Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
STIRI TURISM
Adaugat: 17 Martie 2020

        Mănăstirea Cotroceni a fost ridicată în urma unei întâmplări extraordinare care l-a avut în prim plan pe domnitorul Șerban Cantacuzino. În locul în care aceasta se află, în trecut era o pădure deasă, iar aici Șerban Cantacuzino a reușit să se ascundă de urmăritorii care voiau să-l omoare. De aici provine și numele mănăstirii: Cotroceni vine de la arhaicul „a cotroci” care înseamnă a ascunde, potrivit bucuresti-centenar.ro.

 

        Astfel, pentru că a scăpat cu viață, domnitorul a decis să construiască în acest loc un ansamblu mănăstiresc ce cuprindea o biserică, clopotnița, casa domnească, chilii și pivnițe. Biserica, în care se află mormântul lui Șerban Cantacuzino, are hramurile Adormirea Maicii Domnului și Sfinții Serghie și Vah; inițial avea 4 turle, dar din cauza cutremurului din 1802, care a afectat-o grav, a fost reconstruită cu numai două turle. 

  

        Lăcașul de cult a fost martorul unor evenimente foarte importante pentru istoria României. În timpul revoluției de la 1821, pe aici a trecut și Tudor Vladimirescu care a campat lângă biserică. Totodată, aici este locul de odihnă și al principelui Mircea, cel mai mic fiu al Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. Un alt moment important din trecutul bisericii îl constituie abdicarea forțată a Regelui Mihai, după acel moment lăcașul a fost închis și atribuit organizației de pionieri.

  

        Mai apoi, Nicolae Ceaușescu a vrut să transforme ansamblul într-o casă de oaspeți, astfel au început lucrările la aripa palatului, în anul 1976, care au fost întrerupte de cutremurul din 1977. Fenomenul a avut consecințe grave pentru tot ansamblul Cotroceni, iar din acestă cauză a fost lăsat în paragină ani la rând. În 1984 se decide, printr-un ordin al familiei Ceaușescu, demolarea bisericii, iar obiectele de cult, osemintele lui Șerban Cantacuzino și ale familiei sale, câteva picturi și decorații valoroase au fost mutate în mare grabă. 

  

        Revoluția din 1989 a avut o mare importanță pentru lăcașul de cult, pentru că s-a decis reconstruirea vechii biserici. Deși nu era încă finalizată, în 2004 s-au adus în biserică osemintele familiei Cantacuzino pentru a fi reînhumate, în semn de respect. Lucrările au fost finalizate în perioada 2008-2009, iar tot atunci au fost integrate și picturile salvate în 1984. Biserica, puternic încercată, dar renăscută, a fost resfințită și astăzi se poate vizita în timpul săptămânii, împreună cu vechiul palat devenit muzeu.

 

 

Citește și: Istoria simbolului stațiunii Costinești!

 

 

        Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://epochtimes-romania.com/news/pietonii-din-mediul-rural-vor-primi-educatie-rutiera-la-biserica---168659://www.muzeulcotroceni.ro/istoric/2_biserica_cotroceni/biserica_cotroceni.html://www.muzeulcotroceni.ro/istoric/2_biserica_cotroceni/biserica_cotroceni_eng.html

BUCURESTI - ILFOV
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Un traseu dedicat bărcilor nepoluante se va deschide în Delta Dunăr...
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Autobuzele etajate vor fi scoase pe traseu, în Constanța, pentru minivacanța de Paște
CONSTANTA
» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CLUJ
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0