Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
STIRI TURISM
Adaugat: 30 Decembrie 2019

        Culele de la Maldaresti - Greceanu și Duca - fac parte din Complexul Muzeal Maldaresti, în care este cuprinsă și casa memorială dedicată lui I. Gh. Duca, și se află la circa 4 kilometri de Horezu. Complexul face parte din Patrimoniul Cultural Național datorită clădirilor tipice arhitecturii civile din Oltenia, dar și a celor peste 3.000 de obiecte etnografice extrem de valoroase: textile, port, lemn, ceramică din zone diferite ale țării, obiecte deținute de familia Duca, tablouri, mobilier, fotografii, cărți, și altele, potrivit editiadedimineata.ro.

        Termenul `cule` provine din limba turcă (kule) și se referă la un turn. În trecut, boierii olteni ridicau aceste cule ca să servească drept protecție față de amenințările incursiunilor de la Ada-Kaleh, Vidin și a cetelor de haiduci. Astfel de cule se regăsesc și în Albania, Serbia, Bulgaria, iar în România sunt specifice Olteniei și vestului Munteniei. 

        Din Complexul Maldaresti, cea mai veche culă este Greceanu; se aproximează că a fost ridicată la începutul secolului al XVI-lea, atunci când Nan Paharnicul a construit un turn de apărare. Construcția se numește astfel deoarece a trecut prin zestre de la familia Maldarescu la familia Greceanu. Cula Greceanu se evidențiază prin însemnele specifice stilului brâncovenesc, printre care se numără ferestrele pivnițelor care sunt lucrate în piatră traforată. 

        Cula Duca a fost realizată în anul 1818 de către Gheorghiță Maldarescu care a scris în tencuiala pereților inscripția 1827, anul în care au fost lucrate stucaturile. În anul 1910, clădirea a fost achiziționată de omul politic I. Gh. Duca și se remarcă prin decorul inedit și autentic, fapt care a făcut-o potrivită pentru a deveni locul perfect de realizare a producțiilor cinematografice „Neînfricații”, „Domnul Oaselor”, „Iancu Jianu - Haiducul”, etc. În interiorul clădirii se mai pot admira tavanul împărțit în trei registre, fiecare cu un motiv de ordin decorativ, dar și sobele care aveau gura de încărcare într-o altă încăpere decât odaia în care se aflau. 

        În Complexul Muzeal Maldaresti se regăsește și Casa Memorială I. Gh. Duca - un om de mare valoare, teoretician al liberalismului și puternic susținător al ideii de progres. Expoziția din casă cuprinde un salon, biroul de lucru al acestuia și dormitorul care păstrează piesele originale, aici se pot admira originile familiei Duca, etape din viața omului politic, personalități politice ale vremii, momente din activitatea sa în magistratură, etc.

 

        Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.turistderomania.ro/castele-cetati-si-palate/culele-de-la-maldaresti/://www.monumenteoltenia.ro/video-culele-din-maldaresti/://calatorim.ro/vacante/romania-frumoasa-culele-boieresti-de-la-maldaresti-id71.html://hailaplimbare.ro/2019/04/08/pe-meleaguri-valcene-plimbare-printre-istorii-si-legende-in-maldaresti-la-culele-greceanu-si-duca/://editiadedimineata.ro/descopera-romania-culele-de-la-maldaresti/savuleasca-ro-cula-duca/://www.modernism.ro/2015/04/06/cula-greceanu-maldaresti-valcea/://ro.wikipedia.org/wiki/Fișier:Cula_Greceanu_(Valcea_-_Romania)_(interior).jpg

VALCEA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Transilvania și Țara Românească se vor întâlni la Fundata pe 29 ...
 
Se află pe strada Gabor Aron, nr. 16, în Sfântu Gheorghe și a fost...
 
Satul Biertan, cunoscut pentru Biserica fortificată, are o legendă i...
 
Una dintre porțile de intrare în Parcul Național Retezat, Barajul G...
 
Cheile Turzii se desfășoară pe o lungime de 1.300 metri și cuceres...
 
Zona Bilbor se află între Bucovina și Ardeal și este una dintre ce...
 
Te-ai întrebat de unde vine asocierea cu negrul a denumirii Mării Ne...
 
Atracțiile turistice din Hunedoara sunt pline de farmec și încărca...
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Alex Bodi a recunoscut că a bătut-o pe Bianca, dar a spus și motivul: „M-a lovit prima, înjura și jignea”

» 20 Septembrie 2021 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Un medic spune când se va termina pandemia: „E cam ultima strigare”

» 20 Septembrie 2021 | Comentarii 0
 
DIETA & FITNESS
 
Este bine să alergi zilnic?

» 20 Septembrie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Fundata: Ce să vizitezi în cea mai înaltă localitate din țară
BRASOV
» 20 Septembrie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BACAU
 
A fost inaugurată sala de sport de 2 milioane de euro de la Dofteana

» 20 Septembrie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SIBIU
 
Primăria Sibiu schimbă programul pentru traseele elevilor

» 19 Septembrie 2021 | Comentarii 0