Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
EDUCATIE
Adaugat: 10 Iulie 2013

Justiţiarul din învăţământ. Un profesor denunţă şpăgile de la Liceul Energetic Turceni

 

         Un profesor de la Grupul Şcolar Industrial Energetic Turceni a găsit o metodă inedită de a pune punct corupţiei şi abuzului în rândul colegilor săi, înregistrând elevii care povestesc detaliat despre şpaga pe care o dau dascălilor şi despre bătăile primite ca şi corecţie, postând apoi înregistrările pe internet. Blogul personal al tânărului profesor este plin de înregistrări, pe care ar trebui să le asculte şi cei de la Inspectoratul Şcolar, pentru a fi la curent cu modul în care dascălii de la Turceni îşi suplimentează serios veniturile, profitând mai ales de pe urma celor care lucrează în străinătate, dar vor să-şi definitiveze şi studiile, urmând cursurile la fără frecvenţă.
         „Mi-a dat la palmă cu pânza de bomfaier”
         Gheorghe Pănescu predă, de câţiva ani, economia, la liceul din Turceni, dar nu se rezumă doar la a-ş iface meseria, ci se implică ori de câte ori are impresia că ceilalţi profesori din liceu încalcă conduita. Această atitudine a profesorului este meteahnă veche, el tulburând apele de nenumărate ori şi la alte şcoli la care a lucrat.
         La Turceni, de critica şi expunerea publică a lui Pănescu n-au scăpat nici măcar elevii care nu de puţine ori au fost catalogaţi de către dascălul lor de economie pe blogul personal, însă colegii de breaslă rămân preferaţii lui Pănescu. Ultima postare de pe blogul acestuia îl are ca subiect principal pe Ion Râpeşi, maistru la unitatea şcolară unde profesează şi Gheorghe Pănescu. Râpeşi a fost reclamat de către Penescu chiar la Ministerul Învăţământului, că încalcă regulamentul de funcţionare a unităţii şcolare, petiţia ajungând în cele din urmă a fi analizată de către conducerea Grupului Şcolar Turceni, care l-a sancţionat pe profesorul de economie că nu şi-a susţinut acuzele cu dovezi.
         Conflictul a fost mutat, la un moment dat, în instanţă şi de aici şi până la a deveni subiect de blog pentru Râpeşi n-a mai fost decât un pas. În postarea pe care Pănescu o prezintă pe blogul personal, o elevă trasă de limbă meşteşugit povesteşte despre cum Râpeşi se comportă urât, cum înjură şi face mereu scandal. Fata admite că maistrul înjură doar băieţii, dar povesteşte şi despre cum a fost şi ea victima nervilor lui Râpeşi, în momentul în care n-a ascultat o recomandare a acestuia şi a părăsit atelierul şcolar, fără acordul lui: „Am luat şi eu la palmă cu pânza de bomfaier, pentru că ne-a zis să stăm în atelier, iar eu am ieşit. M-a durut, am plâns. Mi-a dat două pânze de bomfaier la palmă”.
         Adolescenta recunoaşte în faţa lui Pănescu că maistrul mai altoieşte din când în când şi câte un elev, dar: ”Nu mă bag, chiar nu vreau să comentez. Oricum, are mâna grea, am văzut când mi-a dat la palmă”. Fără a mai aminti numele maistrului apărut doar în discuţia telefonică cu eleva, Pănescu se mulţumeşte doar să mai comenteze, referindu-se la conducerea liceului: „Nu de puţine ori, aceşti conducători vor apăra şi vor tolera chiar şi pe acele mizerii umane care manifestă un comportament agresiv”.
         „I-am dat profesorului 250 de euro”
         Profesorul Ion Pasăre ocupă un spaţiu important pe blogul lui Pănescu, fiind postată o înregistrare de peste 40 de minute, în care o tânără vorbeşte despre cum i-a plătit dascălului 250 de euro, pentru a-i lămuri situaţia şcolară, după ce lipsise întreg semestrul I, fiind plecată la muncă în Italia. Femeia spune că a preferat să nu vină la şcoală în semestru I al anului şcolar 2009-2010, considerând că o va costa mai puţin cumpărarea notelor, cu ajutorul lui Ion Pasăre, decât drumul până în ţară. Când s-a întors acasă, a vorbit cu Pasăre, care i-a spus că va rezova situaţia şi că o va costa 250 de euro. „I-am dat 250 de euro. Îmi dăduse numărul de cont şi adresa, unde să-i virez bani,i dar până la urmă i-am dat în mână. I-am dat banii şi nu a făcut nimic şi mai am şase cunoştinţe care au făcut la fel. El face nişte asigurări şi spunea de obicei că se rezolvă, dacă faci asigurare la el, iar după aceea îţi lua banii şi nu mai facea nicio asigurare. Cunosc trei fraţi care i-au dat 25 de milioane, eu şi un alt băiat i-am dat câte 10 milioane”.
         Tânăra susţine că după semestrul II, când a venit la cursurile fără frecvernţă pe care le urma şi n-a avut nevoie de ajutorul lui Pasăre, a aflat că situaţia sa de pe semestrul I nu s-a rezolvat şi că este repetentă. I-a cerut explicaţii profesorului, care s-a scuzat că n-a putut face nimic la momentul respectiv, pentru că nu s-a înţeles cu doi colegi, care trebuia să-i acorde note, aşa că va trebui că repete anul. Ea se consideră norocoasă că a venit totuşi la timp şi a reuşit să fie înscrisă din nou la şcoală, spunând însă că alţi colegi n-au fost aşa norocoşi şi nu s-au ales decât cu paguba.
         După cum susţine aceeaşi tânără, profesorul Pasăre nu este singurul pus pe căpătuială din familia sa, soţia acestuia, dascăl la rândul său, a editat o carte, pe care a vândut-o elevilor cu 300.000 de lei vechi, iar în unele cazuri, cei care au plătit-o nici n-au mai primit-o.
         Interlocutoarea lui Gheorghe Pănescu spune că o importantă sursă de venit pentru profesorii de la Turceni este şi atestatul pe care cei din clasele terminale îl susţin. Aşa cum s-a întâmplat şi în cazul ei, dascălii le indică elevilor să nu îşi conceapă singuri atestatele, ci să le cumpere pe cele făcute de profesori: ”pentru că după aia, tot cu noi le susţineţi”. În cazul ei şi al colegilor ei, acest atestat a costat 1.300 de lei de persoană.
         Subiectul a fost mediatizat în presa locală, în urmă cu trei ani, la vremea respectivă apărând în cataloage unele note modificate şi o poveste cu asigurări. Numele vehiculat atunci a fost al directorului din acea perioadă, Ion Pasăre. Inspectoratul Şcolar Judeţean a demarat o anchetă, la scurt timp după ce povestea a devenit publică, însă rezultatele acesteia n-au mai apărut niciodată.


