Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
SANATATE
Adaugat: 16 Iulie 2013

Scandal pentru locurile de munca din spitale

 

         S-a declansat calvarul pentru zeci de cadre medicale care au ramas fara locuri de munca. Dupa ce saptamani la rand au lucrat intr-un stres continuu, cu incertitudinea privind desfiintarea sau nu a spitalelor in care isi desfasurau activitatea, acum, dupa ce s-au pus lacate pe portile unitatilor lor, li se inchid alte usi in fata.
         Ieri, au venit peste 80 de persoane, medici, asistenti, infirmiere, personal de ingrijire, soferi, sa isi primeasca de la Directia de Sanatate Publica (DSP) repartitiile pe la spitalele care vor primi in continuare finantare de la Casa de Asigurari de Sanatate.
         „Au primit toti repartitie pe posturile pe care le-au solicitat. Au ales din posturile vacante afisate. Acum ramane de vazut daca vor fi acceptate repartitiile de catre conducerile spitalelor, care se tem ca nu vor avea finantare pentru salariile noilor angajati”, a declarat Lidia Onofrei, purtator de cuvant al DSP Botosani.

         «Daca tot e sa muncesc departe de casa, atunci sa o fac pe un salariu decent»

         Persoanele puse pe drumuri de pierderea locurilor de munca pe care le aveau pana acum cateva zile asteptau cu teama sa vada cum vor fi primite la spitalele unde ar urma sa isi desfasoare activitatea in continuare.
         „Este greu sa venim si la Botosani, asta va insemna naveta zilnica. Dar daca imi da negatie si trebuie sa ma duc la redistribuire intr-un alt judet nici nu se pune problema sa ma prezint. Ar insemna sa dau tot salariul pe gazda, sa fac naveta saptamanal si nu stiu daca mi-ar ajunge banii sa ma intretin doar pe mine, nu sa mai aduc si in casa, la copii, cate ceva. Singura solutie ar ramane in situatia asta sa imi caut de munca in strainatate. Daca tot e sa muncesc departe de casa, atunci sa o fac pe un salariu decent, nu pe 1.100 lei”, a declarat una dintre asistentele care a primit repartitie la Spitalul Judetean „Mavromati”.
         Temerea cadrelor medicale nu a fost nejustificata. La scurt timp dupa ce au primit repartitiile, asistentii si infirmierii au aflat ca in spitalele unde erau afisate posturile vacante pentru care au optat, nu este nevoie de ei.

         «Nu am bani sa le dau salarii»

         „Cum sa angajez oameni, daca nu am bani sa ii platesc? Nu imi permite legea sa le dau salarii, pentru ca am un plafon in care trebuie sa ma incadrez. Nu am bani sa le dau salarii”, a declarat Ovidiu Mimor, directorul Spitalului Judetean „Mavromati”.
         In jurul orei 15.00, peste 20 de cadre medicale revenisera la DSP cu negatiile de la conducerile unitatilor medicale unde au fost repartizati.
         „La medici nu au fost probleme, au fost toti angajati, in schimb sunt probleme la asistenti medicali, la infirmiere, la personal de ingrijire. Pana la aceasta ora, din ce stiu eu, sunt cam 20 de persoane care s-au intors cu negatii. Refuzuri de angajare au intampinat la Spitalul Judetean, la Maternitatea Botosani si la Spitalul Municipal Dorohoi”, a declarat Lidia Onofrei, purtator de cuvant al DSP.
         Faptul ca ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a promis cu cateva zile in urma ca le va fi suplimentat bugetul spitalelor care preiau angajati din unitatile desfiintate, nu a contat pentru sefii spitalelor. Acestia stiu ca, potrivit legislatiei actuale, nu pot sa cheltuiasca mai mult cu salariile angajatilor, pentru ca asta ar putea sa ii coste chiar posturile de manageri.
         Cu toate acestea, la Ministerul Sanatatii au fost raportate, cu cateva saptamani in urma, sute de posturi vacante.
         „Se vede acum cat de bine a fost organizata treaba asta cu desfiintarea spitalelor. Noi am primit asigurari ca nu va ramane unul fara loc de munca. Si acum batem pe la toate usile sa ne rugam sa ne angajeze. Nici somaj nu putem lua, din cate am auzit”, a declarat una dintre persoanele care au revenit cu negatie de la locul de munca repartizat.

