Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
PARLAMENTARI
Adaugat: 30 Iulie 2013    Actualizat: 30 Iulie 2013
 
StangaStanga
DreaptaDreapta

Comentarii 0 Comentarii

De ce ne blochează UE fondurile europene: Firma şefilor PSD Braşov trebuie să restituie 990.000 €         Administratorul societăţii controlate de deputatul şi prefectul de Braşov a fost condamnat la închisoare, pentru că a manevrat prin acte false o finanţare nerambursabilă SAPARD.
         Tribunalul Covasna l-a condamnat, pe 5 iulie 2013, pe Lorincz Andraş, administratorul firmei Frigos Pommes SRL, la patru ani de închisoare, deoarece a folosit declaraţii false pentru organizarea unor licitaţii cu fonduri provenite dintr-o finanţare nerambursabilă SAPARD de 990.000 de euro. În solidar cu Andraş a fost găsită responsabilă în civil şi firma care a beneficiat de finanţare, SC Frigos Pommes SRL, care trebuie să returneze Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) banii pe care i-a primit.
         Firma e controlată de deputatul PSD Ioan Adam
         SC Frigos Pommes SRL îi are ca acţionari pe Ştefan Valentin, cu 36%, pe prefectul judeţului Braşov, Mihai Mohoci, cu 26% şi pe deputatul PSD Ioan Adam, cu 38%.
         Licitaţii trucate
         Pe 2 februarie 2007, între APDRP şi Frigos Pommes s-a încheiat un contract prin care societatea a beneficiat de o finanţare de 990.000 de euro, pentru proiectul „Înfiinţare unitate de depozitare şi procesare cartofi, în localitatea Chichiş, judeţul Covasna”.
         Procurorii susţin că administratorul a făcut o serie de achiziţii de la firme cu care avea interese directe, în contextul în care acesta a depus două declaraţii la APDRP în care a susţinut că nu are niciun fel de legătură cu respectivele firme. Instanţa l-a găsit vinovat pe administrator, în solidar cu societatea.
         „Decizia e o aberaţie”
         Contactat de EVZ în legătură cu această decizie a instanţei, deputatul PSD Ioan Adam ne-a declarat: „Şi ce treabă am eu cu decizia asta? Care e problema?”. După ce i s-a precizat că el e acţionarul majoritar al firmei care a beneficiat de finanţarea nerambursabilă şi că un judecător a decis că trebuie s-o returneze, deputatul PSD a replicat: „Decizia acelui judecător e o aberaţie. Dumneata crezi că eu mă uit la decizia acestui judecător? Am căi de atac şi am făcut deja apel. Pe mine mă interesează decizia Înaltei Curţi, care e definitivă”. Adam afirmă că principalul vinovat în acest dosar este fostul său administrator, Lorincz Andraş, care s-a ocupat de acele achiziţii şi licitaţii şi care a semnat toate actele în numele firmei.
         Avere de nabab
         Deputatul PSD are o avere impresionantă. El spune în declaraţia sa de avere că a împrumutat acestei firme 496.000 de euro, bani fără de care societatea sa nu primea finanţarea SAPARD. El mai are în conturi 8.680.453 de lei, 55.811 de euro şi 36.989 USD.
         Adam are nouă terenuri în cele mai bune zone din Braşov, opt case şi apartamente şi un birou de 250 de metri pătraţi. El are şi acţiuni pe bursă: la SIF Moldova, SIF Banat, SIF Oltenia, SIF Transilvania, Antibiotice SA, Biofarm SA, Fondul Proprietatea, Rompetrol Rafinare, Şantierul Naval Orşova, OMV Petrom şi Banca Transilvania.
         Precedentul Puwak
         Un caz similar a avut loc în 2002, când firmele administrate de către Iosif şi Mihai Puwak, soţul, respectiv fiul ministrului Integrării din acea perioadă, Hildegard Puwak, au beneficiat de aproximativ 150.000 de euro din banii Uniunii Europene, prin programul „Leonardo da Vinci”.
         În noiembrie 2009, Mihai Puwak a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru deturnare de fonduri şi schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene. Anul trecut, reprezentanţii UE au decis să suspende României, pentru cinci luni, plăţile pentru toate proiectele finanţate din fonduri europene, din cauza multor cauze de corupţie depistate.
         Prefectul Braşovului: „E neplăcut să pici într-o asemenea afacere”
         Mihai Mohaci, prefectul judeţului Braşov, a declarat pentru EVZ că a intrat în firma Frigos Pommes SRL în 2010, după ce societatea primise deja finanţarea SAPARD. Acum, îi pare rău că a cumpărat acţiuni în această firmă şi susţine că a făcut demersurile pentru a părăsi compania.
         „N-am nicio treabă cu dosarul penal la care faceţi referire. Nu vreau să mă bag în acest scandal. E treaba administratorului în legătură cu ceea ce s-a întâmplat acolo, cu acele achiziţii. Când am cumpărat acţiuni la această firmă, totul era ok. E neplăcut să pici într-o a semenea afacere”, a spus prefectul.
         A cumpărat acţiuni de la tatăl administratorului
         Potrivit Monitorului Oficial, prefectul Braşovului a cumpărat cele 26% din acţiunile pe care le deţine la firma SC Frigos Pommes SRL de la Lorincz Andraş senior, tatăl administratorului firmei, care a fost condamnat de instanţă la patru ani de închisoare. Mohaci a recunoscut pentru EVZ acest lucru şi a ţinut să precizeze că, în cel mai scurt timp, va ieşi din această firmă.

