Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 18 August 2019

       Munții Piatra Craiului reprezintă un lanț muntos calcaros aflat la sud-vestul Carpaților Orientali ce aparține de Carpații Meridionali, se regăsesc mai exact în nord-estul acestora. Denumirea respectivilor munți are la bază o legendă veche de secole, dar foarte impresionantă, scrie identitatea.ro.

       Se povestește că aici trăia un crai foarte îndrăgit, numit Măritul, care era însă mâhnit pentru că nu avea moștenitori. Bătrân fiind, craiul a decis să-și aleagă un urmaș vrednic să-i calce pe urme, prin urmare a organizat o întrecere la care a chemat toți flăcăii din întreaga țară, iar aceștia au fost supuși mai multor probe fizice, dar și de înțelepciune. 

       Legenda spune că un păstor pe nume Brăduț a vrut să-și încerce și el norocul și s-a dovedit a fi un concurent pe cinste. În seara primei zile de probe, craiul a anunțat concurenții că a doua zi trebuie să urce până la piatra cea mai mare. Restul concurenților au ales să doarmă, însă Brăduț s-a trezit dis de dimineață și a pornit în forță, ajungând primul în vârful muntelui. 

        Ultima probă pe care trebuia să o treacă Brăduț, era aceea de împărțire a dreptății. Astfel, craiul i-a dat să rezolve o ghicitoare: cum să împartă între trei frați o ladă cu aur, una cu oase și una cu pământ. Iute la minte, Brăduț a găsit imediat o rezolvare și le-a spus fraților care se certau pe lăzi că unul va primi banii, altul animalele și altul pământul. Așa ar fi devenit păstorul Brăduț viitorul crai, iar de atunci zona se numește Piatra Craiului.

       Munții Piatra Craiului mai au o poveste, de data aceasta legată de floarea care crește numai în această zonă a țării, garofița. Potrivit legendei, în zonă trăia un pădurar care avea doi copii, un băiat și o fată, pe nume Degetăruț și Garofița. Într-o bună zi, aproape de căsuța lor a apărut o acvilă rănită pe care pădurarul o îngrijea și copiii îi dădeau de mâncare. Acvila a trăit și a început să zboare, iar copiii o admirau și își doreau și ei să planeze așa în aer pentru a vedea muntele de sus. Recunoscătoare, acvila i-a luat pe cei mici într-o zi pe spatele ei și s-a înălțat spre cer. 

       După un zbor minunat deasupra muntelui, au coborât într-o poieniță, iar acolo acvila a mâncat niște carne de căprioară care era otrăvită și astfel a murit. Copiii, speriați că au rămas singuri, au căutat adăpost la un castel. Acolo însă au găsit o zână ce avea inima de gheață, iar când copiii mâncau și se odihneau, zâna i-a fermecat și i-a transformat în două flori unice: Garofița Pietrei Craiului și Degetăruțul de munte. Legenda spune că un flăcău trebuia să aducă apă vie din vârful muntelui, iar copiii reveneau la viață. Peste mulți ani, prin zonă a trecut un băiat care, fermecat de frumusețea Garofiței, a udat floarea cu apă proaspătă de izvor. Garofița s-a trezit la viață, cei doi s-au îndrăgostit, l-au trezit și pe fratele fetei și au reușit să ajungă acasă, la tatăl lor care îmbătrânise mult. De atunci Garfoița crește doar în Piatra Craiului și este protejată prin lege. 

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto:  ://salvamont.org/main/foto/showfoto_ro_display_poze_what_self_position__item_12983_idxfoto_60.html://www.montaniarzi.ro/harta-traseelor-turistice-in-masivul-piatra-craiului/://romaniasalbatica.ro/ro/parc-national/piatra-craiului://www.directbooking.ro/obiectiv-masivul-piatra-craiului-119.aspx://www.montaniarzi.ro/piatra-craiului-gura-de-rai-din-carpati/://www.turistinfo.ro/zona-muntii_piatra_craiului/://www.cabanacascoe.ro/atractiituristice/muntii-piatra-craiului/


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Un traseu dedicat bărcilor nepoluante se va deschide în Delta Dunăr...
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Autobuzele etajate vor fi scoase pe traseu, în Constanța, pentru minivacanța de Paște
CONSTANTA
» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CLUJ
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0