         «Au fost plimbati pe drumuri ca niste obiecte si mintiti»

         Reprezentantii Sindicatului Sanitas declarau insa ca primisera semnale de la oameni ca de fapt numarul negatiilor eliberate de spitalele la care s-au prezentat pentru angajare asistentii si infirmierii era mult mai mare decat cel comunicat de DSP.
         „Eu stiu ca doar vreo zece asistenti si infirmiere au avut norocul sa fie acceptati la locurile noi de munca. Ce s-a intamplat astazi este o bataie de joc la adresa oamenilor. Au fost plimbati pe drumuri ca niste obiecte si mintiti. Doar cateva spitale au facut angajari, Spitalul de Psihiatrie, Spitalul TBC si cel de la Dorohoi”, a declarat, ieri, Octavian Dumitru, liderul judetean al Sanitas.
         Liderul sindicatului asistentilor medicali a mentionat si ca in situatia in care astazi nu se rezolva cu locurile de munca ale cadrelor medicale intrate la redistribuire, se va prezenta cu oamenii ramasi fara posturi la Prefectura si la presedintele Consiliului Judetean.
         „Vom ramane cu oamenii acolo pana se gaseste o solutie. Nu isi pune nimeni sperante in redistribuirea din alte judete. Daca nu i-au primit in Botosani, o sa-i primeasca in spitalele din Neamt sau orice alt judet? Nicio speranta”, a mai mentionat Octavian Dumitru.

         Inca o circulara vine sa combata o lege

         Ieri dupa-amiaza, a avut loc la Prefectura si videoconferinta cu sefii Ministerului Sanatatii, unde s-a discutat situatia redistribuirii din fiecare judet in parte. Sedinta s-a intins pe mai mult de doua ore. La finalul videoconferintei, directorul DSP, medicul Dumitrita Mihailovici, a declarat ca in cursul zilei de astazi, ministrul Sanatatii va trimite o circulara in fiecare judet unde s-au intampinat refuzuri la angajarea cadrelor medicale.
         „Asteptam o circulara, o adresa care va fi de fapt o asigurare pentru directorii de spitale ca cei care primesc cadre medicale din spitalele desfiintate vor avea si bugetele mai mari. Stiu ca este lege la aceasta data ca spitalele sa nu cheltuiasca mai mult de 70 la suta din buget pe salariile angajatilor, si directorii se tem sa incalce aceasta lege, dar vom vedea sub ce forma va fi documentul promis de Ministerul Sanatatii. Maine (astazi, n.r.) vom centraliza toate datele si le vom trimite la minister. Probabil ca asigurarea care le va fi trimisa directorilor de spitale ii va determina sa accepte angajarea cadrelor medicale. Eu stiu ca sunt probleme la doua spitale, care au spus ca nu pot angaja, la Spitalul Judetean si la Maternitate”, a declarat, la iesirea de la videoconferinta, directorul DSP Botosani.


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Catalogul electronic, tot mai aproape de realitate
Ministerul Educației a pus în consultare publică proiectul de Ordin...
 
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Ce spune Iohannis despre candidatura la șefia NATO: Da, știu că sunt afirmații..
Președintele României vorbește despre candidatura pe care și-a dep...
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
4.000 de locuințe vor fi expropriate pentru realizarea drumului expres Arad – Oradea
CNAIR a anunțat decizia de a expropria aproximativ 4000 de imobile pe...
 
Ministerul Investițiilor, detalii despre tichetele sociale și cardurile de energie
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat când va...
 
Permisele auto se vor putea obține și online. Propunere a șefului MAI
Ministrul Afacerilor Interne a realizat un proiect de ordin care aduce...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
S&P a reconfirmat ratingul suveran al României. Boloș: Autostrăzi, școli, spitale, rețele de apă și canalizare…

» 16 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INTERNATIONALE
 
Ambasadorul Israelului în România: Iran trebuie să plătească pentru ce a făcut!

» 15 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
5 lucruri pe care un prieten adevărat nu ar trebui să le spună

» 16 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Este vremea bujorilor în Rezervația naturală Hagieni

» 16 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL VALCEA
 
Dumitru Copăceanu a fost desemnat de PNL Vâlcea candidat la Primăria comunei Bunești

» 15 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SATU MARE
 
Primăria Satu Mare anunță începerea acțiunilor de dezinsecție

» 12 Aprilie 2024 | Comentarii 0