 

Sursa foto1: http://www.evz.ro/fileadmin/multimedia1/2013/IULIE/30/04mohaci_agerpres_6124003.jpg
​Sursa foto2: http://www.evz.ro/typo3temp/pics/04adam_ND_ec499cb608.jpg


Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Un medic explică de ce se moare de gripă și oferă sfaturi pentru perioada epidemiei
„Reținem: prudență, vaccinare, calm, prevenție, educație medica...
 
S-a stabilit structura anului școlar 2020-2021
Când începe școala și cum sunt programate vacanțele pentru anul ...
 
Tania Budi, poze sexy la 52 de ani
Tania Budi se menține extraordinar la vârsta pe care o are, aparent....
 
Procedură de evaluare în cazul șefului Poliției Sector 4 – nu poate justifica 60.000 de euro
Autoritatea Națională de Integritate a anunțat că șeful Poliției...
 
Băsescu, atac dur la adresa unui proaspăt membru USR: „E o panaramă”
Fostul președinte Traian Băsescu l-a atacat dur pe Moise Guran, proa...
 
Alexandra Stan, declarații despre viața personală: „Nu-mi place să fiu îmblânzită”
Cunoscuta cântăreață Alexandra Stan a făcut o serie de mărturisi...
 
Gîrbovan: A fost nevoie de înființarea SIIJ pentru că existau „abuzuri ale procurorilor DNA”
Judectoarea Dana Gîrbovan explică de ce a fost nevoie de înființar...
 
 
 
 
SHOWBIZ
 
Claudia Pătrășcanu, amenințată și intimidată de tatăl copiilor ei: „Îmi trimite mesaje de amenințare...”

» 20 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
DECONCENTRATE
 
Deșeuri aduse cu acte false din Italia în Bihor. Al doilea depozit clandestin descoperit în două săptămâni

» 20 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
ECONOMIE
 
Transportatorii cer să nu se introducă în lege co-plata la RCA: „Păgubiții vor plăti reparațiile”

» 20 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
EDUCATIE
 
Peste 1.000 de studenți cer demisia lui Tudorel Toader din funcția de rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași

» 20 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
INTERNATIONALE
 
Pompeo critică decizia Chinei de a expulza trei jurnaliști ai publicației Wall Street Journal

» 20 Februarie 2020 | Comentarii 0