În mijlocul Aiudului se regăsește un monument istoric important, Cetatea Aiudului, una dintre cele mai vechi așezări de acest fel din Transilvania. Ridicată în secolul XIV, cetatea mai are astăzi în componență Biserica reformată calvină și Biserica evanghelică, înconjurate de o incintă fortificată.
Cercetările arheologice au scos la iveală faptul că cetatea a fost construită deasupra unei așezări daco-romane din secolul III, peste care, ulterior, a fost ridicată o fortificație de pământ. Cetatea actuală a fost realizată din piatră brută, are o grosime a zidurilor de 1,2 m și turnuri pentru fiecare breaslă meșteșugărească. Acestea, 9 la număr, se ocupau și de întreținerea turnurilor, motiv pentru care le poartă numele.
Cele nouă turnuri ale cetății sunt: Turnul măcelarilor (încă păstrează elemente din inițiala construcție), Turnul croitorilor, Turnul cizmarilor, Turnul dogarilor, Turnul olarilor, Turnul Kalendas, Turnul lăcătușilor-fierarilor, Turnul Porții (asigura intrarea în cetate). Pe latura de vest a cetății se afla Palatul Voievodal, care a fost al principelui ardelean Gabriel Bethlen; aici funcționează acum Muzeul de Istorie din Aiud.
Citește și: Poarta Ecaterinei, singura atracție din Brașov care și-a păstrat aspectul original!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: https://www.aiudulmeu.ro/obiective/cetatea-aiudului/