Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
LACASURI DE CULT
Adaugat: 14 August 2017    Actualizat: 14 August 2017
 
StangaStanga
DreaptaDreapta

    Monument inconfundabil, veche vatra a culturii si spiritualitatii din Moldova si nu numai, Manastirea Trei Ierarhi este situata in centrul traditional al Iasului, pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant (Ulita Domneasca), pe partea dreapta venind dinspre Catedrala Mitroplitana, foarte aproape de Palatul Culturii.

      Dupa cum putem citi pe inscriptia votiva, gravata in piatra pe fata sudica a bisericii Trei Ierarhi, acest sfant locas a fost construit intre 1635 si 1639 si a fost sfintit la 6 mai 1639 de Mitropolitul Varlaam al Moldovei, ctitor fiind domnitorul Vasile Lupu.

      In 1640, Vasile Lupu a infiintat la "Trei Ierarhi", o scoala superioara, "academia vasiliana", prima scoala superioara de limba greaca si slavona, unde se preda si in limba romana, punandu-se astfel bazele unui invatamant in limba nationala. Aici a functionat prima tipografie din Moldova, unde s-au tiparit carti si in limba romana. Dupa ce in 1641 Iasul a primit cu evlavie moastele Sfintei Parascheva, aduse aici cu mare solemnitate din Constantinopol la 13 iunie in Biserica Manastirii "Sf. Trei Ierarhi", in 1642, aici s-a desfasurat Sinodul care a adoptat celebra Marturisire de credinta ortodoxa a lui Petru Movila, iar in 1645 in biserica Sf. Trei Ierarhi a fost uns patriarhul Ierusalimului.

      Jefuita si arsa de navalitori din Est (1650) si din Nord (1686), zguduita de cutremure (1711, 1781, 1795, 1802), biserica va astepta ridicarea din umilinta pana dupa Razboiul de Independenta (1877). Lucrarile de restaurare au fost facute de arhitectii Lecomte du Noiiy din Franta si Nicolae Gabrielescu, in anii 1882 - 1887 (arhitectura) si pana spre 1898 (pictura si reamenajarea interiorului). S-au demolat turlele, boltile, absida altarului si coloanele centrale interioare. Refacandu-le s-a consolidat intreg edificiul. Aceasta s-a facut cu pretul sacrificarii frescei originale (partial pastrate prin decapare) si a multor detalii de interior. Au fost inlocuite ancadramentele de piatra ale usilor si masivul portal de la intrarea in pronaos, s-au coborat boltile pridvorului, au fost inaltate turlele care primesc acoperisuri ascutite, ce n-au existat initial. Resfintirea lacasului s-a facut in 1904, sub domnia regelui Carol I.

      Dupa ce la inceputul secolului al XIX-lea Manastirea "Sf. Trei Ierarhi" a fost inchisa, in perioada interbelica, in biserica se slujea doar de doua ori pe an. In timpul regimului comunist a functionat ca muzeu, iar in anul 1990 a fost redata cultului divin. In anul 1994 a fost reactivata ca manastire pentru calugari, cu viata de obste si slujbe zilnice. Manastirea este paraclis mitropolitan, iar la randul ei are ca paraclis biserica Sfantul Nicolae Domnesc.

