Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 25 Iulie 2019

       Cetatea Râșnov, o structură fortificată ce străjuiește mândră pe un deal din sudul orașului cu același nume, în Țara Bârsei, încântă turiștii prin aspectul ei dar și prin legendele care se leagă de zonă. Mai este cunoscută și sub denumirea de cetatea țărănească pentru că oamenii care au construit-o erau agricultori de meserie. De acest obiectiv turistic se leagă numeroase legende și povestiri, iar despre cinci din ele scrie din-brasov.blogspot.com.

 

1. Cavalerii Teutoni

       Cetatea Râșnov ar fi fost construită în perioada 1211 - 1225 de către coloniștii sași aduși de cavalerii Teutoni. După ce cavalerii au plecat din Țara Bârsei, cetatea, inițial construcție din lemn, a fost refăcută din piatră. Nu există documente care să ateste aceste lucruri, dar cea mai veche parte a cetății este datată din secolul al XIII-lea.

 

2. Gabriel Bathory

       Principele Transilvaniei, Gabriel Bathory, a atacat Cetatea Râșnov și atunci a fost singura dată când cetatea s-a predat. Principele era considerat inamicul sașilor pentru că voia să le ia din libertățile personale. Atacul lui Bathory nu a produs daune prea mari dar locuitorii cetăți au fost nevoiți să se predea pentru că trupele sale blocaseră accesul către izvorul de apă din care se alimenta cetatea. Condiția râșnovenilor pentru a se preda a fost ca în cetate să fie păstrată garnizoana locală, iar libertățile lor să fie respectate. Principele nu a ținut cont de cerințele localnicilor și după ce a ocupat cetatea, a izgonit toți oamenii și a instalat o garnizoană formată din soldații săi. Cetatea Râșnov a fost cumpărată de la Principele Transilvaniei pentru 3.000 florini.

 

3. Legenda Fântânii

       După întâmplarea cu Bathory, locuitorii cetății au decis să construiască o fântână pentru ca astfel de evenimente să nu mai aibă loc. O legendă spune că fântâna a fost săpată de către doi prizonieri turci cărora li s-a promis libertatea dacă vor săpa în întregime fântâna. Legenda spune că aceștia au îndeplinit cerința localnicilor, iar în timp ce săpau scriau versete din Coran pe pereții fântânii. O altă poveste spune că pe fundul fântânii, construită în realitate de meșteri sași, se află foarte multe monede de aur și alte bogății.

 

4. Tragedii și Comori

       În 1613 Cetatea Râșnov a fost asediată și o parte a unui turn a fost distrusă. În 2001 sub rămășițele turnului s-au găsit arme, ghiulele de piatră, unelte de fier, instrumente de ceramică, fel de fel de obiecte precum și 416 monede de argint. Întreaga zonă a fost afectată destul de grav de-a lungul anilor, spre exemplu, în 1718 au fost două evenimente majore: ciuma - care a ucis 1161 de persoane și un incendiu puternic care a distrus tot orașul dar și o parte interioară a cetății. 

 

5. Reședință Regală

       După ce Regina Maria a transformat Castelul Bran în reședință particulară, locuitorii Râșnovului au hotărât să ofere viitorului Rege Carol al II-lea Cetatea Râșnov pentru a o transforma în reședință personală. Se spune că râșnovenii ar fi decis astfel pentru că au văzut avantajele de care se bucură locuitorii din apropierea Castelului Bran. Cu toate acestea, Carol al II-lea nu a fost interesat, pentru că nu voia să trăiască într-o cetate medievală. 

 

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto:  ://www.brasovultau.ro/articol/stiri/ziua-portilor-deschise-la-cetatea-rasnov.html

BRASOV
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Biserica mănăstirii Cotroceni se află printre monumentele bucureșt...
 
Există locuri în România în care timpul parcă a stat pe loc și p...
 
Una dintre cele mai importante atracții turistice din Costinești o r...
 
Se află în Munții Apuseni, este o peșteră misterioasă și provoc...
 
În Ploiești există un muzeu unic în România, care a fost deschis ...
 
Despre cal se spune că este un animal nobil, iar la Cislau, în jude...
 
Pietrele lui Solomon din Brașov reprezintă o zonă de interes turist...
 
Zona Bran-Moeciu este una dintre cele mai frumoase zone montane din Ro...
 
 
 
 
POLITICA
 
Mandatele aleșilor locali vor fi prelungite până la cel mult 31 decembrie 2020

» 06 Aprilie 2020 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Cabral, are o mare problemă cu fiica lui: „Caut metode să obosesc dragonul ăsta mic”

» 06 Aprilie 2020 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Cum să îți albești dinții fără să mergi la medic

» 06 Aprilie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Cetatea Ardud și legenda fantomei fiicei lui Rakoczi, principe al Transilvaniei
SATU-MARE
» 06 Aprilie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IALOMITA
 
Deputat: Președintele CJ Ialomița își arogă merite care nu îi aparțin

» 06 Aprilie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Primarul Timișoarei promite că se va dezinfecta fiecare stradă din municipiu

» 05 Aprilie 2020 | Comentarii 0