Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 11 Octombrie 2019

        Una dintre cele mai importante regiuni viticole din România este Transilvania, renumită pentru calitatea excepțională a vinurilor. De asemenea, Transilvania mai este recunoscută pentru faptul că păstrează vestigiile vechilor podgorii dacice. Într-o ieșire de weekend, toamna, este cel mai bun moment ca iubitorii de vin să afle povestea fascinantă a acestei tradiții înrădăcinate adânc în cultura poporului român, vizitând cramele din preajma viilor. Peisajele, liniștea și parfumul strugurilor reprezintă un cadru ideal de relaxare.

 

Podgoria Alba Iulia 

        Este una dintre cele mai vechi podgorii din România, cunoscută încă din secolul I î. Hr. Cultura viței-de-vie era extrem de populară pe valea Mureșului, iar vinul nu lipsea din viața dacilor, prin urmare marele preot Deceneu a decis tăierea ei. După un timp însă, românii au revitalizat această tradiție și au introdus soiuri noi și mijloace performante de producție. În secolul al XII-lea, coloniștii germani au extins suprafețele de vii și au fost scutiți de taxe și impozite. Podgoria Alba Iulia a primit în scurt timp numele de „Țara vinului”; chiar și la nunta regelui Matei Corvin s-au servit vinuri din această zonă. În centrele viticole Alba Iulia și Ighiu se produc: Riesling, Sauvignon, Traminer, Pinot Gris, Fetească albă, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Furmit, Grasa de Contnari, potrivit romania-travel-guide.com.

Podgoria Târnave

        Cea mai mare podgorie din centrul României. Prima atestare documentară datează din secolul al XIII-lea și cuprinde, printre altele, centrele viticole Blaj, Jidvei, Târnăveni, Valea Nirajului, printre primele complexuri de vinificație de pe teritoriul țării noastre. În perioada interbelică, aproape de Sighișoara, a apărut Feteasca Regală, cel mai apreciat soi autohton, care a fost numit în trecut Galbena de Ardeal și acum a ajuns să fie recunoscut pe plan internațional. Dintre vinurile obținute în această podgorie sunt de reținut: Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Muscat Ottonel, Fetească albă, Traminer roz, Furmit.

Domeniul Jidvei

        Este emblema podgoriei Târnave, aici activează unul dintre marii producători de vin din România. Din cauza temperaturilor alternante din interiorul Carpaților, aromele se combină într-un echilibru perfect. Domeniul Jidvei respectă tradiția arealului transilvănean și cultivă Riesling de Rhin, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Neuburger, Iordana. La Castelul Bethken Haller din localitatea Cetatea de Balta, o fostă reședință nobiliară cu o istorie de peste 400 de ani, au loc degustări de vinuri cu arome unice, parfumate, într-o atmosferă care evocă vremurile de demult. 

Podgoria Aiud

        Este, de asemenea, foarte recunoscută pe harta viticolă a Transilvaniei. Datorită reliefului, strugurii sunt feriți de vânturi puternice și se coc încet, căpătând astfel arome deosebite. În centrele viticole Aiud și Ciumbrud se obțin vinuri mai dure, cu o aciditate mai puternică. În pivnițele Logos și Takas se pot degusta vinuri corpolente, proaspete, cu arome persistente. Turiștii care aleg să viziteze toamna cramele de aici, în timpul culesului, se vor putea delecta cu boabe mieroase de Muscat Hamburg, Chasselas Dore și Perla de Csaba. 

 

        Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&ved=&url=https%3A%2F%2Fincont.stirileprotv.ro%2Fagricultura%2Fviticultori-multi-podgorii-putine-eurostat-romania-are-cei-mai-multi-proprietari-de-vita-de-vie-din-ue.html&psig=AOvVaw1XbLCvaCSG4mPcwrCsmNX0&ust=1570858353436159://cursdeguvernare.ro/romania-are-cei-mai-multi-proprietari-de-podgorii-din-ue-dar-ei-detin-in-medie-cea-mai-mica-suprafata.html://pixabay.com/ro/photos/podgoria-viticultura-peisaj-2328397/://viziteazaalbaiulia.ro/gustul-tarnavelor/://www.dozadebine.ro/alba-tara-vinului-alb-premium/


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Un traseu dedicat bărcilor nepoluante se va deschide în Delta Dunăr...
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
 
 
 
INTERNATIONALE
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
FASHION FEMEI
 
Patru modele de tricouri esențiale pentru garderoba de primăvară

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
A început Târgul Primăverii la Arad – Program de vizitare
ARAD
» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARAD
 
Șeful CJ Arad, despre modernizarea drumului Mâsca-Măderat-Arăneag: Le putem arăta oamenilor că muncim și în această zonă a județului

» 17 Aprilie 2024 | Comentarii 0