Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 22 Aprilie 2019    Actualizat: 22 Aprilie 2019
PRAHOVA
Comentarii 0 Comentarii

       Lacul Paltinu este unul dintre cele mai spectaculoase lacuri din România. Acesta se află în județul Prahova, pe marginea drumului județean care leagă Câmpina de comuna Valea Doftanei. Din aprilie și până la sfârșitul lunii august, lacul Paltinu capătă o culoare specială, unică în peisajul românesc, un verde smarald, informează Adevărul.ro.

 

       Una dintre explicațiile acestui efect optic este că, zona în care se află „marea dintre munți”, după cum mai este cunoscută zona, are forma unui cornet, iar pe margini, pe toată circumferința lacului Păltinoasa, se află pădure de brazi și foioase. Astfel, în zilele de vară, verdele crud al pădurii se reflectă ca într-o oglindă în apă. Tonalitatea de albastru smarald se poate observa cel mai bine la miezul zilei, atunci când razele de soare se reflectă perpendicular pe luciul apei.

 

       O altă explicație, după cum au spus scafandrii care s-au aventurat în lac de-a lungul anilor, ar fi că străfundurile acestuia, mai exact pereții lacului, până la o adâncime de 3,5 - 5 metri, abundă de vegetație care aproape că formează un covor verde, des, ce cu greu poate fi străbătut. În această porțiune apa este tulbure, cu o temperatură de 20, 23 de grade Celsius (vara), iar apoi urmează brusc un abis cu apă limpede și mult mai rece (sub 10 grade). În adâncuri, pereții lacului sunt din sedimente de culoare gălbuie, poate și din această cauză culoarea lacului este atât de spectaculoasă.

 

       Deși este de o frumusețe rară, lacul de acumulare Paltinu este extrem de periculos din cauza curenților. Doar cei mai pricepuți înotători pot reuși să ajungă de pe mal până la prima insulă. Fiind un lac de acumulare, apa circulă în permanență. Conul, valea în care s-a format lacul, este alimentat constant de apele aduse de râul Doftana și de afluenții săi. Mai ales în perioadele cu precipitații abundente, la gura de vărsare, debitul apelor râului care intră în vale este foarte mare și formează vârtejuri care nu se văd des cu ochiul liber. Astfel, mișcarea apei în bazin devine circulară, ca și când cineva ar amesteca într-o oală. Acesta este și motivul pentru care înotul în Paltinu necesită un efort suplimentar.

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://trivo.ro/2017/06/25/excursie-de-o-zi-valea-doftanei-baraj-paltinu/. ://onetakewonderstravel.blogspot.com/2011/10/lacul-paltinu-valea-doftanei.html. ://adevarul.ro/locale/ploiesti/unde-afla-lacul-romanesc-smarald-turistii-incantati-culoarea-unica-vizibila-mai-ales-zilele-senine-vara-1_5cbc4f7d445219c57ecb4f0e/index.html. ://detoxlifedoftanei.wordpress.com/insula-lacul-paltinu-valea-doftanei-prahova-romania-fotografie-mihai-raitaru-2015-800x600/. ://yozi.ro/sub-bai/. ://www.hidroconstructia.com/dyn/2pub/proiecte_det.php?id=158&pg=15


Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Poți să ai o zi plină de activități chiar în apropierea Capitale...
 
Vineri, 31 ianuarie 2020, au fost deschise pârtiile celui mai spectac...
 
Castrul Roman Arutela se află pe partea stângă a Oltului, în jude...
 
Biserica fortificată Sfânta Precista din Galați este una dintre cel...
 
Cinci motive pentru care să vizitezi România.
 
Se află în apropierea celui mai frecventat culoar montan, din punct ...
 
Obiective turistice în județul Teleorman.
 
Peștera din Peretele Dîrninii se află aproape de satul Mătișești...
 
 
 
 
STIRI TURISM
 
Muzeul Dunării de Jos - unic în Europa
CALARASI
» 22 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Un monument istoric deosebit în localitatea cu cel mai scurt nume din România
SALAJ
» 21 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Floarea de colț - unde se poate admira și ce legendă se leagă de ea

» 20 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Castrul roman Pelendava
DOLJ
» 19 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Cetatea Neamțului și Ștefan cel Mare
NEAMT
» 18 Februarie 2020 | Comentarii 0