Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
DEPUTATI
Adaugat: 18 Iulie 2013

Traian Dobrinescu jonglează cu milioane de euro

 

         Omul de afaceri Maria Tudor îl acuză de corupţie pe directorul Sucursalei de Reprezentare şi Protocol Olăneşti
         Pentru a preîntâmpina eventuale acte de corupţie, legislaţia din România a fost mereu îmbogăţită în ultimii ani. În special în domeniul licitaţiilor şi achiziţiilor publice. Dar cei care sunt interesaţi să prospere din „comisioane” au găsit mereu portiţe pe lângă lege. Iar atunci când nu au reuşit să se strecoare au sărit peste barierele legale. Achiziţii prin selecţii de ofertă în care valoarea mare a investiţiei este minimalizată cumpărându-se componente ale ansamblului pentru care sunt alocate fonduri, încredinţări directe, caiete de sarcini aranjate special pentru a fi favorabile unor societăţi comerciale sunt doar câteva metode folosite frecvent de cei care simt atracţie pentru venituri suplimentare şi neimpozabile. Deşi pentru mulţi ziarişti aceste subiecte sunt delicate pentru că este foarte greu de dovedit o ilegalitate făcută la limita legii sunt situaţii în care sare în ochi aranjamentul şi atunci documentarea devine mult mai uşoară. Este şi cazul la care ne vom referi în continuare.
         O licitaţie cu cântec
         În 5 februarie 2007, RAPPS Olăneşti a organizat o licitaţie pentru desemnarea unei firme, care să construiască un hotel şi o bază de tratament în staţiune. S-au prezentat firmele Info Service cu subcontractant - IMSAT şi Hidroconstrucţia cu subcontractant Electronics SRL. Comisia de licitaţie a fost formată din cinci membri. Preşedinte a fost Traian Dobrinescu, consilier judeţean liberal şi director al RAPPS Olăneşti. Alţi trei membri ai comisiei au fost subalterni ai domnului Dobrinescu. Omul de afaceri Maria Tudor a organizat vineri o conferinţă de presă, considerând că licitaţia nu s-a desfăşurat în conformitate cu legea.” După deschiderea ofertelor s-a întocmit un proces verbal neştampilat şi nesemnat de nimeni, în care s-a prezentat numele ofertanţilor şi preţul oferit de fiecare. Nu li s-a permis ofertanţilor sa dea citire ofertelor făcute, aşa cum se procedează la o licitaţie deschisă. Cei doi ofertanţi nu au contrasemnat ofertele (unul la altul) şi nici membrii comisiei nu le-au semnat, astfel încât să nu fie posibilă ulterior înlocuirea vreunui document.”          Conform caietului de sarcini, licitaţia va fi adjudecată după patru indicatori: preţul oferit (60 la sută), perioada de execuţie (25 la suta), perioada de garanţie (5 la sută) şi manualul de calitate (10 la sută). Omul de afaceri Maria Tudor susţine că atât Info Service, cât şi Hidroconstrucţia, au menţionat că doresc să comunice în faţa comisiei toate aceste elemente ale ofertei lor, însă comisia de licitaţie nu a fost de acord cu acest lucru. Între timp, reprezentanţii celor două firme participante la licitaţie au discutat între ei asupra termenului de execuţie pe care l-au înserat în oferta. O reprezentantă a Hidroconstrucţia ar fi menţionat că oferta lor are un termen de execuţie de 18 luni, moment în care reprezentantul Info Service a precizat că a lor are 15 luni. Şi preţul oferit de Info Service a fost mai mic decât cel al Hidroconstrucţia: 37.920.819 lei faţă de 38.894.118,39. 
         Doamna Tudor spune că ştie despre o discuţie între preşedintele Protocolului de Stat de la Olăneşti, Traian Dobrinescu, şi managerul Electronics, Petre Scrieciu, discuţie în care şeful Protocolului îi dădea asigurări că totul va fi bine în urma licitaţiei. Doamna Tudor a reprodus şi o discuţie purtată telefonic cu Traian Dobrinescu, chiar vineri la ora 9.00, în care, după ce i-a atras atenţia că nu trebuie să se joace cu licitaţia, seful Protocolului de la Olanesti ar fi afirmat: „Doamnă n-ai să câştigi niciodată această licitaţie!”. Maria Tudor a mai afirmat ca societatea Electronics este incompatibilă şi că nu trebuia admisă la licitaţie ca subcontractant, deoarece între această firmă şi cele ale lui Traian Dobrinescu există relaţii de afaceri şi colaborare.
         „Ziarul de Vâlcea” a atras atenţia încă de săptămâna trecută asupra acestei licitaţii şi a cerut respectarea legislaţiei şi transparenţă. Joi l-am căutat pe Traian Dobrinescu la Olăneşti. Era plecat la Bucureşti. Vineri dimineaţa, cu câteva ore înaintea conferinţei de presă am reuşit să-l prindem la telefon. Redăm discuţia pentru a întregi tabloul.
         „ • Alo, domnule Dobrinescu, vă sunăm pentru a vă cere unele lămuriri despre licitaţia care a avut loc în 5 februarie. Sunt şi câţiva colegi din presa centrală, care ne-au rugat să le oferim informaţii. S-au făcut presiuni asupra dumneavostră pentru a da câştig unei firme?
         Chestia asta, cine a răsuflat nu ştie că încă nu s-au trimis la cei doi candidaţi rezultatele.
         • Nu aţi luat decizia încă?
         Când se va anunţa că unul dintre ei este câştigătorul vorbim până atunci ce să vorbim.
         • Noi am vrea să credem totuşi că nu vor exista motive de suspiciuni. Că se va alege firma care are oferta în interesul statului.
