Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
CONSILIERI JUDETENI
Adaugat: 26 Iunie 2013

DEZVĂLUIRI Tunurile preşedintelui Ştef

 

         Agenţia Naţională de Integritate (ANI) investighează o serie de contracte atribuite de Consiliul Judeţean către grupul de firme Folda, controlat de preşedintele CJ Adrian Ştef. ANI s-a autosesizat cu privire la starea de incompatibilitate în care se găseşte preşedintele Ştef, după ce acesta a semnat cu propria mână încredinţarea unor contracte de pază către societatea pe care o controleaza el însuşi, prin asociatul Marian Rîşnoveanu, în perioada în care deţinea fucţia de vicepreşedinte al CJ şi fusese delegat la conducerea instituţiei de ex-preşedintele Organizaţiei Judeţene a UDMR, Csehi Arpad, care plecase într-o delegaţie în Polonia.
         Surse din instituţie susţin că mai multe controale ale Camerei de Conturi Satu Mare au relevat ilegalităţile şi că după 2011, an în care cotidianul Adevărul a dezvăluit, în premieră, afacerea FOLDA, cu tunurile preşedintelui judeţului şi ale asociatului său, Marian Rîşnoveanu, o parte dintre contracte au fost redirecţionate către alte societăţi cu acelaşi obiect de acitvitate. 
         Afacerea Folda
         În 2009, 2010 și 2011, paza și securitatea complexului turistic de la Luna Șes, a Palatului Administrativ, Centrului Militar Județean (CMJ) Satu Mare și Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Satu Mare, incluse în același pachet, au costat bugetul județului aproximativ 1,5 milioane de lei. Banii au ajuns în conturile Folda Security România SRL, firmă din care Ștef a ieșit, cesionându-i părțile sociale asociatului său, Marian Gheorghe Rîșnoveanu, în ianuarie 2009, cu doar trei luni înainte de atribuirea primului contract. Ștef era vicepreședinte al CJ din 2008.
         Grupul de firme Folda cuprinde Folda Security Romania, Folda Security Alarm România, Folda Security România Training Center, toate cu sediul pe strada Grigore Ureche nr. 71 din Satu Mare, domiciliul lui Marian Gheorghe Rîșnoveanu, precum și  societatea Folda Security Group, cu sediu pe strada Rândunelelor nr. 44/A. Conform datelor de la Registrul Comerțului, Ștef a cesionat părțile sociale pe care le deținea la Folda Security România în 23 ianuarie 2009, la scurt timp după ce a preluat funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean. Actele constitutive ale societății au fost modificate printr-un act adițional publicat în februarie 2009 în Monitorul Oficial. Ștef i-a cesionat cele 562 de părți sociale, reprezentând jumătatea de firmă pe care o deținea, cu o valoare totală de 5.620 de lei, asociatului său. După trei zile, în 26 ianuarie 2009, vicepreședintele CJ a devenit acționar majoritar într-o altă firmă în care cei doi erau asociați, Folda Security Group. În urma unei modificări statutare similare celei de la Folda Security România, Ștef a ajuns să dețină 80% din societate, iar Rișnoveanu - 20%.
         Interese şi declaraţii de interese
         Potrivit declarației de interese postată pe site-ul Consiliului Județean Satu Mare, Ștef figura în 2011 asociat la Folda Security Alarm, Folda Security Group și la Steff&Co, o societate cu sediul la domiciliul său de pe strada Bogdan Petriceicu Hașdeu. Firma          Steff&Co este deținută în comun cu același Rîșnoveanu. Ieșirea lui Ștef din Folda Security România i-a permis să direcționeze primul contract din CJ către societate fără să intre în mod evident în conflict de interese. Primul contract pentru Folda a venit la patru luni după ieșirea lui Ștef din firmă. 
         În 21 mai 2009, Consiliul Județean, cu Ștef vicepreședinte, a atribuit, la pachet, contractul serviciilor de pază la obiectivele Luna Şes, CMJ Satu Mare, ISU Someş și Palatul Administrativ către societatea Folda Security România, la o valoare de 11 lei pe oră/post pentru fiecare dintre cele patru obiective. În 30 aprilie 2010 și în 28 aprilie 2011, aceeași societate a „prins“ contractele pentru paza și securitatea celor patru obiective la prețul de 12,2 lei pe oră. Valoarea anuală a fiecărui contract în parte s-a situat în jurul valorii de 100.000 de euro, adică 385.000  de lei în 2009, aproximativ 420.000 de lei în 2010 și 2011.
         În 2005, cînd ministerul IMM-urilor era condus de ministrul liberal sătmărean Ovidiu Silaghi, cumnatul lui Adrian Ștef, Folda Security România a prins un contract de un milioan de lei pe an cu CJ Cluj pentru paza parcurilor industriale Tetarom I, II şi III. Contractul a fost câştigat de aceeași Folda Security România prin „selecţie de oferte”, metoda folosită și la contractele din ultimii trei ani cu Consiliul Județean.
         Ilegalităţi de natură penală
         O.U.G. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii stipulează că  pentru contractele cu o valoare estimată mai mică sau egală cu 125.000 euro fără TVA, nu se aplică prevederile OUG 34/2006, care obligă autoritatea contractantă să demareze alte proceduri de atribuire decât cea utilizată în schema cu dedicaţie, solicitarea de oferte. Prin atribuirea anuală (și nu pentru mai mulți ani) a contractelor de securitate, și totodată prin gruparea în pachetul care cuprinde patru obiective (nu cinci sau șase), conducerea CJ a creat un contract perfect. Acesta nu a depășit în niciunul dintre cei trei ani valoarea de 125.000 de euro, dar s-a apropiat de ea constant. Depășirea ar fi atras după sine obligativitatea demarării procedurii organizării unei licitații publice sau a altor forme de atribuire a contractului.
Potrivit surselor, procedurile juridice și solicitările de ofertă pentru fiecare dintre cele trei contracte s-au executat rapid, în decurs de două zile, fiind demarate când Ștef se afla delegat la conducerea CJ, iar Csehi era plecat în delegație.

