Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 11 Aprilie 2021

        Începând cu data de 2 august, românii care își vor schimba buletinul vor primi o carte de identitate de mărimea permisului auto, cu cip și alte elemente suplimentare de securitate. Potrivit ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Ciprian Teleman, se poate refuza acest nou buletin și se poate opta pentru unul fără cip, dar cu securitate întărită.

 

        „Există din 2019 o directivă europeană privind creșterea gradului de securitate al documentelor electronice. Termenul până la care trebuie implementată această prevedere este de 2 august 2021, data la care noi ne-am propus să lansăm aceste cărți de identitate. Obiectivul nostru este de a folosi oportunitatea aceasta pentru a trece la un instrument de identitate mai modern” a explicat ministrul Teleman.

 

        De precizat este că, persoanele care nu vor să dețină un buletin cu cip și vor alege cartea de identitate simplă, nu vor mai putea călători în baza lui în afara țării. Cipul va conține fotografia deținătorului și două amprente. Buletinul nou va permite desfășurarea mai rapidă a anumitor operațiuni derulate de cetățeni, printre care și identificarea în sistemele electronice.

 

        „Vor exista și niște dispozitive de citire a acestor documente electronice, iar accesul va fi mai rapid. Spre exemplu, dacă acum pentru unele operațiuni oamenii trebuie să completeze chestionare pe hârtie, pe măsură ce noi vom adapta sistemele digitale ale statului, completarea acesta nu va mai fi necesară” a mai spus ministrul Ceretării.

 

        Un alt avantaj al noului buletinului este dat de faptul că datele cetățenilor sunt păstrate într-un „cloud guvernamental”, mai spune Teleman, „care va asigura păstrarea datelor în condiții de siguranță, date pe care Administrația Publică le folosește și (…) va scuti cetățeanul să se plimbe de la o instituție la alta, pentru a rezolva anumite lucruri. Odată ce acest cloud va funcționa, instituțiile statului vor fi interoperabile”.

 

        Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a declarat că tranziția către noile buletine și spre un sistem digitalizat complet va dura câțiva ani. Noul buletin va fi universal și chiar copiii vor putea avea unul, indiferent de vârstă. Acesta va conține: denumirea statului, denumirea documentului, seria (două litere și 6 cifre), însemnele UE (12 steluțe galbene), denumirea structurii emitente, inițialele județului, data expirării, fotografia titularului, CNP-ul, numele și prenumele, cetățenia, locul nașterii, sexul, domiciliul, semnătura electronică.

 

 

Citește și: Medic, critici dure la adresa lui Voiculescu după scandalul de la Foișor: Rușine să vă fie! Sunteți niște imbecili!

 

 

Urmărește-ne pe Facebook dacă ți-a plăcut articolul. Dă Like paginii noastre pentru a afla mai multe noutăți sau descarcă aplicația gratuit din Google Play!

 

 

Sursa foto: ://alba24.ro/buletinele-cu-cip-din-august-2021-ministrul-digitalizarii-vor-avea-rol-dublu-pentru-identificare-si-semnatura-electronica-830848.html


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Studiu sociologic: USR-PLUS, perceput ca cel mai anti-ortodox partid din țară/ Electoratul USR-PLUS, de un radicalism care atinge vulgarul
Un renumit sociolog a realizat o cercetare cu studenții săi, într-u...
 
Cîmpeanu: Studenții nevaccinați să vină la cursuri în combinezoane/ Studenții vaccinați vor avea prioritate în cămine
Ministrul Educației spune că studenții vaccinați vor avea facilit...
 
Un medic explică de ce este nevoie de a treia doză de vaccin anti-Covid
A treia doză ar funcționa ca un reactor al imunității. Imunizarea ...
 
Programul de Paște al marilor magazine
Când închid și redeschid Lidl, Auchan, Carrefour, Kaufland și Prof...
 
Schimbări în Programul Rabla pentru electrocasnice. Se va derula pe trei categorii
Ministrul Mediului Tanczos Barna a anunțat că programul Rabla pentru...
 
Ministerul Muncii a introdus o serie de modificări la contractele de muncă
Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care introduce folosirea...
 
Detalii de la STS despre utilizarea certificatelor verzi digitale pentru călătorii în UE
Serviciul de Telecomunicații Speciale dă detalii despre cum vor pute...
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Daniela Gyorfi, probleme cu implanturile mamare: S-a fisurat, se vede că a ieșit!

» 13 Mai 2021 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Barna, ironizat: Era unul dintre cei mai vocali referitor la moralitate, acum, că este la putere, i-au scăzut mult standardele

» 13 Mai 2021 | Comentarii 0
 
CULINAR
 
Chec cu lămâie și iaurt, un dulce bun rece

» 13 Mai 2021 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Locuri din România renumite pentru florile rare

» 13 Mai 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL ARAD
 
Deputat de Arad: Am votat modificările Codului de procedură penală din dorința de a avea reguli mai clare

» 13 Mai 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GALATI
 
Reabilitare și extindere sistem de apă și canalizare cu bani europeni, la Galați

» 12 Mai 2021 | Comentarii 0