Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ECONOMIE
Adaugat: 13 Iulie 2013

Impozitul forfetar ar putea afecta grav firmele care nu isi vor putea permite sa il plateasca sustin hotelierii

 

         Hotelierii cred ca impozitul forfetar propus de ministrul Maria Grapini va fi unul suplimentar si nu va inlocui taxele pe profit sau pe cifra de afaceri, asa cum promite ministrul delegat pentru IMM si Turism, ceea ce va afecta firmele, care nu il vor putea plati, si avantajeaza societatile care lucreaza la negru.

         "Ne vom trezi cu un nou impozit, suplimentar, care va afecta direct rezultatul operational si care nu ne va scuti de celelalte taxe, impozite si contributii de tot felul, stipulate de legislatia in vigoare", se arata intr-un comunicat al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR) preluat de agentia MEDIAFAX.Potrivit federatiei, calculul facut de reprezentantii statului pentru impozitul forfetar a pornit de la o analiza fractionata, indicandu-se ca baza de calcul un impozit pe profit "datorat sau colectat" in 2011, impartit la numarul de locuri de cazare evaluate ca ar fi fost disponibile in anul 2011. Impartirea a condus la un cuantum de 55 de euro pentru un loc de cazare in camera, ca baza de impozitare sugerata."O intrebare secundara, de ce oare baza de impozitare nu s-a calculat in lei, moneda noastra nationala, veniturile la care se face referinta fiind in lei? Va cuprinde Codul Fiscal referiri la euro?

         Daca vinzi o camera pentru clienti corporate, o vinzi in regim single, nu poti sa obligi pe nimeni sa mai stea in camera cu cineva, iar cand o vinzi pentru clienti leisure, atunci poti sa speri ca o camera cu doua paturi (insa majoritatea camerelor din unitatile de cazare au pat matrimonial) chiar va gazdui doua persoane desi, de multe ori, clientii opteaza pentru contrariu in cazul in care nu calatoresc cu familia", a spus Radu Enache, presedintele FIHR.El a spus ca unitatea de masura pentru industrie este camera, si nu locul in camera, iar dubla ocupare a unei camere nu se taxeaza dublu, ci pana la maxim de 1,2 ori din tariful negociat.Ministrul delegat pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a declarat ca impozitul forfetar va fi stabilit ca o suma fixa, in functie de anumiti indicatori pentru fiecare domeniu de activitate, urmand ca firmele sa plateasca mai putin decat daca ar aplica cota de 16% pe profit sau de 3% pe venit.

         Ea a afirmat ca firma respectiva nu mai plateste alt impozit, nici macar 16% impozit pe profit, aratand ca poate face profit "cat vrea", pe care poate sa-l investeasca mai departe sau sa acorde dividende. Impozitul forfetar, care ar urma sa fie introdus de la 1 iulie, va viza doar unele servicii, precum pensiuni, hoteluri, restaurante, saloane de infrumusetare sau spalatorii auto.Impozitul va fi calculat in cazul structurilor de cazare printr-o formula care ia in calcul amplasamentul (rural sau urban), zona (in cazul Bucurestiului), sezonalitatea, gradul de ocupare, numarul de stele si numarul de camere.

         "Este oare nevoie de o noua impartire a contribuabililor din turism, care de altfel sunt in general societati comerciale, pe categorii de active precum hotel, motel, pensiune, vila, etc., si acestea pe o categorisire de numar de paturi, scaune, localizare teritoriala si apoi sezoniera? Poate fi, de pilda un hotel functionind intr-un municipiu mai contribuabil decat unul functionind in mediul rural sau este mai contribuabil in functie de sezon sau relieful din apropiere?", afirma Enache.

         El spune ca un alt argument "extrem de puternic" pentru introducerea noului impozit este crearea de noi locuri de munca si diminuarea muncii la negru."Ni se propune, din partea acelorasi specialisti elaboratori de studii, diminuarea «cu 0,5 % a valorii impozitului pentru fiecare nou angajat cu norma intreaga declarat in plus fata de numarul mediu de salariati aferenti anului anterior». Asadar, cei care au fost corecti pana acum si au avut toti angajatii declarati si inregistrati corect si pentru care au platit taxe si contributii vor fi chiar defavorizati in comparatie cu cei care pana acum utilizau munca «la negru» sau «la gri»", a mai spus presedintele federatiei hotelierilor.

         Hotelierii spun ca desi au primit asigurari ca s-au facut simulari, cu rezultate favorabile aplicarii impozitului forfetar, acestea nu le-au fost niciodata prezentate. Ei se tem ca IMM-urile vor fi grav afectate, neavand nici macar venituri pentru a plati impozitul, iar "implementarea negandita sub toate aspectele si corelatiile" va conduce la tratamente discriminatorii si inechitabile, fara garantia eliminarii evaziunii.Enache afirma ca unele patronate au acceptat ideea de impozit forfetar avand ca singur argument declaratiile ministrului Grapini ca viitoarea modalitate de impozitare a societatilor va inlocui impozitul de 3% pe cifra de afaceri sau de 16% pe profit, lucru de care FIHR se "indoieste puternic", tinand seama si de pozitia reprezentantilor Ministerului de Finante consultati.

         Hotelierii spun ca piata a suferit o mare lovitura in anul 2008, cand s-a contractat cu peste 25% comparativ cu anul anterior, iar de atunci stagneaza "in ciuda diferitelor statistici"."Cumva, ni s-a spus ca nu este normal ca o societate sa nu plateasca impozit pe profit timp de 3-5 ani la rand. Ca si cum aceasta criza economica este ceva normal, de vreme ce dureaza de cinci ani, iar toate statele, inclusiv Romania, se lupta sa o depaseasca. Degeaba, nu ne crede nimeni ca aceasta criza a afectat foarte mult industria turismului, atat in substanta, cat si in fapt", a mai spus Radu Enache.

 

Sursa foto: http://www.rohoteluri.ro/app/webroot/files/PozeRoHoteluri/CONSTANTA/MAMAIA/Statiunea-Mamaia-630x472.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
De la anul va intra în vigoare obligativitatea colectării textilelor. Prețul hainelor ar urma să crească
Ministrul Mediului a anunțat că de la 1 ianuarie 2025, va intra în ...
 
Medic psiholog, despre consumul de droguri: Provoacă distrugere de neuroni și de sinapse
Un psiholog atrage atenția că marijuana comercializată la noi în ...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
Târg de Florii cu produse montane românești, în curtea Ministerului Agriculturii

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Roman (PNL), atac dur la adresa PSD: Aceleași amenințări, șantaj, mizerie!

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
BEAUTY
 
Obiceiuri banale care te îmbătrânesc fără să îți dai seama

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Cabana Negoiu, prima cabană montană construită în România
SIBIU
» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL HUNEDOARA
 
Candidatul PNL la CJ Hunedoara: Județul merită să fie condus de o echipă liberală vizionară

» 25 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0