Pe Aleea Mitropoliei din BucureÈ™ti, la numărul 15, se află una dintre primele case ale Capitalei care aveau acoperiÈ™ul terasat: Casa lui Gheorghe Simotta. Acesta a fost un arhitect român, născut în Grecia în 1891, care a construit o mulÈ›ime de clădiri, cele mai multe în perioada Interbelică.
Gheorghe Simotta, discipol al stilului neo-românesc, s-a evidenÈ›iat prin stilul personal de rezonanță balcanică, cu influenÈ›e ale artei decorative bizantine, pe care l-a dezvoltat. DeÈ™i a fost licenÈ›iat în cadrul Școlii Superioare de Arhitectură din BucureÈ™ti în 1916, a fost nevoit să plece la război până în 1918, fiind detaÈ™at la serviciul construcÈ›iilor militare.
Din 180 de proiecte care îl aÈ™teptau la întoarcerea de pe front, a terminat 130, printre care locuinÈ›e individuale, arhitectură funerară, religioasă, stadioane, spitale, muzee, hanuri È™i blocuri. Unele dintre cele mai importante clădiri care îi poartă semnătura sunt: ReÈ™edinÈ›a Patriarhală, Schitul Darvari, Spitalul de copii Victor Gomoiu, case în Cotroceni, etc.
Citește și: Povestea Troiței din Moișeni - Negrești-Oaș!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: ://www.facebook.com/oameni.case.povesti/photos/pcb.1129654750523202/1129654560523221/