Una dintre cele mai importante regiuni viticole din România este Transilvania, renumită pentru calitatea excepțională a vinurilor. De asemenea, Transilvania mai este recunoscută pentru faptul că păstrează vestigiile vechilor podgorii dacice. Într-o ieșire de weekend, toamna, este cel mai bun moment ca iubitorii de vin să afle povestea fascinantă a acestei tradiții înrădăcinate adânc în cultura poporului român, vizitând cramele din preajma viilor. Peisajele, liniștea și parfumul strugurilor reprezintă un cadru ideal de relaxare.
Podgoria Alba Iulia
Este una dintre cele mai vechi podgorii din România, cunoscută încă din secolul I î. Hr. Cultura viței-de-vie era extrem de populară pe valea Mureșului, iar vinul nu lipsea din viața dacilor, prin urmare marele preot Deceneu a decis tăierea ei. După un timp însă, românii au revitalizat această tradiție și au introdus soiuri noi și mijloace performante de producție. În secolul al XII-lea, coloniștii germani au extins suprafețele de vii și au fost scutiți de taxe și impozite. Podgoria Alba Iulia a primit în scurt timp numele de „Țara vinului”; chiar și la nunta regelui Matei Corvin s-au servit vinuri din această zonă. În centrele viticole Alba Iulia și Ighiu se produc: Riesling, Sauvignon, Traminer, Pinot Gris, Fetească albă, Fetească Regală, Muscat Ottonel, Furmit, Grasa de Contnari, potrivit romania-travel-guide.com.
Podgoria Târnave
Cea mai mare podgorie din centrul României. Prima atestare documentară datează din secolul al XIII-lea și cuprinde, printre altele, centrele viticole Blaj, Jidvei, Târnăveni, Valea Nirajului, printre primele complexuri de vinificație de pe teritoriul țării noastre. În perioada interbelică, aproape de Sighișoara, a apărut Feteasca Regală, cel mai apreciat soi autohton, care a fost numit în trecut Galbena de Ardeal și acum a ajuns să fie recunoscut pe plan internațional. Dintre vinurile obținute în această podgorie sunt de reținut: Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Chardonnay, Muscat Ottonel, Fetească albă, Traminer roz, Furmit.
Domeniul Jidvei
Este emblema podgoriei Târnave, aici activează unul dintre marii producători de vin din România. Din cauza temperaturilor alternante din interiorul Carpaților, aromele se combină într-un echilibru perfect. Domeniul Jidvei respectă tradiția arealului transilvănean și cultivă Riesling de Rhin, Syrah, Merlot, Cabernet Sauvignon, Neuburger, Iordana. La Castelul Bethken Haller din localitatea Cetatea de Balta, o fostă reședință nobiliară cu o istorie de peste 400 de ani, au loc degustări de vinuri cu arome unice, parfumate, într-o atmosferă care evocă vremurile de demult.
Podgoria Aiud
Este, de asemenea, foarte recunoscută pe harta viticolă a Transilvaniei. Datorită reliefului, strugurii sunt feriți de vânturi puternice și se coc încet, căpătând astfel arome deosebite. În centrele viticole Aiud și Ciumbrud se obțin vinuri mai dure, cu o aciditate mai puternică. În pivnițele Logos și Takas se pot degusta vinuri corpolente, proaspete, cu arome persistente. Turiștii care aleg să viziteze toamna cramele de aici, în timpul culesului, se vor putea delecta cu boabe mieroase de Muscat Hamburg, Chasselas Dore și Perla de Csaba.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.google.com/url?sa=i&rct=j&q=&esrc=s&source=images&cd=&ved=&url=https%3A%2F%2Fincont.stirileprotv.ro%2Fagricultura%2Fviticultori-multi-podgorii-putine-eurostat-romania-are-cei-mai-multi-proprietari-de-vita-de-vie-din-ue.html&psig=AOvVaw1XbLCvaCSG4mPcwrCsmNX0&ust=1570858353436159://cursdeguvernare.ro/romania-are-cei-mai-multi-proprietari-de-podgorii-din-ue-dar-ei-detin-in-medie-cea-mai-mica-suprafata.html://pixabay.com/ro/photos/podgoria-viticultura-peisaj-2328397/://viziteazaalbaiulia.ro/gustul-tarnavelor/://www.dozadebine.ro/alba-tara-vinului-alb-premium/