Natura a fost darnică cu țara noastră. Un exemplu îl constituie focurile vii din județul Buzău, comuna Lopătari. Oamenii vin adesea aici și se minunează de acest fenomen pe care îl consideră un dar al naturii făcătoare de minuni.
Modul în care se produc focurile vii este unul pe cât de simplu, pe atât de rar întâlnit: emanațiile de gaze existente în unele zone, în urma frecării cu solul, se aprind și produc flăcări. România este singurul loc în care acest fenomen este vizibil în Europa, și în fiecare an atrage mii de turiști. Comuna Lopătari se află în N-E județului Buzău, pe Valea Slanicului, la S-E de Muntele Penteleu. Focurile vii de la Lopătari măsoară până la 20 de centimetri înălțime și sunt incluse în principalele atracții de ordin turistic ale României.
Cu trecerea timpului, focurile vii au stat la baza multor povești și legende ajungând să inspire până și flacăra ce rămâne aprinsă pe toată durata Jocurilor Olimpice, având semnificația eternității. Această zonă are un aspect ciudat, lipsit de orice urmă de vegetație, singura plantă care poate fi văzută aici se numește garduraita și are un aspect albicios.
Turiștii care vin în vizită la Lopătari au posibilitatea să admire un alt fenomen unic în Europa: Vulcanii Noroioși, cu regiunile Paclele Mari și Paclele Mici. O altă formă de agrement prezentă în zonă o reprezintă cele două stațiuni balenoclimaterice - Sărata Monteoru și Siriu Băi.
Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.proalpin.ro/blog/focurile-vii-de-la-buzau/. ://editiadedimineata.ro/descopera-romania-focurile-vii-de-la-andreiasu-de-jos-si-lopatari/focul-viu-de-la-terca-lopatari-buzau-3/. ://www.informatii-romania.ro/listing/focul-viu-lopatari/. ://adevarul.ro/locale/buzau/cum-aparut-buzau-singurii-vulcani-noroiosi-miniaturali-europa-povesti-infricosatoare-culese-batrani-1_574c39f65ab6550cb8761fb3/index.html