         Bineînţeles. Sunt documentele sigilate , depuse în fişet, pentru eventuale contestaţii la adică. Dar nu au loc aceste discuţii până în momentul în care se va da rezultatul. Dacă cineva se va face partizanul uneia sau alteia din părţi voi alerta eu DNA-ul şi presa centrală.
         • Când credeţi că se va finaliza licitaţia?
         Nu ştiu. La 15 zile după ce a avut loc. Au fost trimise ofertele la Bucureşti mai departe Bucureştiul îşi va pune rezoluţia”.
         Pugilistul Dobrinescu şi şeful său corupt
         Partidele aflate la putere au încercat mereu să-şi infiltreze oameni în conducerea Regiei Protocolului de Stat. Cei opt directori din teritoriu dar şi conducerea centrală au ştiut mereu să facă bani repede pentru că schimbarea era inevitabilă. Actualul director al RAAPPS, Adrian Dumitru, este suspendat temporar. A fost cercetat de fostul PNA intr-un dosar de corupţie pe vremea când lucra la firma ATR Services. Dosarul a fost finalizat cu trimiterea în judecată. Ancheta a avut loc în 2004, când Adrian Dumitru lucra la firma ATR Services, funcţie din care a plecat ca director tehnic la RAAPPS . Societatea ATR Services este de comisionari vamali si a fost înfiinţată în 2001, în baza unei autorizaţii obţinute de la Direcţia Generala a Vămilor, pe atunci condusă de Dinu (Vamă) Gheorghe. Firma a fost subiect în două scandaluri - unul de contrabandă şi altul de mare corupţie. Procurorii anticorupţie şi poliţiştii au reţinut opt dintre angajaţii ATR Services. Printre aceştia se numără şi actualul sef al RAPPS. Angajaţii firmei de comisionari vamali au fost acuzaţi de complicitate la luare de mită. Procurorii au făcut cunoscut faptul că cei reţinuţi puseseră la cale o strategie pentru „distrugerea probelor din dosarul de corupţie”! Până la urmă, dosarul de corupţie de la ATR Services a ajuns pe masa instanţei, iar de atunci nu se mai ştie nimic despre el. Traian Dobrinescu a colaborat excelent cu şeful său din Capitală. Probabil faptul că în toamna anului 2005 Traian Dobrinescu l-a snopit în bătaie pe viceprimarul Râmnicului, colegul său de partid Constantin Monceanu, a contat ulterior în prietenia dintre el şi Adrian Dumitriu. Pentru acest comportament huliganic Dobrinescu a fost sancţionat modest de PNL fiind suspendat din funcţia de membru timp de patru luni. A rămas totuşi consilier judeţean deşi existau destule suspiciuni asupra incompatibilităţii pe acest post. Legea nr. 161/2003 : „Funcţia de consilier local sau consilier judeţean este incompatibilă cu: ...d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, asociat, administrator, membru al consiliului de administraţie sau cenzor la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes local înfiinţate sau aflate sub autoritatea consiliului local ori a consiliului judeţean respectiv sau la regiile autonome şi societăţile comerciale de interes naţional care îşi au sediul sau care deţin filiale în unitatea administrativ-teritoriala respectiv Berbecuţii cu lâna de aur
         Dobrinescu a pozat mereu în poet. Dar a fost un tip care ştie să facă afaceri. Traian Dobrinescu, patronul SC Trado SRL, a făcut o afacere interesantă cu USG-ul, el livrând, în 2002, săpun în valoare de 454.319.598 de lei. După 2004 banii lui Dobrinescu s-au făcut prin altă firmă. OVEXIND SRL, înfiinţată în acelaşi an în care Dobrinescu deţinea 50 la sută iar asociata sa, o enigmatică domnişoară domiciliată în Roman (Neamţ), în vârstă de 20 de ani (!), deţinea tot 50 la sută. Vom afla şi cine este această întreprinzătoare Elena Blidaru. A cui nepoată sau fiică este. Firma OVEXIND SRL este acum în proporţie de 90 la sută a domnului Dobrinescu. Cifra de afaceri a crescut exponenţial. Ştim că Traian Dobrinescu nu este singurul care face bani buni din creşterea şi comercializarea berbecuţilor dar cu siguranţă este unul dintre puţinii care a reuşit, deşi nu avea nici un salariat cu carte de muncă pe această societate, să obţină o importantă finanţare xternă şi guvernamentală, nerambursabilă. Pentru proiectul „ Extindere şi modernizare fermă de îngrăşare a berbecuţilor” realizat de SC POLARIS Consult din Sibiu. Probabil banii de aici l-au ajutat pe Dobrinescu să prospere. Pentru că deşi a obţinut din salarii doar 380 de milioane în 2005 iar soţia sa, Elena Dobrinescu ( Director economic la Direcţia Apelor Olt !!!!) 350 de milioane familia Dobrinescu a achiziţionat în 2006 un teren intravilan în Râmnicu Vâlcea de 2600 mp ( într-o zonă în care preţul terenului sare de 50 de euro metrul pătrat) teren pe care a început construcţia unei vile. Drept este că lucrările s-ar putea s-l coste mai puţin dacă sunt făcute de cei de le Electronics. Doar nu întâmplător această firmă beneficiază de lucrări la Hotel Cindrelul din Păltiniş, hotel aflat sub oblăduirea aceluiaşi Traian Dobrinescu. Ce fel de lucrări fac vâlcenii la Cindrelul şi pentru câte milioane de euro veţi afla în ediţia de joi când vom reveni cu informaţii mai ample despre aceste interesante cazuri. Până atunci poate se dau şi rezultatele oficiale ale licitaţiei de la Olăneşti. Chiar ne miră că nişte oameni deştepţi ca cei din RAAPPS au nevoie de aşa de mult timp pentru a compara ofertele a două firme.

