Scandal, cozi ÅŸi nervi la Casa de Asigurări: Lăsăm copiii flămânzi
Explozie de nervi la Casa JudeÅ£eană de Asigurări de Sănătate (CJAS) miercuri, 27 februarie 2013. Zeci de botoşăneni s-au îmbulzit la ghiÅŸeele instituÅ£iei pentru a cere explicaÅ£ii cu privire la o serie de înÅŸtiinţări de plată pe care le-au primit la domiciliu din partea Fiscului ÅŸi prin care sunt ameninÅ£aÅ£i că vor fi executaÅ£i silit în cazul în care nu îÅŸi achită datoriile.
Este vorba despre persoane care au realizat venituri din activităţi independente sau în cazul celor care nu au fost organizaÅ£i într-o formă juridică, au beneficiat de anumite sume din închirieri sau dividente. AceÅŸtia în mod normal ar fi trebuit să îÅŸi plătească ÅŸi contribuÅ£ia la fondul asigurărilor de sănătate încă din anul 2006, în urma unei ordonanÅ£e intrată în vigoare în Guvernul Boc ÅŸi care prevedea plata retroactivă pe ultimii cinci ani.
Au primit somaţii şi vin să clarifice problema
La BotoÅŸani au fost în această situaÅ£ie peste 20.000 de botoşăneni care au realizat venituri din activităţi independente ÅŸi care au primit somaÅ£ii de la CAS pentru a-ÅŸi achita datoriile. Ei au fost identificaÅ£i în urma unui schimb de date între Casa de Asigurări ÅŸi DirecÅ£ia de FinanÅ£e Publice. „Au fost persoane care le-am predat la ANAF, persoane care nu mai aveau datorii, erau practic pe zero, dar mai erau ÅŸi alÅ£ii cu datorii, care trebuie să plătească contribuÅ£ia asigurărilor sociale de sănătate. Åži acum cei de la ANAF le-au trimis somaÅ£ii de plată ÅŸi ei vin să clarifice problema”, a declarat Costel LupaÅŸcu, director executiv CAS BotoÅŸani. Baza de date cu datornicii a fost predată celor de la FinanÅ£e încă din vara anului trecut, iar instituÅ£ia în cauză a început să emită somaÅ£ii. Motiv pentru care, zilnic la cele patru ghiÅŸee ale Casei de Asigurări se perindă în jur de 200 de persoane care cer explicaÅ£ii cu privire la datoriile pe care le au.
"La naiba cu parlamentarii lor cu tot"
Sumele datorate la fondul de sănătate diferă de la un caz la altul, în unele situaÅ£ii debitul fiind de câteva sute de lei, în altele ajungând chiar până la 4.000 de lei. Oamenii s-au arătat revoltaÅ£i de aceste impuneri care în opinia lor nu îÅŸi au rostul. „Pentru bine stăm, să ÅŸtiÅ£i. UitaÅ£i acolo, la d-na aia ÅŸi întrebaÅ£i câÅ£i bani a plătit azi, peste 41 de milioane pentru legea din 2009 la naiba să o ia cu parlamentarii lor cu tot. Când la vin aÅŸa sunt de buni, promit, fac, uitaÅ£i lumea asta, stă de bine aici? Eu când merg la spital medicamente nu sunt, îÅŸi dă reÅ£etă, du-te ÅŸi-Å£i cumpără de la farmacie, pentru se plătesc eu la Casa de Asigurări? Eu nu m-am îmbolnăvit de 5 ani de zile, pentru ce să plătesc?”, a spus revoltat unul dintre botoşănenii aflaÅ£i la coadă.
NemulÅ£umirea cea mai mare a fost privitoare la faptul că aceste sume le-au fost imputate asiguraÅ£ilor după ani de zile, perioadă în care au crescut ÅŸi accesoriile. „ÎÅ£i dă somaÅ£ie, creÅŸte majorări triplu, aici e problema. De ce nu mă anunÅ£i domnule că nu am plătit jumătate de an ÅŸi am datorii, anunţă-mă, nu după trei ani de zile”, a spus un alt asigurat.
"Sperie lumea, ne lăsăm copiii flămânzi"
„Sperie lumea, ne lăsăm copiii flămânzi ÅŸi venim ÅŸi dăm banii la Casa de Asigurări, nu mi-au dat o aspirină, nu mi-au dat un algocalmin, nu am ajuns la ei, de ce au venit la mine cu plic să le plătesc 7 milioane? Nu-s salariată eu, soÅ£ul nu e salariat, trei copii, de unde să iau să dau, ce să vând?”, ÅŸi-a strigat oful o altă botoşăneancă. După ce stau la coadă la Casa de Asigurări pentru a primi explicaÅ£ii cu privire la debitele cu care figurează, oamenii mai trebuie să dea piept cu o alta, de această dată la FinanÅ£e pentru a efectua plata.
Sursa foto: ziarebotosani.ro