         „(…) Deşi legea nu ne-a impus achiziţionarea acestui serviciu prin niciuna din procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică, totuşi atribuirea contractelor mai sus menţionate s-a făcut (…) prin procedura «Solicitare de ofertă», în urma căreia s-au solicitat 3 oferte, de la societăţi autorizate luate de pe site-ul MAI. S-a încheiat contractul cu societatea cu cea mai mică ofertă financiară”, se arată într-un răspuns  remis cotidianului Adevărul de CJ în 2011.
Întrebat dacă se afla în țară la momentul semnării contractelor cu Folda sau dacă Ștef era delegat la conducerea instituției, președintele CJ Csehi Arpad a promis că se va interesa și va oferi un răspuns „cât de curând posibil“. Au trecut doi ani. Răspunsul n-a mai venit niciodată. Csehi Arpad a promis atunci că va îndrepta și omisiunile din răspunsul remis redacției Adevărul și că va divulga numele celorlalte societăți ofertate pentru contractele atribuite Folda. Nici aceste răspunsuri nu au mai sosit niciodată.

         Adrian Ștef a negat în Adevărul că a sprijinit cu contracte grupul Folda. „Eu am fost doar partener în firmă, am ieşit pentru că nu mai aveam cum să mă ocup. L-am lăsat pe Rîșnoveanu, el era oricum ocupat cu firmele“, a declarat Ștef. Acesta susține că nu a mișcat un deget pentru a acorda contractele către fosta sa societate
         FOLDA SECURITY GROUP - angajări cu 2 ore şi licenţă de funcţionare retrasă în 2011
         În perioada 2008 - 2012, 90% dintre angajaţii firmei Folda Security Group de pe compartimentul TESA şi Tehnic au fost plătiţi cu 2 ore/zi, cu toate că lucrau câte 12 sau chiar 24 de ore într-o singură tură. Folda a evitat astfel să achite sume lunare estimate de un fost director al societăţii la peste 25.000 de lei lunar către bugetul de stat. Inspectoratul Teritorial de Muncă, condus la vremea aceea de pedelistul Cristian Sasu - atras în zona PNL după alegerile locale de anul trecut şi promovat de liberali subprefect al judeţului Satu Mare, a închis ochii.
         Fără licenţă de funcţionare
         În cursul anului 2011, licenţa de funcţionare a societăţii a fost retrasă, afirmă surse din poliţie, însă societatea a continuat să funcţioneze. Deşi semnalate, ilegalităţile nu au atras niciun control din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean, unde Ştef a făcut scandal în ziua anunţului potrivit Folda şi-a pierdut licenţa. 
         Sediul societăţii Folda Security Group figurează pe strada Rîndunelelor (locuinţa preşedintelui Ştef) însă sediul real al societăţii este situat pe strada Grigore Ureche. Indiferent pe care dintre firmele controlate de Ştef sunt angajaţi, oamenii merg la lucru pe strada Grigore Ureche, sediul întregului grup de firme.
         Niciunul dintre foştii angajaţi ai firmei nu şi-a primit actele pentru perioada în care au fost angajaţi, şi n-au putut, în urma acestui abuz, să obţină indemnizaţii de şomaj. Nici aceste aspecte nu au fost verificate de ITM.
Contabilitate şi protecţionism cu picioare în Inspectoratul de Poliţie Judeţean Satu Mare

