Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
SANATATE
Adaugat: 12 Iulie 2013

Scandal la Ambulanta Dolj, dupa ce unei bolnave de cancer in faza terminala i-a fost refuzat transportul.
Ministerul Sanatatii: Legislatia nu interzice transportul bolnavilor nedeplasabili la domiciliu

 

         Directorul medical al Serviciului de Ambulanta Dolj a demisionat, joi, dupa ce cu o zi in urma, refuzase transportul cu ambulanta de la Spitalul Judetean Craiova la spitalul din Constanta in cazul unei femei in varsta de 41 de ani, bolnava de cancer in faza terminala, invocand faptul ca aceasta nu reprezinta o urgenta medicala, anunta Mediafax. Joi dimineata, directorul medical al Serviciului de Ambulanta Dolj, Iulia Stanculescu, si-a inaintat cererea de demisie, care a fost acceptata de managerul institutiei.  Intre timp, pacienta, careia familia a fost nevoita sa ii asigure transportul contra cost cu o ambulanta privata, a fost internata la Spitalul Judetean Constanta, unde va fi operata, insa pronosticul este rezervat.

         UPDATE: Femeia bolnava de cancer a fost externata joi de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta, pe semnatura familiei, dupa ce starea ei s-a inrautatit. Directorul medical al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, dr. Catalin Grasa, a declarat pentru Mediafax ca starea de sanatate a pacientei in varsta de 41 de ani s-a inrautatit, iar joi dupa-amiaza, in jurul orei 15:00, familia a decis sa o ia acasa. "Familia a semnat astazi, pe proprie raspundere, si a cerut externarea pacientei. Starea de sanatate a acesteia se inrautatise, iar familia a hotarat sa o ia acasa", a spus Catalin Grasa. Femeia fusese internata miercuri seara la Spitalul Judetean de Urgenta din Constanta, iar directorul medical al acestei unitati medicale anunta ca ea ar fi urmata sa fie operata.
         Potrivit directorului medical al Spitalului Judetean de Urgenta Constanta, dr. Catalin Grasa, femeia a ajuns miercuri seara la Urgenta si a fost internata. "Este o recidiva in pelvis dupa ultima interventie de cancer de col uterin. Acum pacienta va fi echilibrata pe cat posibil, pana la interventia chirurgicala de urgenta care urmeaza. Este un caz cu pronostic rezervat", a afirmat medicul.
         Managerul Spitalului Judetean Constanta, Dan Capatana, spune ca situatia femeii bolnave de cancer careia Ambulanta Dolj a refuzat sa ii asigure transportul la Constanta este "in afara oricarei ratiuni si logici medicale" si ca "responsabilitatea este a spitalului din Craiova". Capatana spune ca situatia este "in afara oricarei ratiuni si logici medicale", dar ca, "din pacate", modul in care s-a procedat la Serviciul de Ambulanta Dolj este "legal".
         El a sustinut insa ca se putea gasi o solutie, iar o parte din vina pentru situatia creata o are si spitalul din Craiova: "Din punctul meu de vedere, responsabilitatea este a spitalului din Craiova. Ei ar fi trebuit sa gaseasca o solutie. Ne dadeau noua telefon si trimiteam noi ambulanta noastra, de la spital. Gaseam o solutie. Eu nu cred ca ei nu au o ambulanta a lor, spre exemplu. Sau, daca nu, (ca si conducere - n.r.) puneam masina mea de serviciu la dispozitie. Astea sunt lucruri care omeneste trebuie rezolvate", a declarat Dan Capatana, care a precizat ca au fost cazuri similare si la spitalul din Constanta, dar au fost rezolvate.
         "Am avut pacienti internati care veneau din judetele invecinate. Va dati seama, Spitalul Judetean Constanta fiind, cu ghilimelele de rigoare, un fel de spital regional, avem o gramada de cazuri care ne vin din alte judete. Dar i-am trimis cu ambulanta noatra acasa. Daca sunt oameni care stau in nu stiu ce sat indepartat si le este foarte greu sa ajunga acasa, atunci le punem la dispozitie salvarea spitalului. Decontam noi benzina in cadrul serviciilor pe care le oferim. Nu poti sa lasi omul in strada sa astepte rata sau cursa ca sa mearga acasa. Astea sunt lucruri normale", a mai spus directorul Capatana.

