Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
STIRI TURISM
Adaugat: 26 Decembrie 2020

        Un obiectiv turistic mai puțin obișnuit se află în satul Doftana, județul Prahova: Penitenciarul Doftana. Supranumită Bastilia românească, pentru că de aici nu ar fi evadat niciun deținut, închisoarea face parte din patrimoniul cultural, dar nu este amenajată pentru vizitare. Ridicat din ordinul Regelui Carol I, penitenciarul a servit ca loc de detenție pentru aproape o jumătate de veac, aici au fost aduși și deținuți politici.

 

        Printre numele importante închise aici se numără: Nicolae Ceaușescu, Gheorghe Gheorghiu Dej, Ilie Pintilie, legionarii Horia Sima și Corneliu Zelea Codreanu. În timpul comunismului, clădirea a fost transformată în muzeu tocmai din cauza apartenenței unora dintre deținuți la această ideologie politică. După revoluția din 1989, penitenciarul Doftana a fost abandonat, iar acum este clasat ca monument istoric, potrivit turismneconventional.ro.

        Conform unei legende, grație temperaturilor plăcute din timpul sezonului cald, Regele Carol căuta în zonă un loc unde să-și ridice o locuință de vară. Tot umblând prin împrejurimi, calul regelui și-a rupt piciorul, iar acesta a fost considerat un semn rău. Regele a decis să caute alt loc pe teritoriul comunei Telega, dar atunci i-a ieșit în cale fata unui sătean care i-a spus că a fost violată de ocnașii minelor de sare din zonă. La auzul acestora, regele a decis să construiască acolo o închisoare pentru ocnași de unde să nu scape niciodată. 

        Penitenciarul Doftana a fost dat în folosință în perioada 1895-1897, avea 397 de celule și 8 secții, numerotate cu litere de la A la H. Cea mai dură era cea din urmă, fiind folosită pentru deținuții periculoși, dar și pentru pedepsirea celor care aveau abateri. În secția H, celulele nu aveau paturi, deținuții dormeau pe rogojini și se înveleau cu o jumătate de pătură, iar pentru a fi pedepsiți, uneori gardienii aruncau cu apă pe jos. 

 

        Se spune că Ceaușescu a fost închis 2 ani aici, în secția H, pentru activism și instigare la revoltă, dar un fost angajat al muzeului spune că dictatorul a petrecut numai câteva luni la Doftana, fiind în tranzit către alt penitenciar. Mai mult, se pare că Ceaușescu nu ar fi fost deținut politic, cum s-a susținut pentru glorificarea sa de luptător al comunismului, ci, de fapt, ar fi fost încarcerat pentru furturi comise în Gara de Nord. Se mai vehiculează o variantă: în perioada în care ar fi stat închis aici (1936-1938) pentru propagandă comunistă, Ceaușescu a furat mâncarea unui coleg de celulă bolnav, iar pentru asta a fost bătut atât de tare încât a rămas cu defectul de vorbire. 

 

 

Citește și: Conacul Hodoni!

 

 

Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!

 

 

Sursa foto: ://reptilianul.ro/2017/01/12/penitenciarul-doftana/://www.lvsproductions.nl/2019/10/07/doftana-prison/://www.youtube.com/watch?v=FVl70nWuk6o

PRAHOVA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Un traseu dedicat bărcilor nepoluante se va deschide în Delta Dunăr...
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
Pentru minivacanța de Paște și de 1 Mai, turiștii care ajung în C...
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Autobuzele etajate vor fi scoase pe traseu, în Constanța, pentru minivacanța de Paște
CONSTANTA
» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CLUJ
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0