         Casa de pe Rîndunelelor a lui Ştef a fost şi ea reparată pe banii Folda, din aceiaşi bani fiind achitate integral şi facturile de utilităţi ale imobilului, fapt de asemenea ilegal. Potrivit informaţiilor care ne-au parvenit, lucrările de reabilitare de la sediul Camerei de Comerţ Satu Mare, în care ex-ministrul Ovidiu Silaghi, înrudit prin alianţă cu Ştef (fiind căsătoriţi cu două surori) a deţinut şi continuă să deţină funcţii, ar fi fost şi ele efectuate pe banii negri ai Folda.
         Toate aspectele care relevă evaziunea fiscală au fost coordonate în mod direct de Adrian Ştef şi poartă, în documente, semnătura Claudiei Avram, contabila Folda şi cumnata lui "Ţuţu" Ţîrtiu, la un moment dat şef al Poliţiei Municipiului Satu Mare.
         Afacere evazionistă cu City Hotel
         Sistemele de securitate de la City Hotel Satu Mare, situat pe strada Vasile Lucaciu, executate de aceeaşi Folda Security Group, ar fi fost şi ele achitate la negru, singura tranzacţie efectuată legal în contractul încheiat cu omul de afaceri Paul Caziuc, decţinătorul City Hotel, fiind partea de control acces hotelier.
         Suma a fost virată în Germania din contul deţinut la BRD de Marian Rîşnoveanu, întrucât fiorma germană ceruse tranzacţie bancară pentru achiziţia componetelor. Urmele transferului de bani se regăsesc în conturile BDR şi sunt sunt singurele activităţi financiare legale din contractul Folda - City Hotel. Restul s-a făcut la negru.
         FOLDA SECURITY ROMÂNIA - Muncă la negru, evaziune fiscală, contracte cu dedicaţie, subcontractări şi facturi false
         Folda Security România este o altă firmă din grup prin care preşedintele Ştef sifonează milioane de lei de la stat. Şi aici, peste 80% dintre angajaţii pe pază au figurat angajaţi la 4 ore pe zi, în condiţile în care lucrează în schimburi de 12 cu 24 de ore. Cei care au refuzat această variantă de plată au fost concediaţi.
         O reclamaţie depusă la ITM în 2010 de un fost angajat a avut drept urmare un control de formă, în care a fost verificat doar contractul de muncă al reclamantului. Celelalte au fost ignorate, în pofida faptului că schema de plată a fost identică pentru majoritatea angajaţilor societăţii. (Vom reveni cu amănunte)
         Suveicile din mafia firmelor de securitate
         Pentru a evita privirile indiscrete, tot mai întrebătoare, pentru contractele încheiate de Folda cu statul, preşedintele CJ Adrian Ştef foloseşte paravane şi subcontractări. De la apariţia lui Ştef în Consiliul Judeţean, în anul 2008, procedura a fost urmată în toate contractele de pază atribuite de CJ pentru sediul Palatului Administrativ şi pentru instituţiile subordonate, inclusiv în cel pentru asigurarea pazei la Groapa Ecologică.
         La Groapa Ecologică, contractul a fost atribuit iniţial tot societăţii Folda. După doar patru zile, paza a fost "cedată" către Beta Security. Ştef n-a pierdut însă banii, nici aici, nici în celelalte contracte unde s-a folosit de schemă. Banii au ajuns la Ştef prin contracte fictive încheiate între societăţile paravan - de obicei Beta Security, dar şi Big Security, care a participat la selecţiile de oferte din perioada 2008 - 2012 ilegal, fără certificare ISO, faptă penală - şi societăţile din grupul Folda. Ştef neagă că ar conduce Folda Security România, însă maşinie societăţii au livrat ani la rândul, săptămânal, carne de la Ave Impex, unde a fost (şi se pare că mai este anajat) unchiul lui Adrian Ştef, către locuinţele familiei: 25 kg către cea a mamei preşedintelui Ştef, alte cantităţi fiind livrate la casa de pe Rîndunelelor a lui Ştef, la familia ex-ministrului  Ovidiu Silaghi, cumnatul lui Ştef. În fiecare an, carnea servită de Ştef la ziua lui de naştere provine de la abatorul Ave Impex, fiind livrată cu maşinile Folda Security România (80 kg la ziua de naştere din 2011).  
         Facturi false
         Un control încrucişat efectuat în 2010 - 2011 a scos la iveală 10 facturi false emise de Folda către o societate băimăreană, control rămas fără consecinţe. Fără a fi avut vreun contact cu Folda, reprezentanţii societăţii băimărene au aflat de la Finanţe că au încasat peste un milion de lei de la Folda. Facturile emise de Folda nu erau nici măcar trecute în ordine cronologică în contabilitate, afirmă un fost director din instituţie. Chelutuielile au fost inventate, banii fiind direcţionaţi, în fapt, spre campania electorală a PNL.
         Potrivit informaţiilor care ne-au parvenit, furnizate din interiorul companiei de securitate, între grupul de firme Folda şi ASG Security Logistic, firma bucureşteană condusă de Ion Bălan, fiul fostului realizator TV Sorin Ovidiu Bălan, unde poliţiştii au efectuat descinderi verificînd o evaziune fiscală de 3 milioane de lei, singura diferenţă este suma de bani sifonată. La Satu Mare, banii sunt mai mulţi.
         ASG Security Logistic, imaginea din oglindă a grupului Folda Security
         Poliţiştii au descins miercuri, 5 iunie, efectuînd cinci percheziţii domiciliare şi 25 de verificări la obiective monitorizate de o firmă de pază al cărei administrator este suspectat că a înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive, prejudiciul produs fiind de peste trei milioane de lei. Controalele au vizat firma de pază ASG Security Logistic, al cărei administrator este Alexandru Ion Bălan, fiul fostului realizator TV Sorin Ovidiu Bălan.
         Imaginea din oglindă
         Potrivit informaţiilor postate pe site-ul ASG Security, societatea a încheiat recent contracte cu Regia Autonomă Monitorul Oficial - pentru paza unui obiectiv, cu patru agenţi, pe o perioadă de un an, cu Spitalul Universitar de Urgenţă Elias - pentru paza a două obiective, cu 32 de agenţi, pe o perioadă de un an şi pentru paza în Parcul Tineretului - zona Palatul Copiilor, cu 12 agenţi, tot pentru un an. Potrivit sursei citate, firma a încheiat contracte de pază şi cu "numeroase unităţi de învăţământ", cu Spitalul de Urgenţă "Prof. Dr. Dimitrie Gerota", Aeroclubul României, SISE Electrica Muntenia Nord, etc.
Contractele de pază încheiate de firma bucureşteană sunt similare celor încheiate de grupul de firme Folda, care au vizat paza a zeci de obiective din Satu Mare şi din afara graniţelor judeţului. Potrivit estimărilor Gaetei de Satu Mare, Grupul Folda a prejudiciat bugetul cu 500.000 de euro anual, prin contracte cu dedicaţie atribuite fără licitaţie, pe bază de "selecţie de ofertă", dar şi prin angajarea muncitorilor "la negru". (Vom reveni cu amănunte)