         Ministerul Sanatatii: Legislatia nu interzice transportul bolnavilor nedeplasabili la domiciliul acestora cu ambulanta

         Ministerul Sanatatii arata insa ca legislatia nu interzice transportul bolnavilor nedeplasabili la domiciliul acestora cu ambulanta. "Astazi, 30 mai 2013, medicului Stanculescu Iulica i-a incetat contractul de administrare pentru functia de director medical interimar din cadrul Serviciului de Ambulanta Judetean DOLJ, la solicitarea acesteia. Decizia a fost luata dupa verificarile efectuate de catre reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Dolj, la cererea conducerii Ministerului Sanatatii", se arata intr-un comunicat de presa al MS.
         Doctorul Iulia Stanculescu a refuzat transportarea cu ambulanta a femeii bolnave de cancer in faza terminala, de la Spitalul de Urgenta din Craiova la locuinta acesteia din Constanta, invocand ca pacienta nu era un caz de urgenta, iar potrivit legii, nicio ambulanta nu transporta pacientii acasa, la externare.
         Ministerul Sanatatii a aratat, in comunicatul citat, ca transportul bolnavilor nedeplasabili la domiciliile acestora nu este interzis de legislatia in vigoare.

         Pacienta va fi operata la Constanta

         Femeia in varsta de 41 de ani fusese adusa, duminica, cu ambulanta, de la Constanta la Spitalul de Urgenta din Craiova, pentru a fi tratata de medicul Florinel Badulescu, sef al Clinicii de Oncologie. Starea femeii s-a inrautatit insa, astfel ca medicii au anuntat familia ca nu se mai poate face nimic pentru a o salva. In aceste conditii, familia a cerut ca pacienta sa fie externata pentru a-si petrece ultimele zile acasa.
         "Se pare ca este o recidiva de la o operatie din 2007. Era ultima noastra sansa la Craiova, domnul profesor era ultimul care ne putea ajuta...trebuia incercat", a spus Viorica Bercea, sora pacientei.
         Familia pacientei a solicitat o salvare de la Serviciul de Ambulanta Dolj pentru a o transporta pe femeie la Constanta, in conditiile in care aceasta are nevoie de perfuzii, insa i s-a refuzat acest lucru, fiind invocata legea.
         Reprezentantii Serviciului de Ambulanta Dolj spun ca, potrivit legii, nicio ambulanta nu transporta pacientii acasa, la externare, acest lucru fiind posibil doar in cazul unui transfer catre un spital cu grad superior. "Pacienta nu era un caz de urgenta. Legea nu ne permite ca noi sa o transportam acasa. Si chiar daca o duceam la spitalul din Constanta riscam sa nu fie primita la urgenta si bateam 500 de kilometri degeaba pana acolo", a spus Iulia Stanculescu, directorul medical al Serviciului de Ambulanta Dolj.
         In cele din urma, seful Clinicii de Oncologie Craiova, Florinel Badulescu, a gasit o ambulanta de la o firma privata, care, contra sumei de 1.500 de lei, a transportat-o pe femeie acasa.
         Medicul spune insa ca este "inuman" ca o lege sa interzica ambulantelor de stat sa transporte bolnavii de cancer in faza terminala de la spital acasa: "Am apelat la o ambulanta privata, care nu este inregistrata la Casa de Asigurari, deci nu putem primi decont pentru a o putea transporta pe femeia de 41 de ani la Constanta. Mi-au promis ca daca platim transferul, ei il fac. Ne-au redus de la 2.000 de lei la 1.500 de lei. Dar familia nu are bani, asa ca ei vor plati 500 de lei si eu 1.000 de lei, pentru ca nu pot sa ma incarc pe constiinta cu un om mort, in contextual actualei legislatii romanesti. Nu vreau acesti bani inapoi, dar este inuman ca o lege sa interzica salvarilor de la stat sa duca bolnavii de cancer nedeplasabili la domiciliul lor. Ce ne-a ramas doctorilor oncologi? Sa refuzam din start cazurile grave!", a declarat Florinel Badulescu.
         Seful Clinicii de Oncologie mai spune ca este cel de-al doilea caz de acest fel cu care se confrunta de la inceputul anului. In urma cu doua luni, un pacient din Ardeal a fost transportat acasa cu masina rudelor, acestea fiind instruite de medici cum sa il ingrijeasca pe drum, intrucat barbatul avea nevoie de perfuzii.

 

Sursa foto:oradeadolj.oradeastiri.ro


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Permisele auto se vor putea obține și online. Propunere a șefului MAI
Ministrul Afacerilor Interne a realizat un proiect de ordin care aduce...
 
Rezerviștii sunt chemați la unitățile militare pentru un exercițiu de mobilizare
În această săptămână, un amplu exercițiu de mobilizare se efect...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
ANAF: Dacă nu ți se dă bon la frizerie, poți cere să fi tuns gratuit!
ANAF continuă campania de conformare voluntară în domeniul servicii...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Autobuzele etajate vor fi scoase pe traseu, în Constanța, pentru minivacanța de Paște
CONSTANTA
» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CLUJ
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0