Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 16 Februarie 2019

      Monument de arhitectură de la cumpăna secolelor al XVIII-lea - al XIX-lea, Casa Hagi Prodan este cea mai veche construcție civilă din Ploiești și reprezintă locuința unui negustor bogat. Se face remarcată prin decorațiunile de exterior și de interior, prin caracteristicile arhitecturale, pridvorul spațios și pivnița încăpătoare. A fost construită în anul 1785 la ordinul unui negustor bogat din târgul Ploieștilor cu ajutorul unor meșteri pricepuți și cu respect față de spiritul epocii. Casa îmbină perfect elementele românești cu cele orientale.

 

      De unde provine denumirea? Marița, fiica negustorului ploieștean se căsătorește cu Ivan Prodan Căldărarul - un producător și comerciant de vase de aramă - și primește de la tatăl său drept moștenire casa aflată pe Drumul Bucureștiului. Ivan Prodan se pare că era aromân (după alte opinii sârb sau bulgar) ce se refugiase în Țara Românească din cauza prigoanei otomane. Se stabilește la Ploiești și începe să-și desfășoare activitatea de prelucrare a cuprului. În perioada 1823-1824 se angajează într-un pelerinaj de hagialâc la Ierusalim unde este botezat în apa Iordanului și primește la nume particula „Hagiu”.

 

      Locuiește în această casă până la moarte, în 1849, alături de soția sa. Datorită poziției bune în breasla căldărarilor din Ploiești, negustorul îmbunătățește permanent dotările interioare ale locuinței (aduce piese de mobilier, tablouri, icoane și piese de argintărie), împrejmuiește proprietatea și amenajează o frumoasă grădină. După moartea sa, casa este închiriată, vândută și își pierde din frumusețe. 

 

      În anul 1915, potențialul cultural al acestei case este semnalat de către arhitectul Alexandru Zagoritz iar mai apoi, arhitectul Toma Socolescu sfătuiește Primăria să achiziționeze locuința și să o restaureze. În toamna anului 1919, în casa lui Hagi Prodan se deschide primul muzeu din Ploiești - „Muzeul Prahovei” (muzeu de etnografie și artă religioasă, mai apoi cu obiecte istorice). 

 

      Profesorul Nicolae Simache (fondatorul rețelei de muzee din Prahova) ajută la completarea colecțiilor iar la începutul anilor `50 se redeschide sub numele „Casa de Târgoveț din secolele al XVIII-lea - al XIX-lea”. În 1985 se amenajează în casă Expoziția permanentă „Nichita Stănescu” pentru o perioadă de 20 de ani. Printre ploieșteni, acest obiectiv este cunoscut drept Casa Memorială a lui Nichita Stănescu. 

 

      Muzeul „Casa de Târgoveț din secolele al XVIII-lea - al XIX-lea”, denumire la care a revenit în anul 2005, este un obiectiv turistic din Ploiești ce merită vizitat. Turiștii vor descoperi aici numeroase opere de artă și vor afla povești din lumea negustorilor din târgul Ploieștilor.

 

      Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.infopensiuni.ro/cazare-ploiesti/obiective-turistice-ploiesti/casa-hagi-prodan_5118. ://adevarul.ro/locale/ploiesti/foto-casa-hagi-prodan-inima-istorica-ploiestiului-1_52a03a5fc7b855ff56771789/index.html

Ploiesti, PRAHOVA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători a anunțat că Trenurile Zăpezii vor circula din 4 ian...
 
În județul Caraș Severin se află cea mai mare și mai spectaculoas...
 
România este numită tărâmul lui Dracula, și pe bună dreptate.
 
Se află la aproximativ 200 de metri de Cimitirul Vesel din Săpânța...
 
Stațiunea Muntele Băișorii din județul Cluj poate fi ușor confund...
 
Natură, sănătate, eleganță și stil sunt cele patru caracteristic...
 
La 6 kilometri de comuna Niculițel se află Mănăstirea Cocoș, la p...
 
Salvamont România a început o campanie de informare, având în vede...
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Antonia, criticată dur pentru că a publicat o poză într-un body foarte decupat în zona intimă: „Progres la ce? Că IQ, nema”!

» 27 Ianuarie 2021 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Agențiile de turism propun renunțarea la carantină și înlocuirea măsurii cu efectuarea unui test Covid-19 la întoarcerea în țară

» 27 Ianuarie 2021 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Uleiuri naturale care te ajută să ai un ten tânăr, fără riduri

» 27 Ianuarie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Casa Memorială Mihail Sadoveanu din Vânători-Neamț, locul preferat al marelui scriitor
NEAMT
» 27 Ianuarie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ALBA
 
Primăria Municipiului Aiud a autorizat intervenția la gardul Colegiului Național „Titu Maiorescu”

» 27 Ianuarie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VALCEA
 
Vicepreședintele CJ Vâlcea vrea servicii de calitate pentru beneficiarii DGASPC

» 26 Ianuarie 2021 | Comentarii 0