Una dintre cele mai interesante biserici fortificate din Transilvania, o adevărată bijuterie a zonei, se află în apropiere de Sighișoara, mai exact în satul Archita. Denumirea așezării vine din germană și maghiară, iar în traducere aproximativă înseamnă „loc ascuns”, potrivit sighisoara.travel. În documente, satul a apărut pentru prima dată în 1356 și a fost împărțit în trei cartiere: al românilor, al sașilor și al țiganilor.
Biserica se înalță impunătoare în mijlocul satului și se diferențiază prin dimensiunea și complexitatea fortificațiilor ei, iar foișorul de la intrare care face legătura cu unul dintre turnuri și forma clopotniței sunt alte elemente care o fac specială spre deosebire de alte biserici fortificate.
În jurul anului 1500, biserica trece prin unele modificări cu caracter gotic, nava principală este supraînălțată, iar cele laterale sunt înlăturate. Turnul vestic este transformat în donjon și lăcașul de cult este împrejmuit cu o incintă dublă de formă rectangulară, întărită cu 9 turnuri de apărare.
Peste mai bine de 200 de ani, prin 1750, un incendiu violent a distrus satul și atunci biserica primește modificări baroce. Astăzi, se păstrează altarul din 1752 și amvonul din 1761; acestea au fost lucrate de meșterul Philippi din Sighișoara. Se mai pot admira cristelnița din 1749 și orga din 1779, aceasta din urmă fiind construită de Samuel Maetz. Abia în anul 1802 turnul-clopotniță primește un acoperiș în formă de coif, specific Țării Bârsei.
Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!
Sursa foto: ://www.transilvania-card.ro/biserica-fortificata-archita/://kirchenburgen.org/ro/location/arkeden-archita/://identitatea.ro/biserica-fortificata-din-archita/biserica-fortificata-archita-obiective-turistice-transilvania-mures-romania-concediu-49/://www.taradacilor.ro/2017/03/17/biserica-fortificata-din-archita-o-cenusareasa-a-vestitei-transilvanii/://www.taradacilor.ro/2017/03/17/biserica-fortificata-din-archita-o-cenusareasa-a-vestitei-transilvanii/