Satul Câmpu lui Neag, aflat în partea sud-vestică a județului Hunedoara, se remarcă nu doar prin pitorescul și frumusețea peisajelor care îl înconjoară, ci și prin legenda înființării sale, dar și datorită faptului că reprezintă o poartă de intrare în Parcul Național Retezat.
Se spune că satul a fost creat printr-un descălecat al haiducului Neag. El fugea din Țara Românească de frica turcilor și avea nevoie de un loc unde să se odihnească, văzând frumosul câmp, a format satul care îi poartă numele.
Câmpu lui Neag este un sat locuit de urmașii geto-dacilor, oameni de munte, care păstrează și astăzi tradițiile și obiceiurile moștenite din moși strămoși. Momârlanii se disting prin costumele populare în alb și negru, prin țesăturile lucrate la război pe care le fac, prin jocurile populare și nedeile unice. Principala îndeletnicire a lor este agricultura și tot ce ține de munca pământului. Un obicei care doar la momârlani se regăsește este acela de a-și îngropa morții în grădinile caselor, ca semn că momârlanii nu își părăsesc niciodată casa și pământul.
Turiștii care poposesc în Câmpu lui Neag vor descoperi un colț de rai neatins de vremurile agitate în care trăim.
Citește și: Muzeul de Etnografie din Târgu Mureș!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: https://www.storia.ro/inchiriere/casa/hunedoara/uricani/campu-lui-neag/#from404