Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Turism
 
ATRACTII TURISTICE
Adaugat: 08 Iulie 2019

       Dârjiu este un sat din județul Harghita care a devenit punct de atracție pentru tot mai mulți turiști. Este situat în inima Subcarpaților Homoroadelor și iese în evidență datorită turnului semeț al bisericii fortificate ce se ridică mândru spre cer, potrivit descoperă.ro.

       În mijlocul caselor viu colorate, delimitate de drumuri pietruite, se regăsește biserica-cetate, „sufletul comunității” după cum spun localnicii, care are un rol deosebit. În afară de îndrumare spirituală și de rolul de apărare, biserica adăpostește de sute de ani proviziile de hrană ale sătenilor. A fost ridicată în anul 1270 și construită în stil arhitectonic romanic, specific vremurilor de atunci. Lucrările de fortificare au fost finanțate de către Principatul Transilvaniei sub voievodatul lui Rakoczi Gyorgy, arată o inscripție din anul 1640.

       Din cauza faptului că încăperile bisericii sunt foarte înalte, de peste 5 metri, iar zidurile sunt extrem de groase, temperatura este propice păstrării alimentelor precum slănină afumată, ciolane de porc, cărneturi și cârnați, și așa mai departe. Cuiele din lemn de care atârnă proviziile se moștenesc din generație în generație, în trecut numărul lor arăta nivelul de bunăstare ale deținătorilor. 

       Există și un obicei legat de modul de păstrare și administrare a proviziilor și anume, în fiecare miercuri dimineață, clopotul bisericii începe să bată iar sătenii știu că porțile bisericii fortificate se deschid pentru ca ei să-și poată lua hrană acasă pentru o săptămână. Dacă turiștii anunță din timp că vor să participe la „ceremonia slăninilor”, pot face acest lucru și, în schimbul unei sume de bani, pot degusta din bucatele îmbietoare specifice locului.

       Trecerea timpului este măsurată de un ceas solar fixat pe turnul sud-vestic în anul 1662. Biserica fortificată din Dârjiu sau „Cetatea Slăninilor” a fost declarată monument UNESCO în anul 1999 și este una dintre cele mai importante construcții de acest fel din Transilvania.

 

       Dacă ți-a plăcut acest articol, distribuie-l și urmărește-ne pe Facebook pentru a afla mai multe noutăți. Dă Like paginii noastre printr-un click aici!

 

 

Sursa foto:   ://www.imperialtransilvania.com/ro/2019/05/28/citeste-stirea/argomenti/places-of-interest-1/articolo/biserica-fortificata-de-la-darjiu-supranumita-si-cetatea-slaninilor-monument-unicat-de.html://www.directbooking.ro/obiectiv-biserica-fortificata-darjiu-588.aspx://www.imperialtransilvania.com/2019/05/28/read-more/argomenti/places-of-interest-1/articolo/the-fortified-church-of-darjiu-nicknamed-the-fort-of-bacon-a-unique-monument-of-world-her.html://www.imperialtransilvania.com/ro/2019/05/28/citeste-stirea/argomenti/places-of-interest-1/articolo/biserica-fortificata-de-la-darjiu-supranumita-si-cetatea-slaninilor-monument-unicat-de.html://www.blogprinvizor.ro/2009/10/08/darjiu-judetul-harghita-unesco/://www.monitorulbt.ro/turism/2019/06/20/cetatea-slaninilor-de-la-darjiu/

HARGHITA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Construit în anul 1894, Palatul Bragadiru impresionează prin mărime...
 
Muntele Tâmpa este reprezentativ pentru orașul Brașov, unul dintre ...
 
Școala de lemn din Ticera este prima școală monument funcțională ...
 
Un loc ascuns de privirea turiștilor, deoarece se află în inima mun...
 
O porție de artă în Piața Dorobanți.
 
Se află lângă Curtea Domnească și a fost înființat în 1980.
 
Este una dintre cele mai importante peșteri din Cheile Ordancusii.
 
Se află în Parcul Natural Grădiștea Muncelului-Cioclovina și con...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Persoanele care merg la vot în/din localități aflate în carantină trebuie să aibă declarație pe proprie răspundere

» 03 Decembrie 2020 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Experții de la Universitatea Babeș-Bolyai recomandă ca elevii de clasele 0-IV să se întoarcă la școală

» 03 Decembrie 2020 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Sucul natural pentru imunitate care te ferește de gripă și răceală

» 03 Decembrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
De ce este Dobrogea o zonă unică în România

» 03 Decembrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SATU MARE
 
Primar Ardud: Proiectul de renovare a Cetății Ardud este pe primul loc în programul de finanțare

» 03 Decembrie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VALCEA
 
Primăria Brezoi are un proiect de 8 milioane euro pentru introducerea gazelor

» 02 Decembrie 2020 | Comentarii 0