Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ECONOMIE
Adaugat: 27 Iulie 2013    Actualizat: 27 Iulie 2013

Miza rectificării bugetare. Cine va avea de suferit pentru gaura de 1,2 miliarde de euro de la venituri

 

         În prima jumătate a acestui an, statul a încasat cu 5,4 miliarde de lei, echivalentul a 1,2 miliarde de euro, în minus faţă de suma asumată de Guvern în programul de venituri şi cheltuieli pe 2013, reiese din datele Ministerul Finanţelor Publice (MFP).
         Pentru a se încadra în ţinta de deficit de 2,4% din PIB, Executivul a tăiat în primele şase luni circa 6 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) de la cheltuieli, în special de la investiţii, dar şi de la fonduri europene, o tăiere "naturală" având în vedere că o parte dintre programele operaţionale au fost blocate în prima parte a anului.
         La rectificarea bugetară care se va afla miercuri pe masa Guvernului, Executivul va decide cum vor fi reîmpărţiţi banii şi cine va avea de suferit, în condiţiile în care trebuie alocate resurse financiare pentru reducerea TVA la pâine şi achitarea corecţiilor impuse de Comisia Europeană.
         Câţi bani trebuia să încaseze statul
         În primul semestru, veniturile bugetului general consolidat s-au ridicat la 97,5 miliarde de lei, echivalentul a 21,9 miliarde de euro, în creştere cu 4,8% faţă de semestrul I din 2012, dar cu 5,2% mai puţin faţă de ţinta asumată, de 102,9 miliarde de lei (23,1 miliarde de euro).
         Mai mult, banii încasaţi de stat s-au situat la un nivel similar, ca procent din PIB, cu cel consemnat în 2012. Astfel, în primele şase luni, veniturile bugetului general consolidat au reprezentat 15,6% din PIB, cu doar 0,3 puncte procentuale mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
         Guvernul se aşteaptă să încaseze anul acesta venituri de 209,2 miliarde de lei (47 de miliarde de euro), mai exact de 33,6% din PIB.
         Din execuţia bugetară pe primul semestru reiese însă că ritmul de creştere al veniturilor, de 4,8% în primele şase luni, este aproape două ori mai mic decât cel consemnat anului trecut, când statul a încasat în primele şase luni venituri în creştere cu 8,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011.
         Lupta împotriva evaziunii fiscale, la pământ
         În ceea ce priveşte lupta împotriva evaziunii fiscale, rezultatele încasărilor din TVA arată că aceasta a stagnat.
         Veniturile din TVA, a doua cea mai importantă componentă a veniturilor bugetare (după contribuţiile de asigurări care s-au menţinut la un nivel similar celui din 2012, de 4,3% din PIB), au fost de circa 24,2 miliarde de lei (5,4 miliarde de euro), în creştere cu 2,3% faţă de primul semestru al anului trecut.
         Cu toate acestea, ritmul de creştere al veniturilor din TVA a fost de patru ori mai mic decât cel din 2012, când încasările din taxa pe valoare adăugată au crescut în primul trimestru cu 9,5% faţă de trimestrul I din 2011.
         Ca pondere în PIB, veniturile din TVA s-au situat în prima jumătate a acestui an la nivelul de 3,9% din PIB, acelaşi cu cel consemnat anul trecut.
         O analiză realizată de compania AT Kearney arată că bugetul de stat va pierde în 2013 circa 22 de miliarde de euro din cauza economiei subterane, nefiscalizate, suma reprezentând taxe, impozite şi contribuţii neîncasate.
         Încasări slabe din impozitul pe profit
         Încasările din impozitul pe profit s-au redus cu 5,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012, la 5,4 miliarde de lei (1,2 miliarde de euro), "în principal ca urmare a regularizării plăţilor efectuate de băncile comerciale", se arată nota privind execuţia bugetară.
         Anul trecut, spre exemplu, în primele şase luni, veniturile din impozitul pe profit, de 5,7 miliarde de lei (1,27 miliarde de euro), au fost cu 7,7 procente mai mari decât cele înregistrate în aceeaşi perioadă din 2011.
         Încasările din impozitul pe venit şi contribuţiile de asigurări sociale au crescut cu 9,3%, respectiv 4,3%, ca urmare a reîntregirii salariilor personalului bugetar şi a majorării salariului minim, la începutul lunii februarie.
         Guvernul nu a atins nici după şase luni ţinta pentru fonduri europene
         În primul trimestru din 2013, veniturile totale ale bugetului general consolidat au fost cu 7,3% mai mici decât cele din programul guvernului, respectiv de 47 de miliarde de lei, echivalentul a 10,5 miliarde de euro, la cursul de 4,45 lei/euro, curs pe care a fost fundamentat bugetul pe 2013, reiese din raportul privind execuţia bugetară pe primele trei luni ale anului.
         Cele mai importante scăderi faţă de program s-au înregistrat la veniturile din impozitul pe profit şi la cele din fonduri europene, tendinţă care a continuat şi în trimestrul doi al anului.
         Mai exact, statul a încasat în primul trimestru 2,9 miliarde de lei (0,6 miliarde euro) din impozitul pe profit, cu 0,6 miliarde de lei mai puţin decât în program.
         Totodată, în programul din trimestrul I 2013, nivelul asumat al sumelor de la UE în contul plăţilor a fost de 3,4 miliarde de lei, însă din execuţia bugetară reiese că, după primele trei luni, suma a ajuns la un miliard de lei, gradul de realizare al ţintei fiiind astfel de 30%.
