Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
EDUCATIE
Adaugat: 10 Iulie 2013

Filmul unei saptamani ce a marcat invatamantul romanesc. Fraudele si balbele care duc la un nou esec

 

         Incheiem o saptamana marcata de un scandal fara precedent in invatamantul romanesc. In mai multe licee din tara, anchetatorii au descoperit profesori dispusi sa vanda Bacalaureatul ca pe o marfa si elevi sau parinti pregatiti se isi cumpere diploma.
         Din pacate, anchetele au trecut pe planul doi dupa ce, intr-o balbaiala generala, autoritatile au intrat vineri cu bastoanele si dubele in liceul Bolintineanu, pregatiti sa bage la zdup vinovati si nevinovati, adulti si minori deopotriva.
         Abuzurile, contradictiile si balbele s-au tinut lant, iar cei responsabili arunca vina de la unii la altii. Singurele anchete dispuse de ministrul de Interne si procurorul general nu clarifica mare lucru, iar ceea ce trebuia sa fie o curatare a sistemului corupt din invatamant risca sa se transforme, din nou, intr-un rusinos esec romanesc.
         Ministrul de Interne: Nu imi doresc sa mai vad a doua oara asa ceva in Romania
         "Oamenii au niste drepturi, au niste libertati. Iar cand vorbim despre copii, nici nu mai punem problema depasirii atributiilor in cazul in care s-a intamplat treaba asta. Si dupa parerea mea, s-a intamplat. Deci, cand e vorba de copii in examen de BAC, cu parinti ingandurati si ingrijorati, nu mi-as mai dori sa mai vad a doua oara asa ceva in tara asta", a declarat ministrul de Interne, Radu Stroe.
         Ancheta in cazul fraudelor de la Liceul Bolintineanu a adus o serie de premiere nedorite. Anchetatorii "si-au depasit atributiile", dupa cum recunoaste insusi ministrul de Interne, iar in loc ca vinovatii de furtul examenului - profesori, parinti si elevi - sa fie pedepsiti, toti elevii din liceu au fost supusi unei serii de proceduri in forta, la limita abuzului.
         Eleva: "Am fost lasati in fundul gol, baieti si fete la un loc"
         In prima zi a examenului, dupa proba de Limba Romana, fete si baieti, de-a valma, au fost controlati la piele, intr-un mod cel putin neprofesionist. Printre ei erau si copii care nu au implinit inca 18 ani.
         "Au abuzat de noi, ne-au vazut niste copii. Ok, iti faci meseria, dar nu cred ca e cazul sa te urci pe noi sa ma lasi in fundul gol, sa ma controlezi in lenjeria intima, adica doamna iarta-ma fete cu baieti la un loc, nici macar in camera separate", a declarat o eleva a liceului Bolintineanu.
         "Au fost peste 50- 60 persoane de la SRI, STS-ul, DGA-ul nu mai au ce sa faca in tara asta decat sa dezbrace copiii", a declarat si mama elevei.
         De ce nu au mers procurorii direct la tinta - adica la cei despre care pe baza interceptarilor SRI realizate in ultima luna si a imaginilor de pe camerele de supraveghere - aveau indicii temeinice ca ar fi dat spaga?
         In acest fel, elevii care nu sunt implicati in scandalul spagii ar fi putut fi citati ca martori ulterior.
         Elevii, prizonieri in banci, fara nicio baza legala
         Iar seria interventiilor dubioase dispuse de procuror a continuat vineri. Din momentul predarii tezei, elevii s-au trezit cu politistii in clase si au devenit prizonieri in banci. Speriati ca ar fi putut fi eliminati din examen, multi nu au avut curajul sa plece din scoala, desi nu exista nicio baza legala pentru ca ei sa fie retinuti.
         Parintilor nu li s-a spus clar de ce si pe baza caror mandate sau ordine dorea procurorul sa ii ia pe elevi "pachet" la politie: ''Nu ne-au spus nimic. Ideea era sa ne bage in autocar si sa plecam", a spus un elev.
         "Avem atitudinea procurorilor si politistilor care au putut sa conceapa in intunericul mintii lor ideea de a baga in autobuze elevi, tineri pana in 18 ani sa-i bagi in autobuze sa-i duci la sectie, simplul gest...", este comentariul lui Cristian Tudor Popescu.
         "Cand s-au acutizat lucrurile in curtea scolii, evident ca informatiile circulau neoficial, pe diverse canale. Asa s-a intamplat ca, la un moment dat, premierul a anuntat ca nu sunt mandate, asa stiam si eu, dar s-a demonstrat ulterior ca au existat prin faptul ca reprezentantul Parchetului a spus ca au existat", a explicat Radu Stroe ce s-a intamplat vineri.
         Procurorul Adina Mocioca refuza sa explice operatiunea "Autobuzul"
         Asadar, reprezentantii Parchetului au intretinut confuzia evitand sa explice clar daca au fost emise mandate de aducere sau nu, adica daca initial au luat in calcul sa-i aduca pe elevi cu duba-autocar la audieri. Procurorii nu au explicat nici graba de a-i "umfla" pe toti elevii si nu doar pe cei suspectati ca au dat spaga profesorilor.
         Pentru toate aceste contradictii, balbe si abuzuri nu a platit, deocamdata, nimeni. Un purtator de cuvant, care pana la urma, a spus ce i s-a spus sa zica, a fost suspendat.
         Procurorul de caz Adina Mocioaca conducea ancheta si implicit operatiunea "Autobuzul". Desi s-a aflat vineri la liceu, ea a refuzat sa explice masurile pe care le-a dispus.
         Asteptam clarificari si de la procurorul general al Romaniei, dar si de la ministrul Justitiei. Iar Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa ia atitudine si sa verifice toate posibilele abateri disciplinare.
         Urmatorii in linie sunt politistii care au intervenit. Masarea a zeci de oameni de ordine si dislocarea autocarelor de la Interne au creat un decor ce i-a facut pe parinti sa creada ca elevii sunt arestati. Ministrul de interne Radu Stroe - singurul de altfel care a comunicat in ultimele doua zile - spune ca politistii au actionat corect, la dispozitia procurorului.
         "Tot ce s-a derutal acolo, autocare, politisti, totul era sub mandatul dispus de catre procuror, in conformitate cu drepturile sale".
         Ministrul Educatiei, absent nemotivat
         Culmea, in tot acest scandal Romania nu a avut ministru al Educatiei. Remus Pricopie, care ar trebui sa colaboreze cu ceilalti ministri implicati si sa gestioneze criza. Timp de o saptamana, ministrul Educatiei s-a facut remarcat printr-o totala absenta si doua dezacorduri gramaticale facute in singura declaratie de marti.
         In absenta altor oficiali care sa ia decizii si sa raspunda pentru ce se intampla, intreaga operatiune de vineri a fost oprita abia dupa interventia premierului Victor Ponta.
         Procurorul general al Romaniei promite clarificarea situatiei
         Stirile ProTV au cerut procurorului de caz Adina Mocioaca, procurorului general al Romaniei, si ministrului Justitiei raspunsuri clare in privinta masurilor luate in cursul anchetei. Pana in prezent, singurul mesaj ca lucrurile vor fi, cumva, clarificate vine din partea procurorului general.
         Procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a solicitat conducerii Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti clarificari cu privire la aspectele prezentate in spatiul public ca fiind contradictorii, in cauza privind fraudarea examenului de bacalaureat la Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu" din Bucuresti.
         Ramane de vazut daca cineva va plati cu adevarat pentru abuzurile la care au fost supusi elevii care nu au dat spaga de la Bolintineanu, unii minori, si care au fost tratati ca niste infractori fara drepturi.
         Ancheta de frauda trebuie finalizate
​         In ceea ce priveste pedepsirea celor au participat la fraudarea examenului, dupa arestarea directoarei Costica Varzaru, ancheta pare ca bate pasul pe loc.
         Demersul de curatare a invatamantului de profesori care iau spaga sau elevi si parinti dispusi sa dea mita a fost umbrit de balbaiala autoritatilor.
         Anchetele in cazurile de fraudare a Bacalaureatului trebuie insa duse pana la capat, pentru ca altfel totul ramane un spectacol de imagine, care nu rezolva nimic, asa cum s-a intamplat in ultimii ani.

