Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
STIRI TURISM
Adaugat: 26 Decembrie 2018

      Tradițiile și obiceiurile din preajma sărbătorilor de iarnă din Maramureș sunt numeroase. Cu o zi înainte de Crăciun sătenii pun într-o găleată cu apă o potcoavă. Prima dată va bea gospodarul, apoi va da vitelor pentru ca acestea să fie tari ca fierul. Găinile vor mânca din ciur sau din sită pentru ca în anii următori să facă ouă mai multe. Ciobanii așează sub pragul casei un drob de sare învelit care va sta acolo până la „Alesul Oilor”. Atunci se scoate, se macină și se amestecă cu tărâțe, după care se împarte oilor pentru ca turma să sporească. Hornurile se curăță iar funingina se pune la rădăcina copacilor pentru a avea un rod mai bogat.

 

      De sărbători se umblă cu „Steaua” cu „Capra” al cărei joc (omorârea, bocirea, înmormântarea, învierea) la origine, a fost o ceremonie gravă. Copiii își confecționează din timp obiectele necesare imporvizând cu tot ce găsesc prin casă, pentru că „Steaua” trebuie să fie cât mai strălucitoare iar „capra” cât mai împodobită și gălăgioasă. „Vicliemul” sau „Irozii” este datina prin care tinerii reprezintă la Crăciun nașterea lui Iisus Hristos, șiretenia lui Irod, care a poruncit uciderea pruncilor, de a afla Pruncul și adesea înfruntarea necredinței, personificate printr-un copil sau printr-un cioban, și este specifică Maramureșului.

 

      De la Crăciun până la Anul Nou, în unele sate pot fi văzuți irozii în grupuri formate din personaje biblice: craii Baltazar, Gaspar și Melchior, Irod împărat, preotul Ozia, îngerul și ciobanul. Această tradiție este, de fapt, o formă de teatru popular care se evidențiază prin seriozitatea temei tratate precum și prin vestimentația școantă și atrăgătoare.

 

      Din seara de Crăciun și până la Anul Nou, fetele care vor să-și cunoască ursitul iau puțină mâncare și o pun într-o ulcică. Apoi, în seara de Anul Nou, înconjoară casa de nouă ori, iar a noua oară, uitându-se pe fereastră, îl văd pe cel ursit mâncând din ulcică. În zonele Făgăraș și Mureș este obiceiul ca de Anul Nou să se pună pe masă 12 farfurii iar sub ele sunt ascunse diferite obiecte. Fete și feciori sau perechi de fete și feciori intră pe rând în casă și întorc fiecare dintre ei câte o farfurie iar ce se află sub farfurie le arată că așa le va fi ursitul(a) sau că așa le va fi norocul dacă se vor căsători: oglinda=mândrie; paharul de țuică=băutor; pâinea=bogăție; cărbunele=negru la suflet; sarea=sărăcie; creionul=domn; bani=avuție. Pe seama acestor preziceri se face haz.

 

 

Sursa foto: ://zoom.mediafax.ro/people/obiceiuri-de-craciun-in-maramures-11756815/imaginea-26

MARAMURES
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Un traseu dedicat bărcilor nepoluante se va deschide în Delta Dunăr...
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Ediția a XII-a a Festivalului Pescăresc de Buna Vestire se va desfă...
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
 
 
 
INTERNATIONALE
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
FASHION FEMEI
 
Patru modele de tricouri esențiale pentru garderoba de primăvară

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
A început Târgul Primăverii la Arad – Program de vizitare
ARAD
» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARAD
 
Șeful CJ Arad, despre modernizarea drumului Mâsca-Măderat-Arăneag: Le putem arăta oamenilor că muncim și în această zonă a județului

» 17 Aprilie 2024 | Comentarii 0