Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
FLORA
Adaugat: 13 Octombrie 2015    Actualizat: 13 Octombrie 2015

Catina Alba

 

Catina alba (Hippophae rhamnoides), cunoscuta in unele parti si sub numele de catina de rau sau simplu catina, este un arbust foarte ramificat si spinos care creste in Romania incepand din nisipurile si pietrisurile litorale pana in regiunile muntoase, alcatuind uneori cranguri si tufisuri destul de intinse.
Catina alba se utilizeaza deopotriva in industria alimentara, in silvicultura, in farmacie dar si ca planta ornamentala. Fructul de catina contine de doua ori mai multa vitamina C decat macesul si de 10 ori mai mult decat citricele. In fructele coapte continutul depaseste 400-800 mg la 100 g suc proaspat. Alte vitamine prezente in fruct sunt A, B1, B2, B6, B9, E, K, P, F. Mai regasim celuloza, betacaroten (intr-un procent net superior celui din pulpa de morcov), microelemente ca fosfor, calciu, magneziu, potasiu, fier si sodiu, uleiuri complexe, etc.
Se intrebuinteaza numai fructele mature (Fructus Hippophae) atat in stare proaspata, cat si uscata; se recolteaza imediat dupa coacerea lor si pana la lasarea primului ger; in stare cruda u gust acru-astringent. Principii active: vitaminele B1, B2, C, PP, carotenoide, acid folic. Actiune farmacologica: tonifiant general, datorita complexului vitaminic pe care-l contine.
Fructele de catina sunt utilizate atat in scopuri terapeutice in hipo- si avitaminoze, in anemie si convalescenta, cat si in scopuri alimentare sub forma de sucuri, siropuri, marmelada etc. Se poate utiliza si infuzia 2-3%, folosind 2-3 ceaiuri pe zi.
Datorita compozitiei si prezentei vitaminelor, fructele de catina se utilizeaza in prevenirea racelilor. Infuzia de catina este recunoscuta in principal pentru efectul sau asupra bolilor de ficat si lipsei de vitamine in organism. Daca in infuzia de catina se adauga si cateva fructe de maces va rezulta un ceai vitaminizant. Vinul de catina poate fi considerat un remediu natural, deoarece ajuta organismul vitaminizandu-l, avand in acelasi timp si o actiune tonica.

 

Sursa foto: http://www.efemina.ro/wp-content/uploads/uleiul-de-catina-recomandat-in-tratarea-arsurilor.jpg

TULCEA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
 
 
 
POLITICA
 
Ciucă, despre principiile PNL: Să apărăm familia, comunitatea, inițiativa particulară!

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Pateurile de ficat conțin aditivi și alte tipuri de carne mai ieftină

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA PARULUI
 
Cele mai bune 5 leacuri băbești contra căderii părului

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Un turn medieval din România va fi restaurat și va intra în circuitul turistic

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
Stațiile mijloacelor de transport în comun din Iași vor fi modernizate

» 27 Mai 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GORJ
 
Apă și canalizare în comuna Drăgotești: Este un proiect mult așteptat

» 25 Mai 2024 | Comentarii 0