Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 12 Aprilie 2019    Actualizat: 12 Aprilie 2019

       Stațiunea Sinaia sau „Perla Carpaților” se regăsește la poalele munților Bucegi, la 49 de kilometri de Brașov. Străjuit de Vârful cu Dor, Vârfurile Furnica și Piatra Arsă, orașul s-a ridicat pe un perimetru sacru, unde a fost înălțată o mănăstire. 

 

       Tradiția populară spune că, aici exista în trecut un schit ascuns într-un luminiș din Muntele Molomot, Furnica de azi. Schitul adăpostea pustnici, iar conform legendei, în noaptea de Sfânta Marie, îngrijitorul schitului a ieșit de la utrenie și ar fi stat puțin să se odihnească pe culmea dealului sub care este astăzi Mănăstirea Sinaia. Acesta ar fi adormit și a visat cete de îngeri care cântau Troparul Adormirii în poenița din vale. Au trecut anii și Mihail Cantacuzino a auzit această poveste și și-a amintit că pe vremea când se ascundea de turci pe Muntele Sinai a promis că dacă va reuși să ajungă cu bine în țară, va face o biserică. Astfel, zidește biserica în poenița de sub deal, numind-o Sinaia.

 

       În perioada 1690-1695, spătarul Mihail Cantacuzino, fratele domnului Șerban Cantacuzino, construiește Mănăstirea Sinaia, după modelul Mănăstirii Sfânta Elena de pe Muntele Sinai. Ulterior, în 1701, sunt aduși 40 de oameni de la Trăisteni, pentru a păzi mănăstirea, deoarece în acea perioadă exista un număr mare de tâlhari. Biserica nouă a Mănăstirii Sinaia are hramul Sfânta Treime și a fost ridicată de stareții Ioasaf și Paisie, în perioada 1842-1846. În 1892 pe latura sudică a incintei, a fost adăugată clopotnița, în care a fost instalat un clopot de 1.700 de kilograme, adus de la Turnul Colțea din București, imediat după ce acesta s-a dărâmat.

 

       Datorită regelui Carol I, biserica devine primul lăcaș de cult electrificat din România. În pictura realizată de pictorul danez Aage Exener, pe un fond de mozaic aurit, apare regina Elisabeta, alături de prințesa Maria, dar și întemeietorul bisericii vechi a Mănăstirii, Mihail Cantacuzino. Mobilierul din biserică este sculptat; iconostasul, mobila din naos și scaunele regale sunt aurite. Pe unul dintre scaune este imprimat blazonul regal și emblema „Nihil sine Deo” (n.r. Nimic fără Dumnezeu). Un alt scaun are inițialele E.D și a aparținut reginei Elisabeta. 

 

       Ansamblul monastic adăpostește unul dintre cele mai vechi muzee de artă religioasă din România, înființat în 1895 cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la sfințirea bisericii vechi.

 

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.youtube.com/watch?v=125t1ya8Lls.  ://www.informatii-romania.ro/listing/manastirea-sinaia-2/. ://zidezi.ro/turism/manastirea-sinaia.html.  ://www.visitprahova.ro/orase/sinaia/exploreaza/48/manastirea-sinaia

PRAHOVA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
La Ferma Stâna Dacilor din stațiunea Slănic-Moldova, va avea loc ev...
 
Poarta Ecaterinei reprezintă una dintre cele mai frumoase și importa...
 
O plantă protejată de lege cu o legendă frumoasă.
 
Crăciunul este sărbătoarea care merită petrecută într-un cadru d...
 
Pe dealul din spatele satului Mercheașa se ridică falnic cel mai vec...
 
Satul Jina, din Sibiu, este mai mare, ca și suprafață, decât Capit...
 
În apropiere de cetatea romană Capidava, în josul Dunării, se afl...
 
Lăcaș de cult ce datează din secolul al XVIII-lea.
 
 
 
 
EDUCATIE
 
Cu cât vor crește alocațiile copiilor din ianuarie 2022

» 24 Octombrie 2021 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Arafat, despre finalul valului 4: Săptămâna viitoare aflăm dacă suntem pe platou

» 23 Octombrie 2021 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Ce să mănânci când ești răcit

» 23 Octombrie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
S-a deschis un nou parc în București: Parcul Sticlăriei
BUCURESTI - ILFOV
» 24 Octombrie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SIBIU
 
Primăria Sibiu a cumpărat laptop-uri și web cam-uri pentru a dota 34 de școli și licee din municipiu

» 24 Octombrie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ALBA
 
Primarul Pleșa, la finalizarea proiectului „Pauză de joacă”: Voi încuraja tot mai mult implicarea albaiulienilor în proiectele administrației locale

» 23 Octombrie 2021 | Comentarii 0