Castelul Nopcsa din județul Hunedoara, considerat până în anii 1920 cea mai luxoasă clădire din Țara Hațegului, a fost renova în urmă cu câțiva ani și a reintrat în circuitul turistic. În interior găzduiește acum spații muzeale, dedicate fostului proprietar - Franz Nopcsa - om de știință cu un trecut tumultuos.
Franz Nopcsa (1877-1933) este cel care a descoperit și cercetat fosilele de dinozauri pitici din Țara Hațegului, însă a fost și mai mult de atât. Omul de știință a fost, în perioada Primului Război Mondial, agent secret pentru austro-ungari, iar castelul în care locuia era locul de pornire al misiunilor sale din ținuturile Retezatului, pe atunci granița dintre Transilvania și România, scrie historia.ro.
Sub numele de Petre Gorlopan, savantul avea rolul de a strânge informații referitoare la locația armatei române pe care, în 1916, a încercat să o oprească din a intra în zona Hațegului, prin plasarea de explozibili pe mai multe drumuri și trecători din munți.
După încheierea războiului, Nopcsa a fost reabilitat și i s-a permis să se întoarcă la castelul din Săcel, însă oamenii locului au dorit răzbunare și l-au atacat cu pietre și furci, fiind chiar aproape să-l omoare.
Te-ar putea interesa: Concerte de excepție ale pianistei Martha Argerich, cu ocazia Festivalului Internațional George Enescu!
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Castelul_contelui_Nopcsa_din_Săcelhttps://www.g4media.ro/castelul-din-sacel-judetul-hunedoara-al-baronului-franz-nopcsa-a-fost-reabilitat-pentru-integrarea-in-circuitul-turistic.html