Palatul Brâncovenesc de la Potlogi a fost construit în anul 1698 de către Constantin Brâncoveanu pe locul unde a fost o curte boierească. Se remarcă prin arhitectura impresionantă, faÈ›ada dinspre eleÈ™teu are o loggie dublă, iar cea dinspre curte are o compoziÈ›ie asemeni celei de la Palatul MogoÈ™oaia, datorită foiÈ™orului impresionant din faÈ›a clădirii, de altfel, singura cale de acces în palat.
Despre decoarÈ›ia palatului se poate spune că are puternice motive florale de inspiraÈ›ie persană. Caracteristica principală a stilului folosit în construirea Palatului Brâncovenesc de la Potlogi este tratarea peisagistică elaborată care cuprinde zone cu apă È™i grădini, centrate pe un palat a cărui simetrie interioară este încadrată în peisajul înconjurător. În picturile murale È™i în sculpturile palatului pot fi întâlnite È™i alte exemple ale stilului peisagistic.
Legendele spun că, de fiecare dată, în călătoria sa dintre BucureÈ™ti È™i TârgoviÈ™te, voievodul Constantin Brâncoveanu se oprea la moÈ™ia din Potlogi. Palatul de aici a fost construit pentru fiul său cel mare, după cum reiese È™i din pisania care spune: ``Aceste case din temelia lor sunt înălÈ›ate de luminatul domn Constantin Basarab Voevod fiului său Constantin Brâncoveanul, începându-le È™i sfârÈ™indu-le la 7206 (1698) È™i la al zecelea an al domniei sale, ispravnic fiind Mihai postelnic Corbeanul``.
Constantin Brâncoveanu a construit prima dată aici Biserica, având hramul ``Sfântul Dumitru``. Aceasta a fost ridicată în anul 1693, dar a suferit serioase modificări în anul 1904. Cu trecerea timpului, moÈ™ia lui Constantin Brâncoveanu se mărea, iar acesta a delimitat la un momentdat incinta palatului prin construirea unei curÈ›i uÈ™or dreptunghiulare cu ziduri de cărămidă. Ulterior È™i această curte a primit adăugiri, cum ar fi cuhnia domnească sau turnul de la intrare care adăposteÈ™te camera de gardă.
Locul unde se află Palatul Brâncovenesc de la Potlogi impresionează prin frumuseÈ›ea naturii È™i a arhitecturii È™i ne duce cu gândul la secolele de mult apuse atunci când, în astfel de zone pășeau domniÈ›e frumoase È™i cavaleri curajoÈ™i.
Sursa foto: //www.imperialtransilvania.com/ro/2018/03/23/citeste-stirea/argomenti/places-of-interest-1/articolo/palatul-brancovenesc-de-la-potlogi-un-monument-istoric-ce-devine-un-important-obiectiv-turistic.html