Cula Cartianu, una dintre cele mai valoaroase piese arhitecturale fortificate ale Patrimoniului Cultural Național, a fost ridicată în anul 1760 de către ceaușul Hristea Cartianu, pe atunci servind drept refugiu față de invaziile otomanilor. În anul 1821, cula a suferit modificări (i-au fost adăugate pridvoare în stil albanez) ce i-au oferit un aspect unic în țara noastră.
Casa boierească aparține acum de Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” și are o colecție impresionantă de costume populare gorjenești. Turiștii ajunși aici vor afla o mulțime de lucruri interesante și legende legate de istoria locului spuse de doamna Maria, ghid și nora lui Tudor Cartianu, ultimul proprietar al culei.
Aceasta spune că socrul ei împărtășea o legendă despre cum se apărau oamenii din zonă de turci: „cu apă clocotită și cu vipere crescute în oale de pământ. Aveau om angajat ca să crească viperele, oalele erau aranjate pe metereze și, când veneau turcii, le răsturnau în cap”, potrivit transatravel.ro.
Printre obiectele vechi, unele dintre ele unice, ce se pot admira aici se numără: oprege, ii, vâlnice, șoarțe, cămeși, tablouri, ulcele vechi de zeci de ani, țesături, poze și albume.
Citește și: Valea Celor Doisprezece - o lume de basm!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: ://cult-ura.ro/cula-cartianu-bijuteria-arhitectonica-unde-au-fost-gazduiti-mari-oameni-de-cultura-si-de-stat/://transatravel.ro/atractii/cula-cartianu