Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
STIRI TURISM
Adaugat: 30 Decembrie 2019

        Culele de la Maldaresti - Greceanu și Duca - fac parte din Complexul Muzeal Maldaresti, în care este cuprinsă și casa memorială dedicată lui I. Gh. Duca, și se află la circa 4 kilometri de Horezu. Complexul face parte din Patrimoniul Cultural Național datorită clădirilor tipice arhitecturii civile din Oltenia, dar și a celor peste 3.000 de obiecte etnografice extrem de valoroase: textile, port, lemn, ceramică din zone diferite ale țării, obiecte deținute de familia Duca, tablouri, mobilier, fotografii, cărți, și altele, potrivit editiadedimineata.ro.

        Termenul `cule` provine din limba turcă (kule) și se referă la un turn. În trecut, boierii olteni ridicau aceste cule ca să servească drept protecție față de amenințările incursiunilor de la Ada-Kaleh, Vidin și a cetelor de haiduci. Astfel de cule se regăsesc și în Albania, Serbia, Bulgaria, iar în România sunt specifice Olteniei și vestului Munteniei. 

        Din Complexul Maldaresti, cea mai veche culă este Greceanu; se aproximează că a fost ridicată la începutul secolului al XVI-lea, atunci când Nan Paharnicul a construit un turn de apărare. Construcția se numește astfel deoarece a trecut prin zestre de la familia Maldarescu la familia Greceanu. Cula Greceanu se evidențiază prin însemnele specifice stilului brâncovenesc, printre care se numără ferestrele pivnițelor care sunt lucrate în piatră traforată. 

        Cula Duca a fost realizată în anul 1818 de către Gheorghiță Maldarescu care a scris în tencuiala pereților inscripția 1827, anul în care au fost lucrate stucaturile. În anul 1910, clădirea a fost achiziționată de omul politic I. Gh. Duca și se remarcă prin decorul inedit și autentic, fapt care a făcut-o potrivită pentru a deveni locul perfect de realizare a producțiilor cinematografice „Neînfricații”, „Domnul Oaselor”, „Iancu Jianu - Haiducul”, etc. În interiorul clădirii se mai pot admira tavanul împărțit în trei registre, fiecare cu un motiv de ordin decorativ, dar și sobele care aveau gura de încărcare într-o altă încăpere decât odaia în care se aflau. 

        În Complexul Muzeal Maldaresti se regăsește și Casa Memorială I. Gh. Duca - un om de mare valoare, teoretician al liberalismului și puternic susținător al ideii de progres. Expoziția din casă cuprinde un salon, biroul de lucru al acestuia și dormitorul care păstrează piesele originale, aici se pot admira originile familiei Duca, etape din viața omului politic, personalități politice ale vremii, momente din activitatea sa în magistratură, etc.

 

        Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.turistderomania.ro/castele-cetati-si-palate/culele-de-la-maldaresti/://www.monumenteoltenia.ro/video-culele-din-maldaresti/://calatorim.ro/vacante/romania-frumoasa-culele-boieresti-de-la-maldaresti-id71.html://hailaplimbare.ro/2019/04/08/pe-meleaguri-valcene-plimbare-printre-istorii-si-legende-in-maldaresti-la-culele-greceanu-si-duca/://editiadedimineata.ro/descopera-romania-culele-de-la-maldaresti/savuleasca-ro-cula-duca/://www.modernism.ro/2015/04/06/cula-greceanu-maldaresti-valcea/://ro.wikipedia.org/wiki/Fișier:Cula_Greceanu_(Valcea_-_Romania)_(interior).jpg

VALCEA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
Domeniul Regal Săvârșin a anunțat deschiderea oficială din acest ...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Pentru minivacanța de Paște și de 1 Mai, turiștii care ajung în C...
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Se cere un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere: În România mor 4-5 persoane zilnic!

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
„Terapia durerii” a fost inclusă în drepturile pacienților

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Beneficiile acupuncturii asupra sănătății organismului

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Mare sărbătoare la Tulcea cu ocazia Floriilor, Paștelui și zilei de 1 Mai

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Investițiile în sistemul educațional, prioritate pentru primarul Alin Moldoveanu

» 22 Aprilie 2024 | Comentarii 0