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Medic: Valul 4 vine pentru că urmează după valul 3
Medicul Emilian Imbri susține că virusul este plecat acum din Român...
 
Chirițoiu: Diferențele de preț la factura de electricitate, pentru cei care nu încheie contractele noi, vor fi destul de mari
Șeful Consiliului Concurenței a vorbit despre liberalizarea pieței ...
 
Director ANM, despre cum va fi vremea în iulie și august: În medie, mai sărace în precipitații decât iunie
Elena Mateescu răspunde la o întrebare care se află pe buzele tutur...
 
Deputat: CFR SA, afectată de managementul habarnist al ministrului Drulă!
Deputatul Marian Mina îl critică pe ministrul Transporturilor, Căt...
 
CNSU a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a actualizat lista ...
 
Alte promisiuni de la autorități: Accesul la analizele decontate, mai ușor de la 1 iulie
Autoritățile promit că vor facilita accesul românilor la analizele...
 
Arafat: Vaccinarea reduce riscul unei forme grave chiar și în privința variantei indiene
Șeful DSU spune că vaccinarea reduce riscul dezvoltării unei forme ...
 
Ministrul Muncii, despre creșterea alocațiilor: Un copil are nevoie de servicii integrate, de asistență medicală, de consiliere școlară ca să fie ajutat cu adevărat
Ministrul Muncii, Raluca Turcan, spune că Guvernul plătește 1% din ...
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Feli, victima bullying-ului! Cum a trecut artista peste momentele neplăcute

» 21 Iunie 2021 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Trenurile CFR ar putea fi închiriate în regim de charter

» 21 Iunie 2021 | Comentarii 0
 
DIETA & FITNESS
 
Gustări sănătoase, bune de luat între mese pentru un plus de energie

» 21 Iunie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Trans-Salina, un nou drum din România cu peisaje de vis

» 21 Iunie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BRAILA
 
George Caranica și-a dat demisia din funcția de consilier local al municipiului Brăila

» 21 Iunie 2021 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BACAU
 
Ce spune primarul Viziteu după ce instanța a respins cererea de contestare a bugetului înaintată de Prefectura Bacău

» 18 Iunie 2021 | Comentarii 0