Romania Mama pe Facebook Romania Mama pe Twitter
Ştiri și evenimente de ultimă oră    |
Suna la sau trimite un email la romaniamam2012@gmail.com
AI UN PONT?
RoMama
» Home
» Termeni si Conditii
» Cont nou institutii
» Contact
 
Stiri
 
ACTUALITATE
Adaugat: 25 Ianuarie 2020

        Dana Gîrbovan, președinta Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, a acordat vineri un interviu agenției Mediafax și a vorbit despre rapoartele instituțiilor europene cu privire la desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, ce au fost întocmite din date greșite intenționat, trimise numai de asociații de magistrați care nu susțin răspunderea judecătorilor și procurorilor.

 

        „Problema cu rapoartele instituțiilor europene - GRECO, MCV, Comisia Europeană - nu este doar cu privire la falsele și nefondatele argumente aduse contra SIIJ, ci și cu modul vădit partizan, neprofesionist și subiectiv în care relatează situații de fapt din justiția din România și apoi le evaluează pentru a trage concluzii. O analiză comparată a acestor instituții relevă erori fundamentale comune, ce se regăsesc în toate aceste rapoarte. Cel puțin o parte din acestea au ca sursă informațiile eronate transmise de autoritățile române” a transmis Dana Gîrbovan.

 

        Judecătoarea a spus că în vara anului trecut a cerut Ministerului Justiției copii după toate documentele întocmite de experții europeni, însă nu a primit niciun răspuns, „existând o opacitate deplină a autorităților pe acest subiect”. Mai mult, Gîrbovan atrage atenția că, pentru realizarea raportului MCV, Comisia Europeană susține că ``experții europeni`` s-au întâlnit cu asociații ale magistraților și că raportul ar fi „rezultatul unei consultări largi. În realitate, această consultare `extinsă` nu a vizat și asociațiile profesionale și ONG-urile care au avut o abordare mai nuanțată cu privire la modificările la legile justiției, `experții europeni` consultând exclusiv asociațiile profesionale sau ONG-urile care au criticat dur aceste modificări”.

 

        Președinta UNJR atrage atenția că cele mai importante și renumite asociații profesionale din România precum AMR - „cea mai veche și mai mare asociație a magistraților, membră a Uniunii Internaționale a Magistraților”; UNJR - „membră MEDEL și partener tradițional de discuții cu experții europeni” și Asociația Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului sau Asociația Procurorilor din România „nu au fost invitate la întâlniri cu reprezentanții Comisiei Europene, de când au început să vorbească despre abuzurile din justiție și implicarea serviciilor în justiție”.

 

        „Comisia și-a întemeiat, așadar, considerentele și recomandările din rapoartele MCV pe 2018 și 2019 doar pe opiniile unor asociații profesionale care îi validează tezele și prejudecățile fără rezerve, ignorând asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor care aduc critici clare și întemeiate cu privire la sistemul judiciar din România, atunci când este cazul” a precizat Dana Gîrbovan pentru Mediafax.

 

        Judecătoarea se declară nemulțumită de faptul că, la nivelul Guvernului României și al Ministerului Justiției, „printr-o atitudine servilă, se acceptă inclusiv recomandări vădit eronate, fapt ce are consecințe negative nu doar cu privire la sistemul de justiție din România, ci și la nivel național, prin statutul pe care România și-l asumă în Uniunea Europeană. (...) Dacă aceste atitudini nu se vor corecta, dacă rapoartele nu vor fi întocmite obiectiv și profesionist, dacă Guvernul României nu va ieși din poziția de simplu executant, pe care singur și-a impus-o, și nu va avea o atitudine fermă și demnă în a solicita corectarea erorilor atunci când este cazul, efectul va fi nu doar scăderea în continuare a încrederii în justiție, ci scăderea încrederii în instituțiile europene, cu consecințe de a căror gravitate se pare că puțini sunt conștienți pe deplin”.

 

 

Sursa foto: ://m.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-35/dana-girbovan-fosta-judecatoare-la-oradea-propusa-in-functia-de-ministru-al-justitiei-151075.html


Comentarii 0 Comentarii

Operator:   
 
 
 
 
 
ABONARE NEWSLETTER:
 
Adresa de email:
 
 
TOP ARTICOLE
Dr. Mihai Craiu vorbește despre un pericol mai mare decât propagarea coronavirusului
„Aș vrea să vă supun atenției un risc MULT MAI MARE decât cel l...
 
Băsescu, atac dur la adresa unui proaspăt membru USR: „E o panaramă”
Fostul președinte Traian Băsescu l-a atacat dur pe Moise Guran, proa...
 
Statutul de autoritate publică al profesorilor, atacat la Curtea Constituțională a României
Avocatul Poporului atacă la CCR „Statutul special” al profesorilo...
 
Se desparte Andreea Bălan de George Burcea? Ce spune actorul despre relația lor: „Noi de dorim de foarte mult timp să separăm...”
George Burcea, soțul Andreei Bălan, a vorbit despre zvonurile potriv...
 
Ministerul Afacerilor Externe, avertisment pentru români privind virusul COVID-19
Ministerul Afacerilor Externe a alcătuit o echipă de forță ce va f...
 
Ce se spune despre negocierile post-Brexit dintre UE și Marea Britanie. „Se vor sfâșia”
Ministrul francez de Externe a afirmat că Marea Britanie și Uniunea ...
 
Ce se schimbă în domeniul sănătății după ce OUG a Guvernului a apărut în Monitorul Oficial
Schimbări importante care vor avea loc după ce a fost publicată în...
 
Nu se liniștesc apele în USR. Partidul lui Barna, acuzat din interior că „ocolește democrația, competiția corectă, competența”
Încă un membru USR își dă demisia din partid din cauza practicilo...
 
 
 
 
ECONOMIE
 
ANAF oferă lămuriri despre Declarația Unică. Cine trebuie să o depună și până când

» 24 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
POLITICA
 
Se cere interzicerea importului de deșeuri și schimbarea legislației

» 24 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
SANATATE
 
Top 3 sucuri naturale pentru detoxifierea ficatului

» 24 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI TURISM
 
Dragobetele - tradiții și obiceiuri în statele din România

» 24 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL BOTOSANI
 
Angajări pe bandă rulantă la Primăria Ștefănești. Ocuparea funcției se face doar după un interviu

» 24 Februarie 2020 | Comentarii 0
 
STIRI JUDETUL IASI
 
Un deputat PNL de Iași solicită eficientizarea repartizării biletelor de odihnă și tratament

» 23 Februarie 2020 | Comentarii 0