Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 08 Iulie 2019

       Dârjiu este un sat din județul Harghita care a devenit punct de atracție pentru tot mai mulți turiști. Este situat în inima Subcarpaților Homoroadelor și iese în evidență datorită turnului semeț al bisericii fortificate ce se ridică mândru spre cer, potrivit descoperă.ro.

       În mijlocul caselor viu colorate, delimitate de drumuri pietruite, se regăsește biserica-cetate, „sufletul comunității” după cum spun localnicii, care are un rol deosebit. În afară de îndrumare spirituală și de rolul de apărare, biserica adăpostește de sute de ani proviziile de hrană ale sătenilor. A fost ridicată în anul 1270 și construită în stil arhitectonic romanic, specific vremurilor de atunci. Lucrările de fortificare au fost finanțate de către Principatul Transilvaniei sub voievodatul lui Rakoczi Gyorgy, arată o inscripție din anul 1640.

       Din cauza faptului că încăperile bisericii sunt foarte înalte, de peste 5 metri, iar zidurile sunt extrem de groase, temperatura este propice păstrării alimentelor precum slănină afumată, ciolane de porc, cărneturi și cârnați, și așa mai departe. Cuiele din lemn de care atârnă proviziile se moștenesc din generație în generație, în trecut numărul lor arăta nivelul de bunăstare ale deținătorilor. 

       Există și un obicei legat de modul de păstrare și administrare a proviziilor și anume, în fiecare miercuri dimineață, clopotul bisericii începe să bată iar sătenii știu că porțile bisericii fortificate se deschid pentru ca ei să-și poată lua hrană acasă pentru o săptămână. Dacă turiștii anunță din timp că vor să participe la „ceremonia slăninilor”, pot face acest lucru și, în schimbul unei sume de bani, pot degusta din bucatele îmbietoare specifice locului.

       Trecerea timpului este măsurată de un ceas solar fixat pe turnul sud-vestic în anul 1662. Biserica fortificată din Dârjiu sau „Cetatea Slăninilor” a fost declarată monument UNESCO în anul 1999 și este una dintre cele mai importante construcții de acest fel din Transilvania.

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto:   ://www.imperialtransilvania.com/ro/2019/05/28/citeste-stirea/argomenti/places-of-interest-1/articolo/biserica-fortificata-de-la-darjiu-supranumita-si-cetatea-slaninilor-monument-unicat-de.html://www.directbooking.ro/obiectiv-biserica-fortificata-darjiu-588.aspx://www.imperialtransilvania.com/2019/05/28/read-more/argomenti/places-of-interest-1/articolo/the-fortified-church-of-darjiu-nicknamed-the-fort-of-bacon-a-unique-monument-of-world-her.html://www.imperialtransilvania.com/ro/2019/05/28/citeste-stirea/argomenti/places-of-interest-1/articolo/biserica-fortificata-de-la-darjiu-supranumita-si-cetatea-slaninilor-monument-unicat-de.html://www.blogprinvizor.ro/2009/10/08/darjiu-judetul-harghita-unesco/://www.monitorulbt.ro/turism/2019/06/20/cetatea-slaninilor-de-la-darjiu/

HARGHITA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Video Games Museum se va deschide în București, de către Asociația...
 
Ediția a XVII-a a Festivalului Clătitelor de la Prejmer are loc pe 6...
 
A început „răsfățul culinar într-un peisaj de primăvară”.
 
Un traseu dedicat bărcilor nepoluante se va deschide în Delta Dunăr...
 
Evenimentul se va desfășura până pe 21 aprilie.
 
Alternativă la orașele aglomerate de pe Valea Prahovei.
 
A fost deschisă expoziția „Chipuri și veșminte din Șchei”, di...
 
Curio Collection by Hilton se va deschide în această vară, la Timi...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Autobuzele etajate vor fi scoase pe traseu, în Constanța, pentru minivacanța de Paște
CONSTANTA
» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CLUJ
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0