Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
DECONCENTRATE
Adaugat: 14 August 2013

Directorul general adjunct al APIA, Aurel Pană, a fost reţinut de procurorii DNA

 

         Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus reţinerea lui Aurel Pană, director general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită şi trafic de influenţă.
         În acelaşi dosar a fost reţinut şi Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită.
         Cei doi inculpaţi urmează a fi prezentaţi cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile la Tribunalul Bucureşti, informează un comunicat al DNA..
         Din rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există date şi indicii temeinice potrivit cărora, în perioada mai - august, învinuitul Pană a condiţionat atribuirea contractelor de achiziţie de ulei unei anumite societăţi comerciale de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor, precum şi de externalizarea serviciilor de transport către o anumită societate recomandată de el.Procurorii anticorupţie au început urmărirea penală faţă de Aurel Pană, directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi preşedinte al  comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, pentru luare de mită şi trafic de influenţă.  
         S-a început urmărirea penală şi faţă de Mugur George Voinea, membru PC şi director la SC Evalser Standard SRL, care este acuzat de trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită.  
         Potrivit procurorilor, în perioada mai – august 2013, Aurel Pană, în calitate de director general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, ar fi condiţionat atribuirea  contractelor de achiziţie de ulei, unei anumite societăţi comerciale, de primirea unui comision de  10% din valoarea contractelor, precum şi de externalizarea serviciilor de transport către o anumită societate recomandată de învinuit. Valoarea contractelor de achiziţie publică este de aproximativ 16 milioane euro.   
         Aurel Pană ar fi pretins de la reprezentantul societăţii comerciale care depusese oferte la licitaţia organizată de APIA comisionul reprezentând circa 5.200.000 lei (1.200.000 euro) atât în mod direct, cât şi prin intermediul învinuitului Mugur George Voicea.  
         „Potrivit unei înţelegeri cu Pană Aurel, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, învinuitul Voinea George – Mugur a pretins încheierea unor contracte  având ca obiect servicii de transport şi servicii de consultanţă în valoare de circa 5.200.000 lei (valoarea comisionului pretins). Plăţile urmau a fi efectuate în baza unor operaţiuni fictive”, se precizează într-un comunicat emis de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).  
         Pe 29 iulie 2013, a fost semnat un contract de lucrări prin care firma SC Evalser Standard SRL la care Voinea este director, şi urma să primească de la societatea câştigătoare a licitaţiei organizate de APUA suma de 516.871,00 lei la care se adaugă T.V.A.  124.049,04 lei. Procurorii precizează că acel contract reprezenta doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse.   
         Ulterior, pe 7 august 2013, pe fondul presiunilor făcute de Voinea şi Pană, reprezentantul societăţii câştigătoare a licitaţiei ar  fi semnat contractul prin care externaliza serviciile de transport către societatea recomandată de Aurel Pană.  
         „Licitaţia organizată de APIA avea ca obiect atribuirea unor contracte de achiziţie de ulei în cadrul programului de furnizare de ajutoare alimentare destinate categoriilor de persoane defavorizate din România, program cu finanţare europeană.  
         În baza acestui program, APIA le plăteşte societăţilor comerciale selectate prin licitaţie valoarea ajutoarelor alimentare şi cheltuielile de transport necesare derulării planului.”, se mai arată în documentul citat.


​Sursa foto: http://adevarul.ro/assets/adevarul.ro/MRImage/2013/03/20/5149690b00f5182b852e98c6/646x404.jpg


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Circulație închisă, timp de 2 zile, pe Valea Prahovei
Marți și miercuri, 19 și 20 martie, se închide circulația pe DN1 ...
 
1 din 10 români suferă de boală cronică de rinichi fără să știe. Se pot face analize gratuite pentru depistarea precoce
Medicii avertizează că 1 din 10 români suferă de boală cronică d...
 
Premii în bani pentru elevii cu rezultate deosebite la olimpiade, oferite de Primăria Galați
Mai bine de 110 elevi din Galați vor primi bani pentru rezultatele bu...
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen
Gheorghe Falcă cere Consiliului European să decidă rapid asupra ade...
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura
Agenția Națională de Administrare Fiscală atrage atenția asupra u...
 
Lili Sandu a vorbit despre relația cu Bogdan Stelea: Eram un copil care i-a dăruit inima...
Lili Sandu a făcut mărturisiri în premieră despre relația cu fost...
 
Borrell: Următoarele luni vor fi decisive pentru războiul din Ucraina
Șeful diplomației europene crede că următoarele luni vor fi decisi...
 
 
 
 
DECONCENTRATE
 
ANAF avertizează: Se trimit mesaje false și se cer informații despre facturile din sistemul e-Factura

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
ACTUALITATE
 
Eurodeputat: Solicităm aderarea completă a României și Bulgariei la Spațiul Schengen

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Curiozități și superstiții despre magnolii - florile feminității

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
În mai se inaugurează Muzeul Ivan Patzaichin și un traseu verde numit „Delta lui Ivan”

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL SALAJ
 
Primăria Municipiului Zalău face demersuri pentru fluidizarea traficului la ieșirea din oraș

» 21 Martie 2024 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
CJ Iași, pași mari spre rezolvarea transportului elevilor

» 20 Martie 2024 | Comentarii 0