Inaugurat în toamna anului 1847, Parcul Kiseleff este unul dintre cele mai vechi din Capitală, dar și printre cele mai frumoase. Acest parc este renumit, însă, și pentru importanța istorică, el fiind denumit după generalul rus Pavel Dmitrievici Kiseleff (1788-1872), conducător al administrației ruse a Țării Românești în perioada 1829-1834, timp în care generalul a fost și administrator al Bucureștiului.
Parcul a fost amenajat după planurile peisagistului și arhitectului german Wilhelm Meyer, cel care a contribuit și la realizarea parcurilor Cișmigiu și Izvor. Parcul a fost realizat în onoarea generalului rus, la cererea domnitorului Gheorghe Bibescu, care, inițial, a dorit ridicarea unei statui, însă Kiseleff a venit cu ideea realizării unei „lucrări de folos obștesc”. Bibescu a dorit recunoașterea lui Kiseleff datorită faptului că acesta a dispus, în 1832, defrișarea pădurii aflate la nord de Capul Podului și construirea unei șosele care îi poartă numele și astăzi.
Parcul și Șoseaua Kiseleff au fost subiectul unei tradiții deosebite în perioada La Belle Epoque, tradiție denumită „Bătaia cu flori”. Evenimentul se organiza în fiecare an, cu ocazia Zilei Naționale a României, care s-a serbat pe 10 mai, până în 1947. Astfel, la acea dată, începând din anul 1895, după parada militară specifică Zilei Naționale, domnii și domnișoarele îmbrăcate elegant se adunau pe marginea șoselei și își aruncau flori din mașini sau trăsuri decorate frumos, dar și de la balcoane.
Acest lucru dura până la ora 16:00, după care unii se îndreptau spre Bufet, alții spre Casa Regală, iar restul la casele lor. Pe șosea rămâneau o mulțime de flori, care erau strânse de copii, făcute buchete și duse acasă la mamele lor.
Sursa foto: Amintiri despre Bataia cu Flori, de 10 Mai… IMAGINI UNICAT! ⋆ Bucuresti Business - Despre afaceri. Zi de zi Kiseleff Park - Bucharest