Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 04 Martie 2019    Actualizat: 04 Martie 2019

      Aflat la 19 kilometri de Constanța, micul oraș Murfatlar (Basarabi) a fost numit astfel după dinastia Basarabilor care a condus Muntenia începând cu secolul al XIV-lea. Între anii 1924 și 1965, orașul era cunoscut drept Murfatlar, dar în perioada 1980-2007 denumirea i-a fost schimbată în Basarabi.

 

      Prima atestare documentară a localității cu numele de Murfatlar este din 1855, nume care s-a păstrat până în 1924 - atunci, în urma unor dispute dintre țărăniști și liberali numele a fost schimbat în Basarabi. În 1965, localitatea revine la numele de Murfatlar, pentru ca în anul 1980 să se schimbe din nou în Basarabi. Se spune că schimbarea se datorează rezonanței turcești a denumirii „Murfatlar” (în traducere „Al lui Murfat”), sau că unele personalități ale vremii respective nu puteau pronunța cuvântul „murfatlar”. În 2007 a fost adoptată legea de revenire la denumirea „Murfatlar” care se păstrează și astăzi.

 

      Turismul în orașul Murfatlar se dorește a fi o componentă importantă a vieții social-economice, având ca axă principală obiective cultural istorice recunoscute și ocrotite de lege. Aici se află una dintre cele 13 destinații turistice religioase principale din țară și anume complexul monahal rupestru de la Murfatlar, unul dintre cele mai vechi lăcașe de cult din România, considerat a fi de o valoare nemăsurabilă și datorită inscripțiilor cu caractere gotice, germanice, grecești și slavone din interior. De asemenea, orașul este recunoscut și pentru apropierea de faimoasele podgorii de la Murfatlar. Iată ce se mai poate vizita în localitate:

 

      1. Complexul Monastic de la Basarabi - un monument unicat din România prin dimensiune și complexitate. Este alcătuit din șase biserici și capele ortodoxe simple împreună cu chiliile călugărilor și Detaliu de pe Tropaeum Traiani, toate tăiate într-o rocă calcaroasă moale.

 

      2. Rezervația naturală Fantanita - este una dintre cele mai interesante rezervații din punct de vedere științific datorită florei și faunei pe care o conține. A fost pusă sub ocrotire în anul 1932 și adăpostește specii rare precum: usturoiul, inul dobrogean, colilia, spinul de Murfatlar, zambila și alte specii cu areal exclusiv dobrogean: cimbrul, pesma, migdalul pitic, bujorul de stepă, ricinul, etc. Aici se regăsește și broasca țestoasă dobrogeană a cărei arie de răspândire în țara noastră se limitează la câteva puncte din stepa Dobrogei.

 

      3. Podgoria Murfatlar - specializată în vinuri roșii și albe, incluzând soiul Lacrima lui Ovidiu. Aici se regăsește și un muzeu al vinului ce poate oferi degustări și mese tradiționale românești.

 

      4. Canalul Dunăre-Marea Neagră - al treilea canal navigabil din lume, ca lungime, și are o capacitate anuală maximă de transport de 80-100 milioane de tone.

 

      5. Conacul lui Mihail Kogalniceanu - un monument istoric ce face parte din ansamblurile de artă care punctează momente sau evenimente însemnate din istoria orașului.

 

      Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa fotos: ://www.traveleuropa.ro/obiective-turistice-murfatlar/. ://www.infopensiuni.ro/cazare-murfatlar/obiective-turistice-murfatlar/podgoria-murfatlar_5888.  ://www.ctnews.ro/canalul-dunare-marea-neagra-implineste-33-ani/. ://cniptmurfatlar.ro/murfatlar-obiective/conacul-mihail-kogalniceanu/.  ://www.murfatlarorasul.ro/galerie-foto

CONSTANTA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Un traseu dedicat bărcilor nepoluante se va deschide în Delta Dunăr...
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
 
 
 
INTERNATIONALE
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
FASHION FEMEI
 
Patru modele de tricouri esențiale pentru garderoba de primăvară

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
A început Târgul Primăverii la Arad – Program de vizitare
ARAD
» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARAD
 
Șeful CJ Arad, despre modernizarea drumului Mâsca-Măderat-Arăneag: Le putem arăta oamenilor că muncim și în această zonă a județului

» 17 Aprilie 2024 | Comentarii 0