Criza economică, rezolvată prin vorbe și sporită prin fapte
Mult contestatul acord cu Fondul Monetar Internaţional a reprezentat, fie că vrem s-o recunoaștem, fie că nu, o bulă de aer pentru români. Odată cu instaurarea crizei economice, după un boom economic, în care guvernul liberal, condus de Călin Popescu Tăriceanu, a consumat peste măsură, România s-a văzut nevoită să-și ia măsuri de prevenție.
Lipsa unui acord cu FMI ar fi presupus un risc major pentru ca salariile şi pensiile să nu poată fi plătite, cota unică de impozitare sau taxa pe valoarea adăugată să fie majorate, iar cursul valutar să ajungă la un nivel de 5-7 lei pentru un euro, după cum preciza în 2009 premierul Boc.
La acea vreme, producţia era în descreştere, exporturile se reduceau drastic, iar fluxurile mari de capital, care finanţau boom-ul, s-au micşorat treptat. La finalul lui 2008, deficitul bugetar depăşise 9% din PIB.
Membrii din Opoziție de atunci și jurnaliștii anti-Băsescu au promovat acest acord ca pe-o mare greșeală. La cinci ani după încheierea primului acord, social-democrații și liberalii sunt la putere, televiziunile care-i susțin încearcă să preia și ele „puterea“ audienței, recunoscând la unison beneficiile acestor acorduri.
Ce se întâmplă cu măsurile nepopulare pe care le-au luat democrat-liberalii și aspru contestate de useliști? Ele sunt menținute și chiar completate de introducerea unor noi taxe, noi concedieri la stat și în loc de blocarea posturilor avem acum de-a face cu desființarea posturilor vacante, chiar și în acele sectoare unde serviciile sunt asigurate de personal subdimensionat.
Cum rămâne cu promisiunile electorale? Le vom auzi, probabil, din nou, anul viitor, vom mai avea parte de ceva „praf în ochi“, aruncat de actualii guvernanți, dornici să pună mână pe fotoliul de la Cotroceni, iar ulterior, vorba cântecului: „Doamne, ocrotește-i pe români!“
Sursă foto: http://media.realitatea.ro/multimedia/image/201207/full/rezultate_alegeri_locale_2012_usl_1d966df5ee_10286300_33350400_56524400.jpg
Autor: Ana-Maria Gheorghe