Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 02 Noiembrie 2019

        Inspectorii de la Inspecția Judiciară s-au săturat să fie atacați de magistrați cercetați disciplinar sau de simpli băgători de seamă care se dau mari apărători ai judecătorilor și procurorilor ajunși în disciplinar, și reacționează la acuzații de genul că IJ este o structură opresivă sau că cercetează după bunul plac, ori alte aberații notează Lumea Justiției.

 

        Unul dintre atacurile către Inspecția Judiciară a venit din partea membrului CSM, judecătorul Bogdan Mateescu, zis Bobiță Matilet, acesta a afirmat că IJ are un procent uriaș de `achitări`, de fapt voia să spună acțiuni disciplinare respinse sau anulate, iar din această cauză se impune demiterea inspectorului șef al IJ, judecătorul Lucian Netejoru. Inspecția Judiciară a transmis o scrisoare deschisă în care denunță „utilizarea insistentă a modalităților de dezinformare” care au ca efect „exercitarea unor presiuni”, mai spune sursa citată.

 

        „Atacurile susținute la adresa Inspecţiei Judiciare, concentrate pe ideea asimilării sale cu o structură opresivă, precum şi pe evaluarea trunchiată a activităţii desfăşurate de inspectorii judiciari, ne obligă să abandonăm rezerva ce caracterizează comunicarea noastră publică şi să ne exprimăm deschis îngrijorarea cu privire la posibilele efecte ale acestei atitudini ostile, manifestată, din păcate, şi de unii membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. 

        Încercările repetate de asimilare a Inspecţiei Judiciare cu o structură opresivă sunt deosebit de grave; simpla lecturare a legii permite oricui să observe că inspectorii judiciari nu pot să dispună nicio măsură privind drepturile judecătorilor şi procurorilor sau în legătură cu cariera acestora. IJ este o componentă importantă a mecanismului de autoreglare al Autorităţii Judecătoreşti, în acest sens fiind şi principiile fundamentale care guvernează activitatea acesteia. Aria de competenţă a IJ se întinde atât cu privire la aspecte de ordin particular ale activităţii şi conduitei judecătorilor şi procurorilor, cât şi de ordin general, ce vizează activitatea instanţelor şi parchetelor. 

        Este regretabil că unele ``evaluări`` ale activităţii de inspecţie judiciară ignoră independenţa inspectorilor judiciari şi, deopotrivă, independenţa operaţională a IJ, fiind lezate astfel valori pe care legea le ridică. Desconsiderarea efortului pe care îl depunem pentru efectuarea verificărilor necesare soluţionării tuturor lucrărilor de inspecţie, prin raportare exclusivă la unele aspecte particulare, cu pondere vizibil redusă în ansamblul activităţii noastre şi cu privire la care se utilizează termeni improprii precum ``eşecuri`` sau ``achitări``, este de natură să erodeze încrederea în activitatea Inspecţiei Judiciare. Ceea ce nu se spune niciodată în intervenţiile publice denigratoare la adresa noastră este că activitatea pe care o desfăşurăm este complexă şi presupune un volum de muncă semnificativ, fapt ce rezultă neechivoc din disproporţia dintre numărul inspectorilor judiciari şi cel al judecătorilor şi procurorilor din România. 

        Utilizarea insistentă a modalităţilor de dezinformare la care ne-am referit are ca efect exercitarea unor presiuni asupra Inspecţiei Judiciare şi atragerea acesteia în zone străine principiilor care guvernează activitatea sa îngreunând realizarea scopului pentru care a fost înfiinţată şi funcţionează” se arată în scrisoarea celor 52 de inspectori judiciari.

 

 

Sursa foto: ://www.ziuaconstanta.ro/stiri/deschidere-editie/lia-savonea-a-fost-aleasa-presedintele-csm-a-judecat-dosarul-retrocedarilor-si-a-condamnat-definitiv-un-fost-sef-al-garzii-financiare-constanta-679071.html


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
A fost promulgată legea care interzice vânzarea băuturilor energizante minorilor. Amenzi pentru operatorii economici care nu vor respecta prevederile
Președintele Iohannis a promulgat luni legea care interzice vânzarea...
 
Un senator PNL solicită ANRE să ia măsuri față de „atitudinea batjocoritoare a Electrica”
Senatorul Vlad Pufu solicită ANRE să facă verificări la compania d...
 
Adelina Pestrițu spune ce părere are soțul ei că și-a scos silicoanele: Rezultatul o să fie cel la care visez
Adelina Pestrițu și-a scos, în urmă cu 3 săptămâni, implanturil...
 
Este oficial! Examenul teoretic pentru permisul de conducere se va putea susține oriunde în țară
Examenul teoretic pentru permis se va putea da în orice localitate, n...
 
ANPC, recomandare pentru clienții unei bănci: Să meargă și să-și recupereze banii
„Le recomandăm să se prezinte la bancă pentru a intra în posesia...
 
Ministrul Sănătății, despre procesul cu Pfizer: N-am mai vrut să luăm un vaccin la care eficiența era total diferită
Alexandru Rafila a vorbit despre procesul pe care compania Pfizer l-a ...
 
Un fost rival al lui Putin spune că acesta este capabil să folosească arma nucleară pentru a câștiga în Ucraina
Mihail Hodorkovski susține că Putin poate folosi arma nucleară dac...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
Circulație închisă, timp de 2 zile, pe Valea Prahovei

» 19 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SHOWBIZ
 
Lili Sandu a vorbit despre relația cu Bogdan Stelea: Eram un copil care i-a dăruit inima...

» 18 Martie 2024 | Comentarii 0
 
DIETA & FITNESS
 
Trei sfaturi simple pentru a reduce consumul de carbohidrați

» 19 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Cinci lucruri interesante despre singura cetate din România construită pe un con vulcanic

» 18 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Situație cu iz penal la Piața Centrală din Câmpina. Consilier local: Domnule viceprimar, raportul ăsta e un fals!

» 18 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Un Centru pentru Persoane Vârstnice și 16 stații de încărcare a mașinilor electrice, cele mai noi investiții care se vor face în Câmpina

» 15 Martie 2024 | Comentarii 0