Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 22 Aprilie 2019    Actualizat: 22 Aprilie 2019

       Lacul Paltinu este unul dintre cele mai spectaculoase lacuri din România. Acesta se află în județul Prahova, pe marginea drumului județean care leagă Câmpina de comuna Valea Doftanei. Din aprilie și până la sfârșitul lunii august, lacul Paltinu capătă o culoare specială, unică în peisajul românesc, un verde smarald, informează Adevărul.ro.

 

       Una dintre explicațiile acestui efect optic este că, zona în care se află „marea dintre munți”, după cum mai este cunoscută zona, are forma unui cornet, iar pe margini, pe toată circumferința lacului Păltinoasa, se află pădure de brazi și foioase. Astfel, în zilele de vară, verdele crud al pădurii se reflectă ca într-o oglindă în apă. Tonalitatea de albastru smarald se poate observa cel mai bine la miezul zilei, atunci când razele de soare se reflectă perpendicular pe luciul apei.

 

       O altă explicație, după cum au spus scafandrii care s-au aventurat în lac de-a lungul anilor, ar fi că străfundurile acestuia, mai exact pereții lacului, până la o adâncime de 3,5 - 5 metri, abundă de vegetație care aproape că formează un covor verde, des, ce cu greu poate fi străbătut. În această porțiune apa este tulbure, cu o temperatură de 20, 23 de grade Celsius (vara), iar apoi urmează brusc un abis cu apă limpede și mult mai rece (sub 10 grade). În adâncuri, pereții lacului sunt din sedimente de culoare gălbuie, poate și din această cauză culoarea lacului este atât de spectaculoasă.

 

       Deși este de o frumusețe rară, lacul de acumulare Paltinu este extrem de periculos din cauza curenților. Doar cei mai pricepuți înotători pot reuși să ajungă de pe mal până la prima insulă. Fiind un lac de acumulare, apa circulă în permanență. Conul, valea în care s-a format lacul, este alimentat constant de apele aduse de râul Doftana și de afluenții săi. Mai ales în perioadele cu precipitații abundente, la gura de vărsare, debitul apelor râului care intră în vale este foarte mare și formează vârtejuri care nu se văd des cu ochiul liber. Astfel, mișcarea apei în bazin devine circulară, ca și când cineva ar amesteca într-o oală. Acesta este și motivul pentru care înotul în Paltinu necesită un efort suplimentar.

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://trivo.ro/2017/06/25/excursie-de-o-zi-valea-doftanei-baraj-paltinu/. ://onetakewonderstravel.blogspot.com/2011/10/lacul-paltinu-valea-doftanei.html. ://adevarul.ro/locale/ploiesti/unde-afla-lacul-romanesc-smarald-turistii-incantati-culoarea-unica-vizibila-mai-ales-zilele-senine-vara-1_5cbc4f7d445219c57ecb4f0e/index.html. ://detoxlifedoftanei.wordpress.com/insula-lacul-paltinu-valea-doftanei-prahova-romania-fotografie-mihai-raitaru-2015-800x600/. ://yozi.ro/sub-bai/. ://www.hidroconstructia.com/dyn/2pub/proiecte_det.php?id=158&pg=15

PRAHOVA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
În lunile august-septembrie, satul Hoghilag se transformă într-un a...
 
Mina de petrol de la Sărata Monteoru este singura de acest fel în ex...
 
Rezervația naturală Cheile Vârghișului reprezintă o arie protejat...
 
Satul Muntenii de Sus adăpostește un muzeu dedicat tradițiilor vech...
 
Muzeul Astra din Sibiu va găzdui a XV-a ediție a Festivalului Tarafu...
 
Peștera Bolii de pe Valea Jiului este recunoscută nu doar pentru fru...
 
Pasionații de mers pe munte care vor să încerce experiența parcurg...
 
Un bloc de rocă izolat în lacul de acumulare Izvorul Muntelui, de pe...
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Cum vorbește Horia Brenciu despre soția sa: „O ador când mă...”

» 21 Septembrie 2020 | Comentarii 0
 
SPORT
 
Ce scriu analiștii WTA despre Simona Halep: Este în căutarea celui de-al 22-lea titlu WTA...

» 21 Septembrie 2020 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Cinci inamici ai tenului

» 21 Septembrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Ediția a XV-a a Festivalului Brânzei și Pastramei Bran va avea loc weekend-ul viitor

» 21 Septembrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BIHOR
 
Lucrări de modernizare a accesului pietonal dintre străzile Vasile Alecsandri și Independenței

» 21 Septembrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL MEHEDINTI
 
Tabletele achiziționate de CJ Mehedinți au ajuns la elevii cu nevoi speciale

» 20 Septembrie 2020 | Comentarii 0