Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
EDUCATIE
Adaugat: 09 Iulie 2013

Scandal in invatamant, pornit de la o comunicare  deficienta

 

         Printr-un mail trimis tuturor şcolilor din municipiul Galaţi, administraţia locală a cerut să nu se achite niciun leu din drepturile băneşti obţinute de profesori în baza unor hotărâri judecătoreşti irevocabile. Culmea este că Ministerul Educaţiei a trimis o adresă în care cere unităţilor de învăţământ exact contrariul, astfel că s-a creat situaţia ridicolă în care şcolile nu ştiu acum cui să dea crezare. Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Galaţi a luat poziţie şi a cerut şcolilor să ignore e-mailul primit de la Primărie.
         „Nu are antet, nu are număr de înregistrare, nimic. Am cerut tuturor şcolilor din Galaţi să nu ţină cont de acest mesaj, pentru că nu ştiu cum să-l numesc altfel şi să ceară clarificări Primăriei pe cale oficială”, ne-a declarat profesorul Lidia Antoniu, preşedintele executiv al Sindicatului Învăţământului Preuniversitar Galaţi.
         Conform legii, Primăria nu are decât rolul de intermediar în această poveste, deoarece banii sunt transmişi de Ministerul Educaţiei dintr-un cont special deschis pentru plata drepturilor salariale ale profesorilor rezultate din hotărâri judecătoreşti definitive.
         Peste 1.800 de profesori de la şcolile din Galaţi ar fi afectaţi dacă municipalitatea le-ar nega dreptul de a-şi primi banii, situaţia fiind fără precedent în judeţul Galaţi. Şi asta pentru că Primăria din Tecuci a întreprins deja demersurile necesare pentru plata drepturilor salariale cuvenite dascălilor, iar primăriile din judeţ au procedat de aceeaşi manieră. Guvernul tărăgănează de ani de zile achitarea acestor drepturi către profesori, în 2012 fiind plătit doar 5% din totalul sumelor cuvenite cadrelor didactice. În 2013 Ministerul Educaţiei a stabilit ca plafonul să se ridice la 10% din drepturile salariale rezultate din hotărâri judecătoreşti definitive, dar plata să se facă în patru trimestre, numai că se pare că nici măcar atâta lucru nu este posibil. Cei aproape 1.800 de dascăli din Galaţi care se află în această situaţie ar avea de primit între câţiva zeci de lei şi câteva sute de lei, în măsura în care Primăria va debloca fondurile.
         Primăria şi-a cerut scuze
         Biroul de presă al Primăriei Galaţi, prin intermediul unui comunicat de presă, a reuşit să clarifice ulterior lucrurile.
         „În cursul zilei de luni, 4 martie, Serviciul Buget din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi a comunicat unităţilor de învăţământ preuniversitar faptul că în luna martie nu se va acorda plata tranşei pe primul trimestru a drepturilor salariale stabilite prin hotărâri judecătoreşti. Dintr-o regretabilă eroare, emailul adresat unităţilor de învăţământ nu a conţinut şi ataşamentul cu explicaţia motivelor care au generat această situaţie, determinată de faptul că la nivelul municipiului Galaţi bugetul anului 2013 încă nu a fost adoptat. Această procedură se va finaliza, conform termenelor legale, cel mai devreme până la sfârşitul lunii martie. Acestui motiv se adaugă faptul că Ministerul Finanţelor încă nu a repartizat sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată, sume necesare în vederea finanţării de bază a unităţilor de învăţământ, precum şi pentru finanţarea hotărârilor judecătoreşti în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat. Repartizarea acestor sume ce revin municipalităţii pentru obligaţiile de plată pentru unităţile de învăţământ se va face de către Direcţia de Finanţe Publice Galaţi, după publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii Guvernului privind metodologia de calcul pentru determinarea costului standard pe elev/ preşcolar şi finanţarea unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat. Până astăzi, 5 martie, ora 14, acest act emis de Guvern nu a fost publicat în Monitorul Oficial. În plus, din cauza termenelor necesare pentru verificarea sumelor alocate pentru plata hotărârilor judecătoreşti, verificare atribuită inspectoratelor şcolare şi Trezoreriei, plata acestor drepturi obţinute în urma hotărârilor judecătoreşti nu va putea fi făcută mai devreme de începutul lunii aprilie. Pe această cale, Biroul de presă al Primăriei Galaţi prezintă scuze celor afectaţi de mesajul transmis ieri. Precizăm că, în cursul acestei zile, Primăria Municipiului Galaţi a comunicat unităţilor de învăţământ preuniversitar explicaţia decalării plăţii drepturilor obţinute în urma hotărârilor judecătoreşti şi a prezentat celor în drept paşii necesari pentru plata respectivelor sume”, se arată în comunicatul Primăriei Galaţi.


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Medic: Valul 4 vine pentru că urmează după valul 3
Medicul Emilian Imbri susține că virusul este plecat acum din Român...
 
Chirițoiu: Diferențele de preț la factura de electricitate, pentru cei care nu încheie contractele noi, vor fi destul de mari
Șeful Consiliului Concurenței a vorbit despre liberalizarea pieței ...
 
Deputat: CFR SA, afectată de managementul habarnist al ministrului Drulă!
Deputatul Marian Mina îl critică pe ministrul Transporturilor, Căt...
 
Director ANM, despre cum va fi vremea în iulie și august: În medie, mai sărace în precipitații decât iunie
Elena Mateescu răspunde la o întrebare care se află pe buzele tutur...
 
CNSU a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista ...
 
Alte promisiuni de la autorități: Accesul la analizele decontate, mai ușor de la 1 iulie
Autoritățile promit că vor facilita accesul românilor la analizele...
 
Arafat: Vaccinarea reduce riscul unei forme grave chiar și în privința variantei indiene
Șeful DSU spune că vaccinarea reduce riscul dezvoltării unei forme ...
 
Ministrul Muncii, despre creșterea alocațiilor: Un copil are nevoie de servicii integrate, de asistență medicală, de consiliere școlară ca să fie ajutat cu adevărat
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că Guvernul plătește 1% din ...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Director ANM, despre cum va fi vremea în iulie și august: În medie, mai sărace în precipitații decât iunie

» 20 Iunie 2021 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Subprefect demis din funcție după ce a acuzat fraudarea alegerilor interne de la USR-PLUS Focșani

» 19 Iunie 2021 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Ce să nu faci de Rusalii

» 20 Iunie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Târgul brașovean de cicloturism va avea loc în perioada 2-4 iulie 2021
BRASOV
» 18 Iunie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BACAU
 
Ce spune primarul Viziteu după ce instanța a respins cererea de contestare a bugetului înaintată de Prefectura Bacău

» 18 Iunie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SIBIU
 
La Sibiu, Primăria va moderniza complet pasajul pietonal Șaguna

» 17 Iunie 2021 | Comentarii 0