Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 23 Septembrie 2019

        Mausoleul de la Mărășești a fost construit în memoria eroilor care și-au dat viața în luptă și adăpostește un număr de 5.073 de soldați și ofițeri în 154 de cripte individuale și 9 cripte comune. Ideea ridicării mausoleului aici a fost lansată de Congresul Societății Ortodoxe Naționale a Femeilor din România în anul 1919, din care făceau parte nume importante precum Alexandrina Cantacuzino, Anastasia Filipescu, Elena Odobescu și Eliza Mavrocordat, potrivit historia.ro.

        După ce propunerea a ajuns la regele Ferdinand și la guvernul condus de I. C. Brătianu, pe 6 august 1923 s-a pus piatra de temelie a construcției care a fost realizată după planurile arhitectului Georgel Cristinel. În vara anului 1924, mausoleul era într-o fază de construcție ce a permis reînhumarea osemintelor militarilor căzuți pe câmpul de luptă. Până în 1936 lucrările au stagnat, iar când au reînceput s-a trecut la zidirea cupolei monumentului. În anul 1938, pe 18 septembrie, Mausoleul Eroilor din Vrancea a fost inaugurat în cadrul unei ceremonii la care au participat oameni importanți ai timpului, printre care și Regele Carol al II-lea.

        În curtea prin care se ajunge la mausoleu există două alei pietruite pe care se regăsesc 10 statui reprezentative pentru ofițerii căzuți pe câmpul de luptă. În partea stângă a mausoleului se află și Muzeul luptelor de la Mărășești (conține fotografii, documente, armament și echipament militar românesc de la vremea respectivă). În mijlocul mausoleului se află sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, Prim Cavaler al Legiunii de Onoare, decedat pe 21 iulie 1919, decorat cu Steaua României și Ordinul „Sfântul Gheorghe și Sfânta Ana” al Țarului Rusiei. 

        „Culoarul Cavalerilor” adăpostește, alături de maiorul Grigore Ignat și de locotenentul Gabriel Pruncu, mormântul Măriucăi Zaharia, o copilă de 12 ani din comuna Haret care a ajutat armata română transmițând date despre poziția nemților dintr-un nuc aflat în spatele casei. Mausoleul Eroilor de la Mărăsești se află pe drumul european E85 între Focșani și Adjud, la kilometrul 202.

 

        Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto:  ://en.wikipedia.org/wiki/Mausoleum_of_Mărășești://once.mapn.ro/pages/view/151://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/mausoleul-la-marasesti-67917.html://identitatea.ro/atractii-si-obiective-turistice-vrancea/mausoleul-eroilor-din-orasul-marasesti/://a1.ro/premium/mausoleul-eroilor-de-la-marasesti-in-memoria-celor-care-au-luptat-in-razboiul-de-reintregire-a-romaniei-din-anul-1917-id663949.html

VRANCEA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Un traseu dedicat bărcilor nepoluante se va deschide în Delta Dunăr...
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Ediția a XII-a a Festivalului Pescăresc de Buna Vestire se va desfă...
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
 
 
 
INTERNATIONALE
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
FASHION FEMEI
 
Patru modele de tricouri esențiale pentru garderoba de primăvară

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
A început Târgul Primăverii la Arad – Program de vizitare
ARAD
» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARAD
 
Șeful CJ Arad, despre modernizarea drumului Mâsca-Măderat-Arăneag: Le putem arăta oamenilor că muncim și în această zonă a județului

» 17 Aprilie 2024 | Comentarii 0