Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 06 Noiembrie 2019

        Site-ul de investigații RiseProject a publicat recent o serie de documente care contrazic afirmațiile liderului USR Dan Barna referitoare la afacerile cu bani europeni făcute în cadrul fostei sale firme, Grupul pentru Consultanță și Dezvoltare DCG. Prezidențiabilul Barna susținea că unele dintre proiectele sociale au avut succes, însă acestea nu au avut legatură cu firma la care el a fost administrator. 

 

        „Nu există exemple de succes printre proiectele sociale pe fonduri UE gestionate de Grupul pentru Consultanță și Dezvoltare DCG, firma lui Barna, în calitate de mananger și finanțator (deci, nu de consultant). Comisia Europeană nu le-a verificat încă activitățile, în pofida celor relatate colegilor de partid, iar Ministerul Fondurilor Europene ascunde, de fapt, afacerile președintelui USR, ceea ce contrazice declarațiile sale electorale” scriu jurnaliștii de la RiseProject. 

 

        Cele trei proiecte sociale care ar fi avut succes, despre care vorbește Barna, au fost de fapt finanțate direct de Consiliul Județean Alba, nu au avut niciun fel de legătură cu firma liderului USR, CJ fiind cel care a depus cererea de finanțare și care a și implementat, după cum reiese din contractele publicate de RiseProject. De asemenea, există dovezi clare și de conflict de interese, în câteva întreprinderi pe care le gestiona direct firma lui Barna erau implicați câțiva apropiați ai liderului USR, dar și sora și soția acestuia. 

 

        Într-o postare pe grupul USR de Facebook „Poiana lui Iocan”, prezidențiabilul Dan Barna susținea că „proiectele au fost monitorizate nu doar pe perioada de implementare, dar au fost verificate inclusiv de Comisia Europeană și de autoritatea de management pe toată durata, periodic”. În realitate nu a fost așa, Comisia Europeană nu a verificat proiectele menționate, atrag atenția jurnaliștii RiseProject. „Responsabilitatea de a asigura legalitatea este responsabilitatea statului membru” se arată într-un răspuns al Comisiei oferit RiseProject.

 

        După ce Dan Barna a fost numit secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene în Guvernul Cioloș, entitate care se ocupa de verificarea proiectelor, cumva majoritatea detaliilor despre proiectele USR-istului au fost anonimizate. „Într-un demers de transparentizare, Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene de la acea vreme, a publicat lista tuturor contractorilor din proiectele pe fonduri europene, cu nume, sume, obiective și achiziții. La cele care includ firma lui Dan Barna, în calitate de partener sau beneficiar, cea mai mare parte a achizițiilor sunt anonimizate. (...) Pe scurt, 67,88% dintre achizițiile dispuse în cadrul proiectelor europene din POSDRU, care implică firma lui Dan Barna, au fost anonimizate în baza publică de date a ministerului condus tot de Barna (adjunctul lui Ghinea)” scrie RiseProject. 

 

        Jurnaliștii de investigații afirmă că Ministerul Fondurilor Europene „a tergiversat permanent să ne ofere informațiile publice din proiectele” europene ale liderului USR, iar o parte din informațiile pe care, cu mare greutate, le-a trimis MFP recent, sunt secretizate. Mai mult, un funcționar din cadrul instituției i-a avertizat pe jurnaliștii de la RiseProject că răspunsul Ministerului Fondurilor Europene „o să fie dezamăgitor. (...) Poate după asta, faceți un exposee și despre încrengăturile din minister”. Documentele și explicațiile punctuale ale RiseProjesct se pot vedea aici.

 

        Să fie oare Dan Barna, cel care se dorește președintele României, acoperit și ajutat să ascundă eventuale fraude cu fonduri europene? Să fie vorba de un grup infracțional organizat, extins prin ministere, Consilii Județene, structuri locale ale DNA, etc.? Probabil că nu vom știi niciodată acest lucru, cert este că povestea `de succes` a marelui antreprenor Dan Barna este cusută cu ață albă sau mai bine zis, hașurată cu marker negru. Oricum, este penal să strigi „fără penali în funcții publice”. 

 

 

Sursa foto: ://ziaristii.com/ce-va-face-dan-barna-procurorii-dna-s-au-autosesizat-dupa-dezvaluirile-rise-project-privind-afacerile-cu-fonduri-ue/


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
A fost promulgată legea care interzice vânzarea băuturilor energizante minorilor. Amenzi pentru operatorii economici care nu vor respecta prevederile
Președintele Iohannis a promulgat luni legea care interzice vânzarea...
 
Un senator PNL solicită ANRE să ia măsuri față de „atitudinea batjocoritoare a Electrica”
Senatorul Vlad Pufu solicită ANRE să facă verificări la compania d...
 
Adelina Pestrițu spune ce părere are soțul ei că și-a scos silicoanele: Rezultatul o să fie cel la care visez
Adelina Pestrițu și-a scos, în urmă cu 3 săptămâni, implanturil...
 
Este oficial! Examenul teoretic pentru permisul de conducere se va putea susține oriunde în țară
Examenul teoretic pentru permis se va putea da în orice localitate, n...
 
ANPC, recomandare pentru clienții unei bănci: Să meargă și să-și recupereze banii
„Le recomandăm să se prezinte la bancă pentru a intra în posesia...
 
Ministrul Sănătății, despre procesul cu Pfizer: N-am mai vrut să luăm un vaccin la care eficiența era total diferită
Alexandru Rafila a vorbit despre procesul pe care compania Pfizer l-a ...
 
Un fost rival al lui Putin spune că acesta este capabil să folosească arma nucleară pentru a câștiga în Ucraina
Mihail Hodorkovski susține că Putin poate folosi arma nucleară dac...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Circulație închisă, timp de 2 zile, pe Valea Prahovei

» 19 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Lili Sandu a vorbit despre relația cu Bogdan Stelea: Eram un copil care i-a dăruit inima...

» 18 Martie 2024 | Comentarii 0
 
DIETA & FITNESS
 
Trei sfaturi simple pentru a reduce consumul de carbohidrați

» 19 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Festival Pescăresc de Buna Vestire, la București, între 22-25 martie
BUCURESTI - ILFOV
» 19 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL GORJ
 
Școala Gimnazială din Arcani va fi reconstruită din temelii

» 19 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Situație cu iz penal la Piața Centrală din Câmpina. Consilier local: Domnule viceprimar, raportul ăsta e un fals!

» 18 Martie 2024 | Comentarii 0