Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
SANATATE
Adaugat: 12 Iulie 2013

Scandal, cozi şi nervi la Casa de Asigurări: Lăsăm copiii flămânzi

 

         Explozie de nervi la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) miercuri, 27 februarie 2013. Zeci de botoşăneni s-au îmbulzit la ghişeele instituţiei pentru a cere explicaţii cu privire la o serie de înştiinţări de plată pe care le-au primit la domiciliu din partea Fiscului şi prin care sunt ameninţaţi că vor fi executaţi silit în cazul în care nu îşi achită datoriile.
         Este vorba despre persoane care au realizat venituri din activităţi independente sau în cazul celor care nu au fost organizaţi într-o formă juridică, au beneficiat de anumite sume din închirieri sau dividente. Aceştia în mod normal ar fi trebuit să îşi plătească şi contribuţia la fondul asigurărilor de sănătate încă din anul 2006, în urma unei ordonanţe intrată în vigoare în Guvernul Boc şi care prevedea plata retroactivă pe ultimii cinci ani.
         Au primit somaţii şi vin să clarifice problema
         La Botoşani au fost în această situaţie peste 20.000 de botoşăneni care au realizat venituri din activităţi independente şi care au primit somaţii de la CAS pentru a-şi achita datoriile. Ei au fost identificaţi în urma unui schimb de date între Casa de Asigurări şi Direcţia de Finanţe Publice. „Au fost persoane care le-am predat la ANAF, persoane care nu mai aveau datorii, erau practic pe zero, dar mai erau şi alţii cu datorii, care trebuie să plătească contribuţia asigurărilor sociale de sănătate. Şi acum cei de la ANAF le-au trimis somaţii de plată şi ei vin să clarifice problema”, a declarat Costel Lupaşcu, director executiv CAS Botoşani. Baza de date cu datornicii a fost predată celor de la Finanţe încă din vara anului trecut, iar instituţia în cauză a început să emită somaţii. Motiv pentru care, zilnic la cele patru ghişee ale Casei de Asigurări se perindă în jur de 200 de persoane care cer explicaţii cu privire la datoriile pe care le au.
         "La naiba cu parlamentarii lor cu tot"
         Sumele datorate la fondul de sănătate diferă de la un caz la altul, în unele situaţii debitul fiind de câteva sute de lei, în altele ajungând chiar până la 4.000 de lei. Oamenii s-au arătat revoltaţi de aceste impuneri care în opinia lor nu îşi au rostul. „Pentru bine stăm, să ştiţi. Uitaţi acolo, la d-na aia şi întrebaţi câţi bani a plătit azi, peste 41 de milioane pentru legea din 2009 la naiba să o ia cu parlamentarii lor cu tot. Când la vin aşa sunt de buni, promit, fac, uitaţi lumea asta, stă de bine aici? Eu când merg la spital medicamente nu sunt, îşi dă reţetă, du-te şi-ţi cumpără de la farmacie, pentru se plătesc eu la Casa de Asigurări? Eu nu m-am îmbolnăvit de 5 ani de zile, pentru ce să plătesc?”, a spus revoltat unul dintre botoşănenii aflaţi la coadă.
         Nemulţumirea cea mai mare a fost privitoare la faptul că aceste sume le-au fost imputate asiguraţilor după ani de zile, perioadă în care au crescut şi accesoriile. „Îţi dă somaţie, creşte majorări triplu, aici e problema. De ce nu mă anunţi domnule că nu am plătit jumătate de an şi am datorii, anunţă-mă, nu după trei ani de zile”, a spus un alt asigurat.
         "Sperie lumea, ne lăsăm copiii flămânzi"
         „Sperie lumea, ne lăsăm copiii flămânzi şi venim şi dăm banii la Casa de Asigurări, nu mi-au dat o aspirină, nu mi-au dat un algocalmin, nu am ajuns la ei, de ce au venit la mine cu plic să le plătesc 7 milioane? Nu-s salariată eu, soţul nu e salariat, trei copii, de unde să iau să dau, ce să vând?”, şi-a strigat oful o altă botoşăneancă. După ce stau la coadă la Casa de Asigurări pentru a primi explicaţii cu privire la debitele cu care figurează, oamenii mai trebuie să dea piept cu o alta, de această dată la Finanţe pentru a efectua plata.

 

Sursa foto: ziarebotosani.ro


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
A început sezonul căpușelor! Sfaturile medicului pentru îndepărtarea lor și prevenirea bolii Lyme
A crescut numărul pacienților care se prezintă la Urgențe cu mușc...
 
Medvedev: Războiul din Ucraina ar putea dura zeci de ani!
Fostul președinte al Rusiei crede că războiul din Ucraina ar putea ...
 
Reguli noi pentru vânzarea sau cumpărarea mașinilor
Înmatriculările și radierile de mașini se vor putea face prin inte...
 
ANPC a lansat o adresă de mail unde se pot trimite reclamații cu privire la creditele bancare
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a lansat o ad...
 
Astăzi încep înscrierile pentru Bacalaureat. Greva generală din școli continuă
Potrivit unei informări venite de la Ministerul Educației, astăzi ...
 
Ministrul Transporturilor, despre scumpirea rovinietei și taxarea la kilometru: Trebuie să îndeplinim toate aceste ținte
Ministrul Transporturilor explică de ce se va scumpi rovinieta.
 
Persoanele vulnerabile vor beneficia gratuit de reabilitarea termică a locuinței
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că au fo...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Vouchere de vacanță pentru angajații din mediul privat. Senatul a adoptat proiectul de lege

» 06 Iunie 2023 | Comentarii 0
 
INTERNATIONALE
 
Comisia Europeană nu va prelungi măsurile de sprijin luate în domeniul energiei anul trecut, pe fondul războiului din Ucraina

» 06 Iunie 2023 | Comentarii 0
 
COPII SANATOSI
 
Vine sezonul vacanțelor: cum să alungi plictiseala copiilor în mașină sau în avion

» 06 Iunie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Grădina cu Filme din București își reia activitatea pe 8 iunie
BUCURESTI - ILFOV
» 06 Iunie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IALOMITA
 
Plajele publice din Amara nu se vor deschide nici anul acesta. Explicația primarului

» 06 Iunie 2023 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CONSTANTA
 
Deputat PNL de Constanța: Taxa de pod trebuie anulată complet, nu doar suspendată!

» 05 Iunie 2023 | Comentarii 0