         Portret de lider corupt
         Adrian Ştef îşi datorează ascensiunea politică fostului ministrul Ovidiu Silaghi. Ştef a absolvit o facultate de educaţie fizică şi sport şi a devenit cunoscut ca director al clubului de karate Zanshin (are centura neagră la karate) şi ca patron al grupului de firme de protecţie şi pază Folda Security. Silaghi i-a rezolvat în perioada 2005-2008 contracte grase prin intermediul foştilor preşedinţi ai consiliilor judeţene Satu Mare şi Cluj. În 2007, Silaghi i-a rezolvat cumnatului său o finanţare nerambursabilă pentru firma Ştef &CO. Adrian Ştef a fost cercetat pentru afaceri cu vize pentru statele din Occident. Clienţii de vize, în mare majoritate oșeni, erau prezentanți ca sponsori și luptători ai clubului Zanshin. Folda a păzit şi la Cluj obiective importante (Nokia, Tetarom) dar a pierdut contractele după ce a numit responsabil pe afacerile derulate la Cluj un top-model care avea doar 19 ani.

 

Sursa foto: pnl.ro

SATU-MARE
Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Permisele auto se vor putea obține și online. Propunere a șefului MAI
Ministrul Afacerilor Interne a realizat un proiect de ordin care aduce...
 
Rezerviștii sunt chemați la unitățile militare pentru un exercițiu de mobilizare
În această săptămână, un amplu exercițiu de mobilizare se efect...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
ANAF: Dacă nu ți se dă bon la frizerie, poți cere să fi tuns gratuit!
ANAF continuă campania de conformare voluntară în domeniul servicii...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Autobuzele etajate vor fi scoase pe traseu, în Constanța, pentru minivacanța de Paște
CONSTANTA
» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CLUJ
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0