona Câmpulungului, în special Sadova și la Fundu Moldovei. Jocul ursului este cel mai spectaculos dintre jocurile bucovinene și se desfășoară prin etalare de forță, vitalitate și dibăcie, simbolizând regenerarea vegetației, deoarece acest animal în trecut era capabil să învingă iarna și să vestească primăvara.

        Jocul căluților - de asemenea foarte răspândit în satele din Bucovina. Despre cal se spune că are rolul de a proteja gospodăriile și bisericile de spiritele rele. În ziele noastre, jocul calului (căiuților) se practică nu pentru semnificația simbolică demult uitată, ci pentru spectaculozitatea dansului interpretat de mascați. 

        Jocurilor cu măști din Bucovina li se asociază și trupele de teatru popular, organizate în cete ce poartă numele unor eroi locali (Darie, Doboș, Furtună, Coroi) sau chiar ale unor eroi cunoscuți în alte zone (Gruia, Novac, Jianu, Bujor, Terente). În spectacolele organizate de mascați se rememorează aspecte din trecutul istoric al Bucovinei. Teatrul popular de Anul Nou este o apariție recentă, el fiind o replică la spectacolul păpușarilor ce colindau, în trecut, satele bucovinene, informează suceavalive.ro.

 

        Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.stiridinbucovina.ro/2018/12/30/89137/://www.daciccool.ro/romania-mea/articole-despre-romania-mea/2437-sarbatori-in-bucovina://www.focus-energetic.ro/anul-nou-traditii-si-obiceiuri-la-noi-si-in-lumea-larga-47244.html://www.radioiasi.ro/fapt-divers/traditii-si-obiceiuri-de-anul-nou/://harlauletnografie.wordpress.com/2013/11/10/obiceiuri-si-traditii-a-anul-nou-capra/://cersipamantromanesc.wordpress.com/2016/01/06/obiceiuri-strmavechi-romanesti-plugul-si-plugusorul/


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
Domeniul Regal Săvârșin a anunțat deschiderea oficială din acest ...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Pentru minivacanța de Paște și de 1 Mai, turiștii care ajung în C...
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
 
 
 
POLITICA
 
Roman (PNL), atac dur la adresa PSD: Aceleași amenințări, șantaj, mizerie!

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Ministerul Muncii: Se pot angaja și plăti legal persoane pentru munci casnice

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
CULINAR
 
Sosul de soia: Proprietăți și mod corect de utilizare

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
„Izvor de Bunătăți” în Parcul Izvor, începând de mâine și până pe 1 Mai

» 24 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Investițiile în sistemul educațional, prioritate pentru primarul Alin Moldoveanu

» 22 Aprilie 2024 | Comentarii 0