Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 20 Iulie 2019

       Stațiunea Băile Herculane a fost atestată documentar în jurul anilor 102 d. H. și este recunoscută pentru numeroasele posibilități de tratament, de la băi termale, aerohelioterapie, băi termale sărate și sulfuroase, saună, kinetoterapie, electroterapie, până la hidrokinetoterapie. Stațiunea reprezintă un adevărat monument milenar menționat sub denumitea „Ad aquas Herculis sacras ad Mediam”, potrivit ziarulevenimentul.ro.

 

       Băile Herculane este o zonă în care au luat naștere numeroase legende, una dintre cele mai interesante fiind legată de Peștera cu aburi și face referire la importanța acesteia atestată încă de acum 2500 de ani, potrivit cercetătorilor. Peștera cu aburi are o lungime de doar 14 metri, dar o mare importanță speologică. 

       Numele Peșterii vine de la o crăpătură din care ies constant aburi extrem de fierbinți ce ajung și la 56 de grade Celsius. Pe lângă aburi, prin crăpătură iese și un miros puternic de sulf însoțit de un zgomot înfundat care seamănă cu sunetul pe care îl scoate un cazan cu apă ce clocotește. Datorită emanațiilor sulfuroase, pe pereții peșterii s-a dezvoltat un mușchi pentru care, cei responsabili cu administrația Băilor Herculane, au propus crearea unei rezervații.

       O legendă legată de Peștera cu aburi spune că, în urmă cu circa 2500 de ani, aici era adăpostit altarul unei zeițe păgâne. La zeiță a venit într-o zi marele Burebista să ceară ajutor în luptele sale. Prima dată rugăciunile i-au fost ascultate, dar a doua oară când a venit, pământul s-a despicat și a emanat un miros înecăcios și aburi fierbinți, mai spune sursa citată. Se spune că la puțin timp după acest eveniment, Dacia a fost cucerită de către romani și Hercule a luat locul zeiței Bendis. Legenda precizează că magia peșterii și a zeiței păgâne nu a dispărut ci s-a transformat în terapie romană.

 

       La Peștera cu aburi se poate ajunge prin Piața Hercule din vechea parte a stațiunii Herculane. Bazele stațiunii Băile Herculane au fost puse chiar de Împăratul Traian care a preluat de la greci cultul balnear și mai apoi l-a dezvoltat. Etimologia denumirii stațiunii vine de la Hercule, fiul lui Zeus și al Elenei, în mitologia romană Hercule fiind consemnat ca zeul izvoarelor termale, un simbol al puterii și echilibrului dintre forța spirituală și cea fizică. În trecut, la Băile Herculane au existat băi romane, temple, statui și ale monumente închinate zeilor Hygieia, Aesculap și Hercules.

 

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto:  ://www.pressalert.ro/2015/11/pestera-cu-aburi-minunea-naturala-din-banat-care-i-poarta-pe-turisti-cu-gandul-spre-locuri-stranii-de-ce-ies-aburi-fierbinti-prin-crapaturile-grotei-foto/://invacante.ro/baile-herculane/statiunea-baile-herculane/://zidezi.ro/turism/pestera-cu-aburi-de-la-baile-herculane.html

CARAS-SEVERIN
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Un traseu dedicat bărcilor nepoluante se va deschide în Delta Dunăr...
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Autobuzele etajate vor fi scoase pe traseu, în Constanța, pentru minivacanța de Paște
CONSTANTA
» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CLUJ
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0