       Arhitectonic, biserica prelucreaza traditionalul plan triconc, fiind construita din piatra fatuita cu ziduri groase de un metru. Spatiul interior este impartit in altar, naos, pronaos si pridvor inchis. Altarul primeste lumina printr-o fereastra centrala pe zidul din rasarit si cate una laterala pe fiecare parte. Catapeteasma actuala este lucrata in placi din marmura de Carrara, prinse in structuri de bronz; include icoanele imparatesti, lucrate in mozaic aurit si materiale pretioase, si celelalte icoane in email. Din vechea catapeteasma, care a fost lucrata la Moscova in 1639, se mai pastreaza o icoana cu Sfintii Trei Ierarhi, restaurata in 1851. Pe naos, luminat de cate trei ferestre pe fiecare absida, se afla o turla mare, deschisa. Pronaosul este luminat de o fereastra Ia sud si alta la nord. Si pe pronaos este o turla mare, deschisa, in apropierea pridvorului. in mijlocul pronaosului, catre dreapta si stanga, sunt doua coloane poligonale, avand deschideri de 1,2 m atat intre ele, cat si intre ele si ziduri.La intrarea in pronaos, pe dreapta, sunt mormintele lui Alexandru Ioan Cuza si Dimitrie Cantemir(mort in Rusia in 1723, osemintele au fost aduse acasa in 1935), iar in stanga, sub lespezile de marmura neagra, osemintele familiei lui Vasile Lupu. Pridvorul este luminat de doua ferestre la vest si una la nord, acestea fiind cu mult mai mari decat cele din naos si pronaos. Toate ferestrele bisericii sunt duble, cu geamurile din interior ornamentate. Pardoseala este din placi mari de marmura alba. Biserica este acoperita cu tabla de arama. 

       Fatadele exterioare sunt faima monumentului, care uimeste lumea prin toata sculptura executata cu maiestrie artistica (Paul de Alep, 1653). Ornamentatiile sunt din cele mai variate: nise adanci cu arcade fasciculate conform modelelor orientale, colonete ca ale bisericilor rusesti, vase persane din care se ridica ramuri inflorite, motive geometrice intalnite si in Georgia si Armenia, paramentul impartit de o centura in forma de sfoara rasucita incadrata de doua benzi de marmura decorate in stil renascentist sau baroc.

       Vechea fresca, de mare valoare artistica, realizata intre 1641 si 1642 de pictorii Isidor Pospeev, Pronca Nichitin si D. Iaclonev (adusi din Rusia), a fost inlocuita cu alta (cu prilejul restaurarii din 1889), in afara spiritului artei din epoca lui Vasile Lupu, realizata de artisti decoratori francezi si romani. Aceasta noua pictura reediteaza dominante stilistice ale frescei renovate atunci de la biserica manastirii Curtea de Arges, de catre acelasi Lecomte du Nouy.

       Incinta manastirii este mare, cu alei pavate, flori, iarba, arbusti si arbori, imprejmuita cu gard metalic la sud si nord si cu gard de scandura intre stalpi de caramida la vest. Cladirea chiliilor si staretiei se afla la 40 m sud de biserica inaltata in mijlocul incintei. Fara a putea fi totusi egalata, principala ctitorie a lui Vasile Lupu a fost folosita ca sursa de inspiratie pentru constructia si decorarea bisericii din marele ansamblu arhitectural al manastirii de la Cetatuia (1669-1672) in imediata apropiere a Iasului precum si a bisericii manastiresti de la Putna.

       Amintim ca pe langa hramul principal, sarbatorit la 30 ianuarie, din anul 2002 Manastirea "Sf. Trei Ierarhi" mai are un hram, "Sf. Ierarh Petru Movila", romanul mitropolit al Kievului, praznuit in calendarul ortodox la 22 decembrie. 
 

sursa foto: http://www.moldovenii.md/resources/files/images/manastiri/Biserica_Trei_Ierarhi_postimg.org.jpg,https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTbJIjTv492CuyP5gu_lk8uQ_RcCsM93aaOKOr93UdJOkkMRkBOhttp://www.2rism.ro/obiective-turistice/images/stories/pozeobiective/mansf3ierarhi7.jpg,https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQxTn9E3jeIVuX0Y6cWHGD1qO9-uSPg2NAG8dFBFXfxhIBL4N-0,http://www.doxologia.ro/sites/default/files/imagecache/imagine_600_width/articol/2012/02/interior_biserica.jpg,http://www.culturainiasi.ro/upload/imagini_institutii/Trei%20Ierarhi-interior_2.jpg

Iasi, IASI
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Un traseu dedicat bărcilor nepoluante se va deschide în Delta Dunăr...
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
Pentru minivacanța de Paște și de 1 Mai, turiștii care ajung în C...
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Autobuzele etajate vor fi scoase pe traseu, în Constanța, pentru minivacanța de Paște
CONSTANTA
» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CLUJ
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0