Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 16 Februarie 2019

      Monument de arhitectură de la cumpăna secolelor al XVIII-lea - al XIX-lea, Casa Hagi Prodan este cea mai veche construcție civilă din Ploiești și reprezintă locuința unui negustor bogat. Se face remarcată prin decorațiunile de exterior și de interior, prin caracteristicile arhitecturale, pridvorul spațios și pivnița încăpătoare. A fost construită în anul 1785 la ordinul unui negustor bogat din târgul Ploieștilor cu ajutorul unor meșteri pricepuți și cu respect față de spiritul epocii. Casa îmbină perfect elementele românești cu cele orientale.

 

      De unde provine denumirea? Marița, fiica negustorului ploieștean se căsătorește cu Ivan Prodan Căldărarul - un producător și comerciant de vase de aramă - și primește de la tatăl său drept moștenire casa aflată pe Drumul Bucureștiului. Ivan Prodan se pare că era aromân (după alte opinii sârb sau bulgar) ce se refugiase în Țara Românească din cauza prigoanei otomane. Se stabilește la Ploiești și începe să-și desfășoare activitatea de prelucrare a cuprului. În perioada 1823-1824 se angajează într-un pelerinaj de hagialâc la Ierusalim unde este botezat în apa Iordanului și primește la nume particula „Hagiu”.

 

      Locuiește în această casă până la moarte, în 1849, alături de soția sa. Datorită poziției bune în breasla căldărarilor din Ploiești, negustorul îmbunătățește permanent dotările interioare ale locuinței (aduce piese de mobilier, tablouri, icoane și piese de argintărie), împrejmuiește proprietatea și amenajează o frumoasă grădină. După moartea sa, casa este închiriată, vândută și își pierde din frumusețe. 

 

      În anul 1915, potențialul cultural al acestei case este semnalat de către arhitectul Alexandru Zagoritz iar mai apoi, arhitectul Toma Socolescu sfătuiește Primăria să achiziționeze locuința și să o restaureze. În toamna anului 1919, în casa lui Hagi Prodan se deschide primul muzeu din Ploiești - „Muzeul Prahovei” (muzeu de etnografie și artă religioasă, mai apoi cu obiecte istorice). 

 

      Profesorul Nicolae Simache (fondatorul rețelei de muzee din Prahova) ajută la completarea colecțiilor iar la începutul anilor `50 se redeschide sub numele „Casa de Târgoveț din secolele al XVIII-lea - al XIX-lea”. În 1985 se amenajează în casă Expoziția permanentă „Nichita Stănescu” pentru o perioadă de 20 de ani. Printre ploieșteni, acest obiectiv este cunoscut drept Casa Memorială a lui Nichita Stănescu. 

 

      Muzeul „Casa de Târgoveț din secolele al XVIII-lea - al XIX-lea”, denumire la care a revenit în anul 2005, este un obiectiv turistic din Ploiești ce merită vizitat. Turiștii vor descoperi aici numeroase opere de artă și vor afla povești din lumea negustorilor din târgul Ploieștilor.

 

      Dacă ți-a plăcut acest articol, urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://www.infopensiuni.ro/cazare-ploiesti/obiective-turistice-ploiesti/casa-hagi-prodan_5118. ://adevarul.ro/locale/ploiesti/foto-casa-hagi-prodan-inima-istorica-ploiestiului-1_52a03a5fc7b855ff56771789/index.html

Ploiesti, PRAHOVA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Mina de petrol de la Sărata Monteoru este singura de acest fel în ex...
 
Stațiunea Gura Humorului este una dintre cele mai fumoase și pitore...
 
Pasionații de mers pe munte care vor să încerce experiența parcurg...
 
Un bloc de rocă izolat în lacul de acumulare Izvorul Muntelui, de pe...
 
„Leagănul de creștere a lipițanului românesc”, așa este supra...
 
În Munții Apuseni, într-un cadru natural de o frumusețe aparte, se...
 
O banală mătură poate aduce sfârșitul unei relații.
 
Răvășitul Oilor & Festivalul Brânzei și Pastramei Bran se va desf...
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Denisa Hodișan, soția lui Flick, a izbucnit în secția de votare: „Băi, oamenilor!”

» 28 Septembrie 2020 | Comentarii 0
 
SPORT
 
Ilie Dumitrescu, despre FCSB: Spuneți-mi altă echipă cu așa jucători valoroși!

» 28 Septembrie 2020 | Comentarii 0
 
CULINAR
 
Suc de roșii pentru iarnă - rețetă simplă și delicioasă

» 28 Septembrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Castelul Guthman Valenta
BRASOV
» 28 Septembrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SIBIU
 
Într-o secție de votare din Sibiu s-a găsit un buletin de vot ștampilat. Dosar penal pentru tentativă de fraudă la vot

» 28 Septembrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HARGHITA
 
CJ Harghita se va asocia cu Primăria Borsec pentru a finaliza o investiție importantă

» 26 Septembrie 2020 | Comentarii 0