Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 08 Octombrie 2018

      Datorită faptului că este așezată într-o zonă mărginită de șapte coline, la fel ca și capitala Italiei, localitatea Budești, din Maramureș, a primit supranumele de ``Mica Romă``. Budești se află la poalele munților Gutâi, de o parte și de alta a râului Cosău. ``În luna mai a anului 1899, vicarul Tit Bud a fost cel care a botezat Budeștiul ca fiind `mica Romă a Maramureșului`.`` spune o profesoară dintr-o localitate vecină.

 

      În Sârbi, sat ce aparține de Budești, turiștii pot vedea instalații vechi de lemn chiar în curțile oamenilor, încă funcționale. Se pot vedea batoza, piua, moara, vâltoarea, toate vechi de peste 100 de ani. Tot aici pot fi vizitate două biserici de lemn, Josani și Susani, și poate fi ascultată povestea legată de construirea bisericii din Josani.

 

      De altfel, de numele lui Pintea și a haiducilor săi se leagă întreaga istorie și geografie a zonei. Turiștii pot vedea Izvorul Pintii, Casa lui Pintea, Fântâna lui Pintea, Șatra Pintii, Vârfu Pintii și Peștera lui Pintea, dar și multe pensiuni și hanuri care poartă denumiri legate de celebrul haiduc. Pe DN 18, înainte de a ajunge în vârful Gutâiului, unde se află ``Hanul Pintea``, se află pe marginea drumului o piatră despre care se spune că ar fi chiar mormântului lui Pintea.

 

      În această zonă există o iluzie optică care te face să crezi că mașina urcă singură la deal și că apa curge în sus, contrazicând legile fizicii. La început, oamenilor le era frică să vorbească despre asta, de teamă să nu fie crezuți nebuni. S-au făcut tot felul de supoziții, că ar fi un fenomen paranormal, că ar fi radiații, etc. În realitate, măsurătorile prin GPS au arătat că nu e decât o iluzie optică, o zonă de pantă pe care o percepi ca fiind una de rampă. Locul a fost ``marcat`` în glumă ca fiind ``Zona cu șmen``, sancționând, oarecum, autoritățile pentru faptul că nu au pus niciun indicator acolo, deși este o curiozitate atractivă pentru turiști.

 

      Aproape de Ocna Șugatag se poate vedea ``turbăria``, văzută de mulți ca o curiozitate. Acolo există 114 tipuri de plante, inclusiv carnivore. Turbăria de la Hoteni este cunoscută printre localnici drept ``Tinoavele plutitoare de la Hoteni``. Tăurile (ape stătătoare puțin adânci) sunt situate la o altitudine de 530 de metri, în zona numită Piemontul Săcel-Șugatag și au o suprafață de 2,51 hectare. Aceste mlaștini s-au format în urma unor alunecări de teren acum stabilizate. Particularitatea lor constă în stratul de turbă care plutește peste un strat de apă.

 

 

Sursa foto: http://ro.geoview.info/budesti_vedere_de_pe_carligata,40299460p


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Un traseu dedicat bărcilor nepoluante se va deschide în Delta Dunăr...
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
 
 
 
INTERNATIONALE
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Deca, despre testarea antidrog în școli: Trebuie să existe un program național, accesibil din punct de vedere al costurilor

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
FASHION FEMEI
 
Patru modele de tricouri esențiale pentru garderoba de primăvară

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
A început Târgul Primăverii la Arad – Program de vizitare
ARAD
» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARAD
 
Șeful CJ Arad, despre modernizarea drumului Mâsca-Măderat-Arăneag: Le putem arăta oamenilor că muncim și în această zonă a județului

» 17 Aprilie 2024 | Comentarii 0