         În următoarele trei luni, respectiv în trimestrul doi al anului, acestea au crescut cu încă 2 miliarde de lei. Practic, după jumătate de an, guvernul nu a reuşit să atingă nici măcar ţinta pentru ianuarie-martie, ratând la o diferenţă de 0,4 miliarde de lei.
         Investiţiile au fost tăiate pentru a compensa veniturile sub aşteptări
         În prima jumătate a acestui an, cheltuielile bugetului general consolidat s-au ridicat la 104,1 miliarde de lei (23,3 miliarde de euro), respectiv 16,7% din PIB, în creştere cu 4,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
         Suma este cu circa 6 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro) mai mică decât cea din program, reiese din datele Finanţelor.
         Ritmul de creştere al cheltuielilor bugetare a fost cu un punct procentual mai ridicat decât cel din semestrul I din 2012, când acestea au crescut cu 3,3% faţă de primul semestru din 2011. Cea mai semnificativă creştere s-a înregistrat la cheltuielile de personal, de 18%, pe fondul reîntregirii salariilor din sectorul public.
         Investiţiile statului, respectiv cheltuielile de capital, au ajuns la nivelul de 7,1 miliarde de lei (1,5 miliarde de euro), echivalentul a 1,1% din PIB, în scădere cu 9,8% faţă de primul semestru din 2012, când acestea s-au ridicat la 7,8 miliarde de lei (1,7 miliarde de euro), respectiv 1,3% din PIB.
         Cheltuielile de capital, alături de cheltuielile aferente programelor cu finanţare rambursabilă sunt cele mai importante segmente în care, în primele trei luni, s-au înregistrat cheltuieli mai mici decât cele din program, investiţiile fiind practic sacrificate pentru a compensa veniturile slabe la bugetul general consolidat.
         Corecţii financiare de 800 de milioane de euro
         Guvernul a decis să suporte de la buget corecţii financiare în valaore de circa 100 de milioane de euro, 22,4 milioane de euro, la rectificarea de la finele lunii. Corecţiile au fost impuse de Comisia Europeană în urma neregulilor care au dus la presuspendarea Programului Operaţional de Mediu.
         Comisia a presuspendat în a doua parte a anului trecut cinci programe operaţionale. Costurile pe care România trebuie să le suporte se referă atât la neîncasarea banilor europeni din perioada de presuspendare, cât şi la plata unor corecţii în valaore totală de 800 de milioane de euro.
         Aceşti bani nu trebuie plătiţi propriu-ziu, ci vor fi reţinuţi din sumele pe care Comisia Europeană le trimite României sub formă de plăţi pentru proiectele cu finanţare din fonduri rambursabile.
         Practic, guvernul va aloca de la buget banii pe care Comisia nu îi va mai trimite României.
         Reducerea TVA la pâine
         Guvernul şi-a asumat reducerea TVA pe tot lanţul la pâine, de la 24% la 9%, începând cu luna septembrie.
         Pentru proiectul care nu are susţinerea Fondului Monetar Internaţional (FMI) ar trebui să fie alocată suma de 250 de milioane de lei, circa 56,1 milioane de euro.
         Un document elaborat de Finanţe în luna mai arată că reducerea TVA la pâine ar genera un impact bugetar negativ semnificativ şi, deşi "cel puţin teoretic" poate crea premise de diminuare a evaziunii în următorii ani, pe termen scurt trebuie găsite alte surse de venit care să compenseze pierderea imediată, potrivit Mediafax.
         Poliţiştii ameninţă cu greva dacă li se reduc fondurile la rectificare
         Ministrul Afacerilor Interne (MAI) le-a promis sindicaliştilor din Poliţie că îşi va da demisia dacă la rectificarea bugetară nu va obţine fonduri mai mari pentru parcul auto.
         Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) susţine însă că bugetul MAI ar urma să fie redus. SNPPC i-a cerut public premierului Victor Ponta o analiză atentă pentru a nu declanşa o "ripostă publică".
         Sindicaliştii de la Metrorex şi de la RATB au ameninţat, de asemenea, cu greva generală dacă la rectificare nu le vor fi respectate revendicările salariale şi cele legate de condiţiile de muncă.
         Totodată, ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat pentru Mediafax că va solicita fonduri suplimentare de 25 de milioane de lei (5,6 milioane de euro) la rectificare pentru unele cheltuieli salariale, dar şi pentru Festivalul "George Enescu" (1 - 28 septembrie) şi pentru suplimentări în programul naţional de restaurare a unor monumente.


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Permisele auto se vor putea obține și online. Propunere a șefului MAI
Ministrul Afacerilor Interne a realizat un proiect de ordin care aduce...
 
Rezerviștii sunt chemați la unitățile militare pentru un exercițiu de mobilizare
În această săptămână, un amplu exercițiu de mobilizare se efect...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
ANAF: Dacă nu ți se dă bon la frizerie, poți cere să fi tuns gratuit!
ANAF continuă campania de conformare voluntară în domeniul servicii...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
INGRIJIREA TENULUI
 
Produse care, folosite pe ten, provoacă iritații și acnee

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Autobuzele etajate vor fi scoase pe traseu, în Constanța, pentru minivacanța de Paște
CONSTANTA
» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL CLUJ
 
Urmează să se pregătească șantierul pentru Spitalul Regional de Urgență Cluj

» 19 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BISTRITA NASAUD
 
O nouă parcare se amenajează în Bistrița: „Continuăm în ritm susținut...”

» 18 Aprilie 2024 | Comentarii 0