Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 20 August 2019

       Municipiul București a fost atestat documentar în anul 1459, iar de atunci a trecut prin numeroase transformări și a fost martul unor evenimente deosebite. Iată câteva lucruri cunoscute foarte puțin, sau deloc, despre Capitala României, supranumită și „Micul Paris” din estul Europei, potrivit blog.hotelguru.ro.

 

1. București - primul oraș din lume iluminat cu petrol

       Acest lucru se întâmpla în anul 1857, iar până atunci iluminatul străzilor din orașul de pe Dâmbovița era aproape inexistent. 

2. Povestea mititeilor

       Renumiții mici nu lipsesc de la o petrecere în aer liber. Puțini știu însă că produsul românesc a fost inventat din întâmplare, sau de nevoie, de Iordache Ionescu. Proprietar al restaurantului „La o idee”, Ionescu rămâne la un moment dat fără mațe pentru cârnați, drept pentru care se vede nevoit să frigă carnea cu bicarbonat de sodiu direct pe grătar.

3. Cartierul Cotroceni 

       În jurul anului 1600 Pădurea Cotrocenilor era un fel de ascunzătoare a tâlharilor și nelegiuitorilor. Numele de Cotroceni i se trăgea de la verbul „a cotroci” care atunci însemna „a te ascunde”, „a-ți pierde urma”. În Pădurea Cotrocenilor s-a ascuns și Șerban Cantacuzino în 1678 deoarece era acuzat că uneltește împotriva domnitorului Gheorghe Duca. Cantacuzino a stat ascuns în acea pădure 3 zile, până să fugă la turci, unde a primit ajutorul pașei. La revenire, în semn de mulțumire față de localnici a construit o mănăstire (între 1680-1682) în Pădurea Cotrocenilor. Mai apoi, și-a ridicat și un palat, tot în zona respectivă, înlocuit mai târziu cu Palatul Cotroceni.

4. Recorduri bucureștene

  • Complexul comercial Sun Plaza din București a fost decorat în decembrie 2010 cu 449.659 beculețe de Crăciun și a intrat astfel în Cartea Recordurilor.
  • În 2009 a fost realizat cel mai lung lanț de pizza din lume. Jerry`s Pizza a pus cap la cap 2.200 de pizza și astfel s-a format un șir de 469 de metri lungime.

  • Bucureștiul apare în Cartea Recordurilor cu cea mai lungă trenă de rochie de mireasă - 2.750 metri.

 

5. Povestea metroului din Drumul Taberei

        În proiectul inițial al traseelor liniilor de metrou din Capitală era prevăzută o linie care lega Drumul Taberei de Balta Albă. Dar cum cartierul Drumul Taberei fusese construit de Gheorghe Gheorghiu-Dej, iar Nicolae Ceaușescu îl disprețuia pe acesta, a `mutat` din creion linia de metrou din Drumul Taberei în Militari, asta deși cartierul Militari nici nu era construit atunci. Motivul invocat: Drumul Taberei era locuit de burghezi, afirma Ceaușescu, care nu aveau nevoie de metrou. 

6. Gara Filaret

       Prima și cea mai veche gară din București. A fost inaugurată în 1869 și tot atunci a fost pusă în funcțiune și prima linie de cale ferată din România (București-Giurgiu). Pe vremea aceea, clădirea gării Filaret avea trei linii de cale ferată. Deși, după construirea Gării de Nord, Gara Filaret a rămas uitată, a fost declarată monument istoric.

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto:  ://cartearecordurilor.ro/cel-mai-lung-lant-de-pizza/://www.bucurestiivechisinoi.ro/2012/04/bucuresti-filaret-prima-gara-a-capitalei/://adevarul.ro/news/bucuresti/zece-lucruri-trebuie-stii-despre-metroul-bucuresti-1_54eb2af0448e03c0fde72658/index.html://designedtotravel.ro/cartierul-cotroceni/://www.historia.ro/sectiune/general/articol/locul-in-care-s-a-nascut-gloriosul-mic-romanesc-carciuma-lui-iordache-ionescu-de-pe-covaci-no-3://www.torp.no/en/destinations/international/bucuresti/ ://www.unitischimbam.ro/bucuresti-primul-oras-din-lume-iluminat-public-cu-lampi-cu-petrol-lampant/

BUCURESTI - ILFOV
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Un traseu dedicat bărcilor nepoluante se va deschide în Delta Dunăr...
 
Ediția a XII-a a Festivalului Pescăresc de Buna Vestire se va desfă...
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
S&P a reconfirmat ratingul suveran al României. Boloș: Autostrăzi, școli, spitale, rețele de apă și canalizare…

» 16 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INTERNATIONALE
 
Ambasadorul Israelului în România: Iran trebuie să plătească pentru ce a făcut!

» 15 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
5 lucruri pe care un prieten adevărat nu ar trebui să le spună

» 16 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Este vremea bujorilor în Rezervația naturală Hagieni

» 16 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VALCEA
 
Dumitru Copăceanu a fost desemnat de PNL Vâlcea candidat la Primăria comunei Bunești

» 15 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SATU MARE
 
Primăria Satu Mare anunță începerea acțiunilor de dezinsecție

» 12 Aprilie 2024 | Comentarii 0