Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a reacționat la studiul realizat de Universitatea București, potrivit căruia noul coronavirus trăiește pe alimente, chiar și pe o felie de pâine (pentru cel puțin 180 de minute), și a transmis că nu există dovezi științifice că alimentele sunt o sursă de transmitere a SARS-CoV-2.
ANSVSA citează Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) și dă asigurări că principala cale de transmitere „este prin contact de la persoană la persoană și prin contact direct cu picăturile respiratorii generate atunci când o persoană infectată tușește sau strănută”. ANSVSA a precizat că nu a primit studiul realizat de Universitatea București „și nu deține informații din a cui inițiativă a fost efectuat studiul, modalitatea de lucru și dacă s-au urmat protocoalele de cercetare acceptate internațional pentru studiile de acest tip”.
Instituția spune că studiul UB a vizat în mod special „suprafețele de polietilenă/polipropilenă utilizate la ambalarea produselor de panificație, nefiind identificate elemente noi față de studiile și rapoartele forurilor științifice europene și internaționale în ceea ce privește calea de transmitere a virusului responsabil de Covid-19 prin alimente”.
ANSVSA a atras atenția că studiile făcute în laborator, „trebuie interpretate cu prudență într-un mediu de viață real”. Autoritatea amintește că personalul care se ocupă de manipularea și comercializarea alimentelor trebuie să respecte toate normele „privind siguranța alimentelor, a celor de igienă personală”, iar „clineții din magazine nu trebuie să atingă alimentele, altele decât cele pe care” vor să le cumpere.
ANSVSA a publicat pe site-ul oficial mai multe ghiduri cu informații corecte, printre care și cel elaborat de FAO/OMS.
Citește și: 50 de hectare de teren pentru tinerii fermieri!
Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!
Sursa foto: ://editiadedimineata.ro/studiu-facut-de-universitatea-bucuresti-painea-neambalata-poate-fi-contaminata-cu-covid-19/