Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Google Romania Mama pe Twitter
Åžtiri È™i evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
Adresa de email:                                      Parola:
Turism
 
DELTA DUNARII
Adaugat: 09 Iunie 2019    Actualizat: 09 Iunie 2019

Comentarii 0 Comentarii

       Delta Dunării s-a format de-a lungul a 10.000 de ani È™i continuă să crească È™i astăzi, fiind considerat cel mai tânăr pământ românesc. Este cea mai bine conservată deltă din Europa, iar din anul 1990 face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, fiind considerată rezervaÈ›ie a biosferei.

 

       Delta Dunării impresionează nu doar prin peisajele pe care le oferă - labirintul de lacuri È™i canale ce È™erpuiesc prin cea mai mare suprafață compactă de stuf din lume cu cea mai mare biodiversitate de pe planetă - ci È™i prin spectacolul pe care îl oferă diferite specii, cum ar fi broaÈ™tele.

 

       Amfibienii È™i reptilele sunt bine reprezentaÈ›i în Delta Dunării, broaÈ™tele acvatice fiind cele mai răspândite datorită reÈ›elei hidrografice complexe. Potrivit info-delta.ro, pe cel mai tânăr pământ al României trăiesc 7 specii de broaÈ™te: broaÈ™tele verzi de lac (complexul Pelophylax esculentus, format din speciile Pelophylax ridibundus, Pelophylax lessonae È™i specia hibridogenă Pelophylax kl. esculentus), broasca râioasă verde (Bufo viridis), izvoraÈ™ul cu burtă roÈ™ie (Bombina bombina), broasca de pământ brună (Pelobates fuscus) È™i broasca de pământ dobrogeană (Pelobates syriacus), aceasta din urmă este mai rară, se întâlneÈ™te în zona Histria È™i grindul Chituc.

       DeÈ™i prădătorii broaÈ™telor, în general, sunt păsările de apă, peÈ™tii răpitori, È›estoasele È™i È™erpii, există o specie de broaÈ™te care iese din notorietate È™i nu se lasă pradă È™erpilor. Este vorba despre broasca mare de lac, face parte din complexul amintit mai sus - Pelophylax esculentus - È™i este cea mai mare dintre broaÈ™tele europene. Cu picioarele întinse are 15 centimetri lungime È™i trăieÈ™te în apele dulci de câmpie È™i deal. Spatele È™i coapsele sunt de culoare verde brun cenuÈ™ii, cu pete închise È™i foarte variate ca mărime, formă È™i aÈ™ezare. Sacii vocali ai masculului sunt cenuÈ™ii, picioarele din spate au cinci degete foarte lungi È™i palmate, potrivit romanianeimblanzita.ro.

       Această specie, care a fost surprinsă în Delta Dunării în timp ce mânca un È™arpe de apă, este foarte răspândită în zonă, întâlnindu-se de obicei în lacuri, canale, bălÈ›i, È™anÈ›uri, cursuri line de apă. Preferă malurile cu vegetaÈ›ie (trestie, papură), unde stă la soare È™i la cel mai mic pericol sare în apă. PluteÈ™te în apă cu ochii bulbucaÈ›i la suprafață. Din `meniul` ei fac parte insectele acvatice È™i terestre (libelule, È›ânÈ›ari, gândaci), moluÈ™te, râme, larve, peÈ™ti pe care îi capturează în aÈ™teptare sau prin salturi spectaculoase potrivit romanianeimblanzita.ro, È™i mai nou È™erpi de apă.

       Datorită faptului că este voluminoasă È™i rezistentă la ape poluate, dar È™i pentru că se înmulÈ›eÈ™te foarte repede, este folosită ca material didactic în universități. În perioada de reproducere, care începe primăvara, masculii se luptă pentru teritoriu È™i ierarhie iar femela depune 10.000 de ouă în serii de câteva sute pe fundul apei. Mormolocii trăiesc individual în vegetaÈ›ia de pe mal, iar la maturitate ajung abia după doi ani. Broasca mare de lac hibernează în mâlul apei, foarte rar în pământ È™i trăieÈ™te până la 10 ani.

 

       Dacă È›i-a plăcut acest articol, urmăreÈ™te-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://dandindeltadunarii.blogspot.com/2009/11/://www.romanianeimblanzita.ro/invata/broasca-mare-de-lac-7. ://www.danube-delta-resort.ro/ro/galerie-foto/11/flora-si-fauna.  ://daytour.ro/delta-dunarii-un-platou-de-film-atipic-2/


Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Castelul Lupilor - o destinație turistică inedită din Hunedoara.
 
Se spune că Peștera Sfântului Andrei din Dobrogea este locul de und...
 
Grădina Cișmigiu - o oază de liniște a vremurilor moderne.
 
Singurul muzeu de acest fel din România care adăpostește zeci de mi...
 
Crăciunul este sărbătoarea favorită a românilor și, deși unii a...
 
Cel mai citit târg de carte va avea loc în perioada 20 - 24 noiembri...
 
Bucharest Christmas Market se deschide în Piața Constituției încep...
 
Turiștii care vizitează Mănăstirea Mraconia vor avea senzația că...
 
 
 
 
ATRACTII TURISTICE
 
Dognecea, un paradis mai puțin cunoscut
CARAS-SEVERIN
» 09 Decembrie 2019 | Comentarii 0
 
ATRACTII TURISTICE
 
Oncești, vestigiul așezărilor dacilor liberi
MARAMURES
» 08 Decembrie 2019 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Se deschide oficial pârtia de săniuș de la Poiana Brașov. Ce prețuri sunt în acest an

» 07 Decembrie 2019 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Când se va deschide domeniul schiabil Transalpina Ski Resort

» 06 Decembrie 2019 | Comentarii 0
 
ATRACTII TURISTICE
 
Muzeul de Istorie din Turda
CLUJ
» 04 Decembrie 2019 | Comentarii 0