Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 04 Martie 2019    Actualizat: 04 Martie 2019

      Aflat la 19 kilometri de Constanța, micul oraș Murfatlar (Basarabi) a fost numit astfel după dinastia Basarabilor care a condus Muntenia începând cu secolul al XIV-lea. Între anii 1924 și 1965, orașul era cunoscut drept Murfatlar, dar în perioada 1980-2007 denumirea i-a fost schimbată în Basarabi.

 

      Prima atestare documentară a localității cu numele de Murfatlar este din 1855, nume care s-a păstrat până în 1924 - atunci, în urma unor dispute dintre țărăniști și liberali numele a fost schimbat în Basarabi. În 1965, localitatea revine la numele de Murfatlar, pentru ca în anul 1980 să se schimbe din nou în Basarabi. Se spune că schimbarea se datorează rezonanței turcești a denumirii „Murfatlar” (în traducere „Al lui Murfat”), sau că unele personalități ale vremii respective nu puteau pronunța cuvântul „murfatlar”. În 2007 a fost adoptată legea de revenire la denumirea „Murfatlar” care se păstrează și astăzi.

 

      Turismul în orașul Murfatlar se dorește a fi o componentă importantă a vieții social-economice, având ca axă principală obiective cultural istorice recunoscute și ocrotite de lege. Aici se află una dintre cele 13 destinații turistice religioase principale din țară și anume complexul monahal rupestru de la Murfatlar, unul dintre cele mai vechi lăcașe de cult din România, considerat a fi de o valoare nemăsurabilă și datorită inscripțiilor cu caractere gotice, germanice, grecești și slavone din interior. De asemenea, orașul este recunoscut și pentru apropierea de faimoasele podgorii de la Murfatlar. Iată ce se mai poate vizita în localitate:

 

      1. Complexul Monastic de la Basarabi - un monument unicat din România prin dimensiune și complexitate. Este alcătuit din șase biserici și capele ortodoxe simple împreună cu chiliile călugărilor și Detaliu de pe Tropaeum Traiani, toate tăiate într-o rocă calcaroasă moale.

 

      2. Rezervația naturală Fantanita - este una dintre cele mai interesante rezervații din punct de vedere științific datorită florei și faunei pe care o conține. A fost pusă sub ocrotire în anul 1932 și adăpostește specii rare precum: usturoiul, inul dobrogean, colilia, spinul de Murfatlar, zambila și alte specii cu areal exclusiv dobrogean: cimbrul, pesma, migdalul pitic, bujorul de stepă, ricinul, etc. Aici se regăsește și broasca țestoasă dobrogeană a cărei arie de răspândire în țara noastră se limitează la câteva puncte din stepa Dobrogei.

 

      3. Podgoria Murfatlar - specializată în vinuri roșii și albe, incluzând soiul Lacrima lui Ovidiu. Aici se regăsește și un muzeu al vinului ce poate oferi degustări și mese tradiționale românești.

 

      4. Canalul Dunăre-Marea Neagră - al treilea canal navigabil din lume, ca lungime, și are o capacitate anuală maximă de transport de 80-100 milioane de tone.

 

      5. Conacul lui Mihail Kogalniceanu - un monument istoric ce face parte din ansamblurile de artă care punctează momente sau evenimente însemnate din istoria orașului.

 

      Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa fotos: ://www.traveleuropa.ro/obiective-turistice-murfatlar/. ://www.infopensiuni.ro/cazare-murfatlar/obiective-turistice-murfatlar/podgoria-murfatlar_5888.  ://www.ctnews.ro/canalul-dunare-marea-neagra-implineste-33-ani/. ://cniptmurfatlar.ro/murfatlar-obiective/conacul-mihail-kogalniceanu/.  ://www.murfatlarorasul.ro/galerie-foto

CONSTANTA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
În această perioadă, România este varianta cea mai bună pentru o ...
 
Situl arheologic de la Tirighina-Barboși este format din vestigiile u...
 
Conacul Carp se află în județul Iași, comuna Țibănești.
 
Valea Castorilor sau Breb, considerat cel mai frumos sat din Maramure...
 
Accor deschide primul hotel din Timișoara într-o zonă deosebită. ...
 
Un lac glaciar din Munții Făgăraș, aflat la nord-est de vârful Ne...
 
Obiective turistice pentru toate gusturile în localitatea Sfântu Ghe...
 
Vacanța de Crăciun este una dintre cele mai aglomerate perioade pent...
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Andreea Bălan, de nerecunoscut după intervențiile estetice

» 29 Octombrie 2020 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ce se va întâmpla cu românii care se întorc acasă de sărbători. Intră sau nu în carantină?

» 29 Octombrie 2020 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA PARULUI
 
6 tunsori ușor de întreținut iarna

» 29 Octombrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Templul Cavalerilor din Munții Trascău
ALBA
» 29 Octombrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARAD
 
Cinci comisii de specialitate la CJ Arad

» 29 Octombrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
Președintele CJ Bistrița-Năsăud, la învestire: Principalele priorități sunt sănătatea, educația și infrastructura

» 28 Octombrie 2020 | Comentarii 0