VALCEA
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Catalogul electronic, tot mai aproape de realitate
Ministerul Educației a pus în consultare publică proiectul de Ordin...
 
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Ce spune Iohannis despre candidatura la șefia NATO: Da, știu că sunt afirmații..
Președintele României vorbește despre candidatura pe care și-a dep...
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
Permisele auto se vor putea obține și online. Propunere a șefului MAI
Ministrul Afacerilor Interne a realizat un proiect de ordin care aduce...
 
Rezerviștii sunt chemați la unitățile militare pentru un exercițiu de mobilizare
În această săptămână, un amplu exercițiu de mobilizare se efect...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Neasigurarea locuințelor: Primăriile vor trimite două notificări înainte de a aplica sancțiuni

» 17 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Ministerul Educației a stabilit calendarul înscrierilor la creșă și grădiniță

» 17 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
DIETA & FITNESS
 
Cele mai bune surse vegetale de proteine

» 17 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Casa memorială „Amza Pellea”, recent inaugurată, se poate vizita gratuit până în iulie

» 17 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARAD
 
Șeful CJ Arad, despre modernizarea drumului Mâsca-Măderat-Arăneag: Le putem arăta oamenilor că muncim și în această zonă a județului

» 17 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VALCEA
 
Dumitru Copăceanu a fost desemnat de PNL Vâlcea candidat la Primăria comunei Bunești

» 15 Aprilie 2024 | Comentarii 0