Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 05 Iulie 2017    Actualizat: 05 Iulie 2017
 
StangaStanga
DreaptaDreapta

    Peștera Izverna este o peșteră localizată în apropierea comunei Izverna, în Dealul Peșterii din Munții Mehedinți, la o altitudine de 390 m. Este o peșteră de peste 1,5 km lungime parcursă de un pârâu subteran. Peștera Isverna are cea mai lungă rețea de galerii subacvatice din România.

     Din Peștera Izverna pornește cel mai mare izvor carstic din județul Mehedinți. Peștera este foarte dificil de explorat datorită sifoanelor, galeriilor și lacurilor subterane. Până în prezent în Peștera Izverna sunt accesibile două galerii.

     Peștera Izverna a fost explorată pentru prima oară de biospeologul C. N. Ionescu pe o lungime de 200 metri și care în anul 1914 a publicat o descriere a acestei porțiuni.
     În perioada 1964-1967 s-au făcut cercetări de biospeologie, iar în 1973 s-a realizat un plan al peșterii apărut în 1976.
     În anul 1979, o echipă de speologi a recartat peștera, descoperind galerii noi, ajungându-se la lungimea actuală de 1500 m.
     În același an și anul următor, încep și explorările efectuate de către scafandrii speologi, care au trecut de „Sifonul Verde”, lung de 50 de metri, apoi de „Sifonul Galben”, ceva mai scurt. A urmat apoi trecerea de „Sifonul Negru”, cel mai mare sifon din România, având peste 400 m lungime și o denivelare negativă de 40 m.
     După 1990 Jacques-Yves Cousteau a venit aici cu echipa sa de speologi și scafandrii autonomi, ocazie cu care s-a realizat un film documentar, în secțiunea „Explorări ale secolului XX” din filmul        

     Muzeului Smithsonian din Washington DC. Explorarea continuă și în prezent datorită potențialului foarte mare și descoperirii a noi sifoane.

     În adâncurile din Peștera Izverna, se spune că ar fi îngropat tezaurul Serbiei, când în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cei doi prinți moștenitori, Milan Obrenovici și Mihail, își disputau tronul.

     Peștera Izverna exercită o fascinație specială. Apa foarte limpede din lacurile subterane ce permite o vizibilitate foarte bună și galeriile subacvatice, fac din ea un loc ideal pentru scufundări, fotografiere și filmare subacvatică.

     În ianuarie 2005, Gabor Mogyorosy şi Mihai Baciu au reuşit să treacă de Sifonul Negru şi au descoperit sute de metri de galerii post-sifon, 300 de m dintre acestea fiind galerii active. Au ajuns să fie exploraţi 1800 m de la începutul Sifonului negru şi în prezent, se continuă explorarea în speranţa descoperirii de sifoane noi la capătul galeriei emerse.

sursa foto:http://www.speologie.org/sites/default/files/foto-pesteri/izverna.jpg,http://www.skytrip.ro/images/obiective/judet/Mehedinti/bigs/Pestera-Izverna-20110314130016.jpg,http://www.skytrip.ro/images/obiective/judet/Mehedinti/bigs/Pestera-Izverna-20110314130016.jpg,http://media.tvrnews.ro/image/201411/full/075_20285600.jpg,http://www.helloromania.eu/upload/atractii/PesteraIzverna_1-m.jpg,http://www.romaniaroute.ro/images/obiective/image/Pesteri/Pestera%20Izverna%20/pestera-izverna-5.jpg,http://3.bp.blogspot.com/_O2ma-djc3Xg/TKehA1ECquI/AAAAAAAAA-I/vVI3A0Slff0/s1600/pestera+izverna+comori+2.jpg

MEHEDINTI
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Un om de afaceri a câștigat licitația de concesionare a monumentulu...
 
S-a deschis, recent, Playa 9 de pe malul Lacului Străulești.
 
La festival vor participa numeroase staruri internaționale și autoht...
 
Bucătăria românească se numără printre cele mai bune 5 din într...
 
Termele Drobetei reprezintă cea mai complicată instalație termală ...
 
Triplex Confiniu înseamnă, în traducere din limba latină, „grani...
 
Ediția a X-a a Festivalului pentru copii JOCMANIA va avea loc la Râ...
 
Unul dintre cele mai frumoase drumuri din lume s-a redeschis.
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Ana Morodan, plină de vânătăi după operația la sâni. Ce explicații a dat Contesa Digitală

» 04 Iulie 2022 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Compensarea carburanților ar putea fi prelungită, „dacă va funcționa în aceste trei luni”

» 04 Iulie 2022 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
La ce mai poți folosi obiectele din camera de hotel, atunci când ești în vacanță

» 04 Iulie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Circa 410.000 de turiști au vizitat Brașovul de la începutul anului și până acum

» 04 Iulie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARAD
 
Consiliul Județean Arad ia măsuri pentru siguranța în trafic

» 04 Iulie 2022 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VALCEA
 
Șeful CJ Vâlcea: Se asfaltează și Drumul Loviștei

» 03 Iulie 2022 | Comentarii 0