Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
STIRI TURISM
Adaugat: 17 Martie 2020

        Mănăstirea Cotroceni a fost ridicată în urma unei întâmplări extraordinare care l-a avut în prim plan pe domnitorul Șerban Cantacuzino. În locul în care aceasta se află, în trecut era o pădure deasă, iar aici Șerban Cantacuzino a reușit să se ascundă de urmăritorii care voiau să-l omoare. De aici provine și numele mănăstirii: Cotroceni vine de la arhaicul „a cotroci” care înseamnă a ascunde, potrivit bucuresti-centenar.ro.

 

        Astfel, pentru că a scăpat cu viață, domnitorul a decis să construiască în acest loc un ansamblu mănăstiresc ce cuprindea o biserică, clopotnița, casa domnească, chilii și pivnițe. Biserica, în care se află mormântul lui Șerban Cantacuzino, are hramurile Adormirea Maicii Domnului și Sfinții Serghie și Vah; inițial avea 4 turle, dar din cauza cutremurului din 1802, care a afectat-o grav, a fost reconstruită cu numai două turle. 

  

        Lăcașul de cult a fost martorul unor evenimente foarte importante pentru istoria României. În timpul revoluției de la 1821, pe aici a trecut și Tudor Vladimirescu care a campat lângă biserică. Totodată, aici este locul de odihnă și al principelui Mircea, cel mai mic fiu al Regelui Ferdinand și a Reginei Maria. Un alt moment important din trecutul bisericii îl constituie abdicarea forțată a Regelui Mihai, după acel moment lăcașul a fost închis și atribuit organizației de pionieri.

  

        Mai apoi, Nicolae Ceaușescu a vrut să transforme ansamblul într-o casă de oaspeți, astfel au început lucrările la aripa palatului, în anul 1976, care au fost întrerupte de cutremurul din 1977. Fenomenul a avut consecințe grave pentru tot ansamblul Cotroceni, iar din acestă cauză a fost lăsat în paragină ani la rând. În 1984 se decide, printr-un ordin al familiei Ceaușescu, demolarea bisericii, iar obiectele de cult, osemintele lui Șerban Cantacuzino și ale familiei sale, câteva picturi și decorații valoroase au fost mutate în mare grabă. 

  

        Revoluția din 1989 a avut o mare importanță pentru lăcașul de cult, pentru că s-a decis reconstruirea vechii biserici. Deși nu era încă finalizată, în 2004 s-au adus în biserică osemintele familiei Cantacuzino pentru a fi reînhumate, în semn de respect. Lucrările au fost finalizate în perioada 2008-2009, iar tot atunci au fost integrate și picturile salvate în 1984. Biserica, puternic încercată, dar renăscută, a fost resfințită și astăzi se poate vizita în timpul săptămânii, împreună cu vechiul palat devenit muzeu.

 

 

Citește și: Istoria simbolului stațiunii Costinești!

 

 

        Dacă ți-a plăcut acest articol distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto: ://epochtimes-romania.com/news/pietonii-din-mediul-rural-vor-primi-educatie-rutiera-la-biserica---168659://www.muzeulcotroceni.ro/istoric/2_biserica_cotroceni/biserica_cotroceni.html://www.muzeulcotroceni.ro/istoric/2_biserica_cotroceni/biserica_cotroceni_eng.html

BUCURESTI - ILFOV
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Stânca Dochiei este o atracție turistică învăluită în mister, d...
 
Un obiectiv turistic din București cu o istorie încărcată.
 
În Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița se află o peșteră și ...
 
Se spune că în acest loc au fost îngropați noaptea, în secret, o ...
 
Acvariul „Profesor Ion Borcea” din Constanța face parte din Compl...
 
Bastionul Țesătorilor face parte din vechea cetate Brașov și de-a ...
 
Vama Medievală din Bran a fost stabilită de Mircea cel Bătrân la T...
 
În Lacul Negru nu trăiește niciun pește, însă crește o plantă ...
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Botezatu, declarații uimitoare despre relația Biancăi cu Bodi: „O poveste cu năbădăi... Ei au consumat deja...”

» 04 Iunie 2020 | Comentarii 0
 
SPORT
 
Liga 1 revine pe 12 iunie. Care va fi primul meci

» 04 Iunie 2020 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Sfaturi pentru a evita deteriorarea hainelor

» 04 Iunie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Îngerul Căzut sau Monumentul Tineretului, un simbol al Canalului Dunăre-Marea Neagră
CONSTANTA
» 04 Iunie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ALBA
 
Primăria Ciugud, parteneriat cu o firmă din Alba pentru realizarea și testarea unei stații de dezinfectare pentru accesul în spații publice

» 04 Iunie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL TIMIS
 
Primăria Buziaș a anunțat construirea unei baze sportive moderne

» 03 Iunie 2020 | Comentarii 0