 


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
CFR Călători: Mai multe trenuri vor circula în minivacanța de 1 Mai și Paște
CFR Călători a anunțat suplimentarea numărului de trenuri în peri...
 
MAE, avertisment pentru români în contextul conflictului dintre Israel și Iran
Alertă de călătorie și îndemn la precauție.
 
Borrell: Țările UE să trimită urgent sisteme antirachetă în Ucraina, altfel rețeaua de electricitate va fi distrusă
Șeful politicii externe a UE îndeamnă țările europene să trimit...
 
Anunțul șefei CNAS: Românii neasigurați vor avea aceleași drepturi ca cei asigurați
Valeria Herdea a anunțat că noul contract aduce aceleași beneficii ...
 
A fost adoptată Strategia Națională de Educație Financiară; are trei direcții de acțiune
Ministerul Educației a anunțat că Strategia Națională de Educați...
 
Ciucă spune de ce armata NU va fi obligatorie în România, în următorii doi ani
„Nu avem pregătită infrastructura necesară ca în următorii doi ...
 
Climatolog, despre schimbarea radicală a vremii: E un semnal de alarmă!
„E un semnal de alarmă că aceste fenomene se repetă”.
 
ANAF: Dacă nu ți se dă bon la frizerie, poți cere să fi tuns gratuit!
ANAF continuă campania de conformare voluntară în domeniul servicii...
 
 
 
 
ACTUALITATE
 
Se cere un plan urgent pentru limitarea accidentelor rutiere: În România mor 4-5 persoane zilnic!

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
„Terapia durerii” a fost inclusă în drepturile pacienților

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Beneficiile acupuncturii asupra sănătății organismului

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Mare sărbătoare la Tulcea cu ocazia Floriilor, Paștelui și zilei de 1 Mai

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL DOLJ
 
La Craiova se desfășoară, până pe 15 mai, o campanie de ridicare a deșeurilor voluminoase

» 23 Aprilie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL PRAHOVA
 
Investițiile în sistemul educațional, prioritate pentru primarul Alin Moldoveanu

» 22 Aprilie 2024 | Comentarii 0