Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 26 Martie 2019

       Orașul Iași se află în nord-estul României și se numără printre cele mai vechi și importante așezări ale țării, fiind atestat documentar în anul 1408. Cunoscut drept Capitală a Moldovei, Iașiul a oferit valori materiale și spirituale inestimabile, dovezi ale istoriei țării noastre și, de asemenea, este al doilea centru universitar după București.

 

       Regele Carol I promulga în anul 1898, pe 25 februarie, o lege pentru concesionarea tramvaiului din Iași. Pe data de 19 martie 1898 a fost semnat un contract între Primărie și firma AEG Berlin pentru realizarea transportului cu ajutorul tramvaielor, la Iași. Astfel, în 1900 a fost dată în circulație prima linie a tramvaielor electrice, dintre Gară și Hală. Primul vagon pleca dimineața la ora 07:00 de la bariera Gării și era urmat, la un interval de 7 minute, de celelalte. Prețul unei călătorii dus-întors era de 15 bani. Un an mai târziu au fost introduse alte cinci trasee, de la Gară în Piața Unirii, Păcurari-Nicolina, Copou-Socola, Strada Albă-Abator și Tg. Cucu-Sărărie. În acea perioadă, rețeaua de tramvaie din Iași era cea mai mare din România, având o lungime de 17,3 kilometri. 

 

       După al Doilea Război Mondial, activitatea de transport în comun din Iași s-a diminuat considerabil. Dacă în anul 1938 erau 45 de vagoane, în 1945 numărul lor scăzuse la 19. În 1961, după ce se formează Întreprinderea Regională de Electricitate Iași și Întreprinderea de Transport Iași, se fac noi investiții pentru dezvoltarea transportului cu tramvaie și numărului acestora. Astfel, în 1970 existau în Iași 128 de tramvaie, 184 autobuze, 48 taximetre și 5 furgonete.

 

       În 1977 sunt aduse noi tramvaie, tip T4R (TATRA) din Cehoslovacia. Încet, încet, transportul ieșean se modernizează, astfel că au fost înființate alte două baze pentru întreținerea și exploatarea acestora, una pe strada Uzinei - 1976 și alta în Dacia - 1983. După 1989, a fost înființată Regia Autonomă de Transport în comun - RATC, astăzi Regia Autonomă de Transport Public - RATP Iași.

 

       Pentru a introduce călătorii în atmosfera Iașiului de altădată, RATP Iași pune la dispoziție, cu diverse ocazii, tramvaiul de epocă, care traversează centrul istoric al orașului.

 

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.estidiniasi.ro/istoria-tramvaiului-la-iasi/.  ://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/sunteti-invitati-la-o-plimbare-romantica-prin-iasi-cu-tramvaiul-de-epoca-traseu--167424.html.  ://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/calatorie-cu-tramvaiul-iesean-din-1898-pana-in-prezent-istoric--120477.   . http://www.estidiniasi.ro/istoria-tramvaiului-la-iasi/

IASI
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Transilvania și Țara Românească se vor întâlni la Fundata pe 29 ...
 
Unul dintre cele mai pitorești sate ale țării noastre, Fundata, est...
 
Satul Biertan, cunoscut pentru Biserica fortificată, are o legendă i...
 
Una dintre porțile de intrare în Parcul Național Retezat, Barajul G...
 
Te-ai întrebat de unde vine asocierea cu negrul a denumirii Mării Ne...
 
Cheile Turzii se desfășoară pe o lungime de 1.300 metri și cuceres...
 
Turiștii dornici să se bucure de pescuit și de frumusețile Deltei ...
 
Zona Bilbor se află între Bucovina și Ardeal și este una dintre ce...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Premierul Cîțu, de acord cu vaccinarea obligatorie, dar înainte trebuie să discute cu „experții”

» 23 Septembrie 2021 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Anca Serea, adevărul despre al 7-lea copil: Adi își dorește

» 22 Septembrie 2021 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Cea mai bună mască pentru acnee. Ingrediente și mod de preparare

» 23 Septembrie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Traseu pe Valea Hârtibaciului: Drumul naturii. Ce se poate vizita

» 23 Septembrie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL COVASNA
 
Primăria Sfântu Gheorghe invită cetățenii să participe la consultări publice pentru elaborarea strategiei de dezvoltare a orașului

» 23 Septembrie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CALARASI
 
CJ Călărași: În județ a venit un reprezentant BERD pentru a analiza proiectele depuse de autorități pe infrastructura verde-albastră

» 22 Septembrie 2021 | Comentarii 0