Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 12 Aprilie 2019    Actualizat: 12 Aprilie 2019

       Stațiunea Sinaia sau „Perla Carpaților” se regăsește la poalele munților Bucegi, la 49 de kilometri de Brașov. Străjuit de Vârful cu Dor, Vârfurile Furnica și Piatra Arsă, orașul s-a ridicat pe un perimetru sacru, unde a fost înălțată o mănăstire. 

 

       Tradiția populară spune că, aici exista în trecut un schit ascuns într-un luminiș din Muntele Molomot, Furnica de azi. Schitul adăpostea pustnici, iar conform legendei, în noaptea de Sfânta Marie, îngrijitorul schitului a ieșit de la utrenie și ar fi stat puțin să se odihnească pe culmea dealului sub care este astăzi Mănăstirea Sinaia. Acesta ar fi adormit și a visat cete de îngeri care cântau Troparul Adormirii în poenița din vale. Au trecut anii și Mihail Cantacuzino a auzit această poveste și și-a amintit că pe vremea când se ascundea de turci pe Muntele Sinai a promis că dacă va reuși să ajungă cu bine în țară, va face o biserică. Astfel, zidește biserica în poenița de sub deal, numind-o Sinaia.

 

       În perioada 1690-1695, spătarul Mihail Cantacuzino, fratele domnului Șerban Cantacuzino, construiește Mănăstirea Sinaia, după modelul Mănăstirii Sfânta Elena de pe Muntele Sinai. Ulterior, în 1701, sunt aduși 40 de oameni de la Trăisteni, pentru a păzi mănăstirea, deoarece în acea perioadă exista un număr mare de tâlhari. Biserica nouă a Mănăstirii Sinaia are hramul Sfânta Treime și a fost ridicată de stareții Ioasaf și Paisie, în perioada 1842-1846. În 1892 pe latura sudică a incintei, a fost adăugată clopotnița, în care a fost instalat un clopot de 1.700 de kilograme, adus de la Turnul Colțea din București, imediat după ce acesta s-a dărâmat.

 

       Datorită regelui Carol I, biserica devine primul lăcaș de cult electrificat din România. În pictura realizată de pictorul danez Aage Exener, pe un fond de mozaic aurit, apare regina Elisabeta, alături de prințesa Maria, dar și întemeietorul bisericii vechi a Mănăstirii, Mihail Cantacuzino. Mobilierul din biserică este sculptat; iconostasul, mobila din naos și scaunele regale sunt aurite. Pe unul dintre scaune este imprimat blazonul regal și emblema „Nihil sine Deo” (n.r. Nimic fără Dumnezeu). Un alt scaun are inițialele E.D și a aparținut reginei Elisabeta. 

 

       Ansamblul monastic adăpostește unul dintre cele mai vechi muzee de artă religioasă din România, înființat în 1895 cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la sfințirea bisericii vechi.

 

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.youtube.com/watch?v=125t1ya8Lls.  ://www.informatii-romania.ro/listing/manastirea-sinaia-2/. ://zidezi.ro/turism/manastirea-sinaia.html.  ://www.visitprahova.ro/orase/sinaia/exploreaza/48/manastirea-sinaia

PRAHOVA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Cetatea Neamțului se numără printre cele mai impresionante din Rom...
 
Vestigiile Pelendavei, care se regăsesc în apropierea Craiovei, au o...
 
Cheile Tișiței - unul dintre cele mai spectaculoase peisaje din Vran...
 
Vineri, 31 ianuarie 2020, au fost deschise pârtiile celui mai spectac...
 
Poți să ai o zi plină de activități chiar în apropierea Capitale...
 
Biserica fortificată Sfânta Precista din Galați este una dintre cel...
 
Castrul Roman Arutela se află pe partea stângă a Oltului, în jude...
 
Biserica reformată din localitatea cu cel mai scurt nume din România...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Medic: Speriați de epidemie, oamenii s-au resemnat cu noile intruziuni ale autorităților în viața lor și par că acceptă limitarea drepturilor și introducerea unui sistem diabolic de supraveghere și control

» 28 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Socrul Andreei Bălan, despre George Burcea: „El parcă a luat-o razna, ea a fost mereu înțelegătoare”

» 27 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Tendințele anului 2020 în machiaj - îndrăzneală și contraste

» 28 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
5 muzee în aer liber ce merită vizitate măcar odată în viață

» 28 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Adrian Dobre: Am semnat contractul de finanțare pentru eficientizarea iluminatului pe traseul tramvaiului 101

» 27 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BUZAU
 
Primăria Buzău a pus în dezbatere un proiect de hotărâre privind reglementarea transportului public în regim de taxi

» 26 Februarie 2020 | Comentarii 0